, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όλα όσα είδαν στην Αμφίπολη βουλευτές και ευρωβουλευτές! Το παρασκήνιο μιας επίσκεψης…

Amfipoli copy
του Βαγγέλη Στολάκη
Το βλέμμα και το ενδιαφέρον της εκτός… συνόρων και πιο συγκεκριμένα στην Ευρώπη και τους μηχανισμούς της στρέφει η υπεύθυνη της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη, αντιλαμβανόμενη πως με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν θα… βγάλει άκρη. Και αυτό, γιατί ο αναπληρωτής υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον χρήματα για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να σκέφτεται την αντικατάσταση τόσο της κ. Περιστέρη όσο και της ομάδας της σε μια προσπάθεια να «αποτινάξει» από το μνημείο την… «σαμαρική» αύρα. Την ίδια ώρα, η κ. Περιστέρη επιδιώκει να βρει άλλους χρηματοδότες, κυρίως ευρωπαϊκά προγράμματα αφού η… κάνουλα του δημοσίου για την Αμφίπολη έχει κλείσει από τον περασμένο Γενάρη.
Η επίσκεψη μελών της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή και Ελλήνων ευρωβουλευτών και βουλευτών στον τύμβο Καστά, μετά της… κουστωδίας τους τάραξε τα ήρεμα νερά της Αμφίπολης. Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες εκτός από τους βουλευτές και τον Νίκο Ξυδάκη τον τύμβο, που από τον Αύγουστο του 2014 είχε γίνει «πρώτο θέμα» σε όλα τα ελληνικά αλλά και ξένα ΜΜΕ επισκέφτηκε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όλα αυτά μετά από πρόσκληση της Κατερίνας Περιστέρη, της αρχαιολόγου που μετά τη συνεργασία της με τη Λίνα Μενδώνη και την Άννα Παναγιωταρέα επιχειρεί να… τραβήξει στην ανασκαφή της τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την χρηματοδοτήσει. Η παραμονή της δε στη θέση της επικεφαλής της ανασκαφής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κ. Περιστέρη διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλους τους Σερραίους βουλευτές, μεταξύ αυτών και με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία φέρεται να μίλησε στον κ. Ξυδάκη με τα καλύτερα λόγια για την «Κατερίνα της» όπως την αποκαλεί.
peristeri
Η Ευρώπη πάει… τύμβο Καστά!
Για το λόγο αυτό, σε μια προσπάθεια να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα η κ. Περιστέρη έκανε δεκτή την αίτηση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και «φιλοξένησε» στον τάφο της, αντιπροσωπεία της στην οποία συμμετείχε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Silvia Costa. Η επικεφαλής της ανασκαφής μάλιστα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στη συνέχιση της ανασκαφής. «Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση. Είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό η ποιότητα και το επίπεδο του ευρήματος. Είναι χρέος μας να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο ώστε να υποστηρίξουμε το μνημείο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Costa.
Η επίσκεψη των μελών του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού κοινοβουλίου στο χωριό Μεσολακκιά και στον τύμβο Καστά συνοδεύτηκε από… αντιδράσεις δημοσιογράφων, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το μνημείο εκδιώχτηκαν από το φύλακα του μνημείου και συνεργάτη της κ. Περιστέρη. Τελικά με παρέμβαση της αρχαιολόγου τους επιτράπηκε η είσοδος μέχρι τις… Σφίγγες, δηλαδή την είσοδο του τάφου. Οι φωνές μάλιστα των εκπροσώπων των ΜΜΕ, οι οποίοι θεώρησαν την επίσκεψη των ευρωβουλευτών ως μια καλή ευκαιρία να μπουν μέσα στο μνημείο, έγιναν αντιληπτές από τους «φιλοξενούμενους» της υπεύθυνης της ανασκαφής. Αυτό που εξόργισε τους δημοσιογράφους είναι ότι ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άδεια σε οκτώ άτομα να εισέλθουν στον τύμβο, φαινόταν ότι θα τον επισκεφτούν και οι περίπου… πενήντα συνοδοί τους.
Απαγορεύονται οι φωτογραφίες
Της επίσκεψης δόθηκαν σαφείς οδηγίες προς τους πολιτικούς. «Απαγορεύονται οι selfie και η χρήση κινητού» φέρεται να τους είπαν οι συνεργάτες της κ. Περιστέρη. Η ξενάγηση διήρκησε περίπου μισή ώρα, από την οποία τα δεκαπέντε λεπτά ήταν μέσα στον τύμβο. Για την εμπειρία τους μέσα στον… τάφο μιλούν στην Karfitsa η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη και οι ευρωβουλευτές Θοδωρής Ζαγοράκης και Γιώργος Γραμματικάκης. Στην επίσκεψη συμμετείχε και η βουλευτής της ΝΔ από τις Σέρρες, Φωτεινή Αραμπατζή.
Έλενα Ράπτη, βουλευτής ΝΔ
Η Έλενα Ράπτη αισθάνθηκε μεγάλο δέος εισερχόμενη στο χώρο των αρχαιολογικών εργασιών. «Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Είδαμε από κοντά όλα όσο είχαμε δει σε εικόνες. Όλα τα ευρήματα παραμένουν στον χώρο. Φτάσαμε μέχρι τον τάφο» λέει στην Karfitsa. «Εγώ που έχω σπουδάσει Πολιτισμό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο γνωρίζω κάθε στάδιο μιας ανασκαφής. Για μένα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ακαδημαϊκό» σχολιάζει η κ. Ράπτη.
Γιώργος Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι»
«Η επίσκεψη αυτή της επιτροπής Πολιτισμού, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είχε πολυδιάστατη συμβολική αλλά και πρακτική σημασία. Οι θεμελιακές αξίες που προσπαθεί σήμερα να υπερασπιστεί η Ευρώπη ξεκίνησαν κάποια στιγμή από χώρους όπως η Αμφίπολη και ο λόφος Καστά. Το μήνυμα λοιπόν που αναδύεται σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, είναι: Η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη, για μια άλλη όμως Ευρώπη, αλληλέγγυα στους λαούς της και με έμφαση στον πραγματικό πολιτισμό» σημειώνει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» Γιώργος Γραμματικάκης.
Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής ΝΔ
«Πραγματικά είναι κάτι που δεν  περιμένεις να το δεις. Τόσο καιρό έβλεπα τις ανακαλύψεις από την τηλεόραση. Όταν όμως μπαίνεις μέσα και το βλέπεις από κοντά διαπιστώνεις πως είναι κάτι πολύ μεγάλο. Το αίσθημα είναι πολύ διαφορετικό όταν βλέπεις τα ευρήματα από κοντά. Το δέος μεγαλύτερο. Μυρίζεις τις ανασκαφές! Θεωρώ ότι κάποια στιγμή το μνημείο θα πρέπει να γίνει επισκέψιμο» σχολιάζει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι: «Όλοι οι ευρωβουλευτές εκπλαγήκαμε θετικότατα. Ευελπιστώ κάποια στιγμή να ξεκινήσουν πάλι οι ανασκαφές. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παν ώστε το έργο να συνεχιστεί».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.