Όλο το Κιλκίς έχει γίνει ένα απέραντο… ξενοδοχείο

Eidomeni_Hotel
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης, Έλενα Καραβασίλη
Την ύπαρξη «σπείρας που αναλαμβάνει να μισθώνει σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, στάβλους και αποθήκες σε εθελοντές, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και δημοσιογράφους έναντι μικρής αποζημίωσης και χωρίς… αποδείξεις» καταγγέλλει στην Karfitsa ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης. Όπως αναφέρει οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν τη δράση της σπείρας, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει στην εξάρθρωσή της γιατί δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής… επώνυμη καταγγελία.
Σύμφωνα με όσα λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Βεργίνα» που βρίσκεται στην περιοχή των Ευζώνων- μόλις πέντε χιλιόμετρα από την ΕΙδομένη, Τάσος Χρηστάκης εδώ και λίγους μήνες μια ομάδα δέκα ατόμων έχει μισθώσει από τους ιδιοκτήτες τους διαμερίσματα, αποθήκες, υπόγεια, στάβλους, καφετέριες και κλειστά club και τα ενοικιάζει έναντι τριάντα ευρώ την ημέρα σε εθελοντές και στελέχη ΜΚΟ που βρίσκονται στην Ειδομένη για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. «Όλο το Πολύκαστρο, η Αξιούπολη και η Γουμένισσα έχουν γίνει ένα απέραντο… ξενοδοχείο» λέει. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρουν φιλοξενούμενους σε διάφορα μέρη, πολλά από αυτά δεν έχουν ούτε κρεβάτι και τους κοιμίζουν εκεί στο πάτωμα» συμπληρώνει.
Χωρίς αποδείξεις
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου λίγα μέτρα πριν τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια σχεδόν όλα τα σπίτια του νομού Κιλκίς που παρέμεναν ανοίκιαστα, νοικιάζονται τώρα σε εθελοντές ΜΚΟ και δημοσιογράφους από το εξωτερικό έναντι τριάντα ευρώ το βράδυ. Τα διαμερίσματα αυτά δεν είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι «φιλοξενούμενοι» και οι επισκέπτες δεν λαμβάνουν κάποια απόδειξη για τα χρήματα που δίνουν. «Εγώ νοικιάζω τα δωμάτια στο ξενοδοχείο 30 ή 40 ευρώ και πληρώνω κανονικά τους φόρους μου. Τα μισά λεφτά πηγαίνουν στο κράτος. Από τη δράση της σπείρας ζημιώνεται η χώρα» λέει ο κ. Χρηστάκης κάνοντας λόγο για «γνωστούς- αγνώστους». Όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Βεργίνα» έχει καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, τον δήμο Παιονίας και το γραφείο του ΕΟΤ ωστόσο του ζητούν να γίνει πιο συγκεκριμένος και λεπτομερής. «Όπου πάω και κάνω καταγγελίες ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον» ισχυρίζεται. «Δεν είμαι χωροφύλακας ούτε ασφάλεια. Εγώ θέλω να κάνω τη δουλειά μου» αναφέρει.
«Φυσικά όλοι αυτοί δεν κόβουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες που παρέχουν» αναφέρει και σχολιάζει: «την ύπαρξη της κατάστασης τη γνωρίζει και η Αστυνομία».
Τι απαντά ο δήμαρχος;
«Έχω ακούσει ότι νοικιάζουν διάφορους χώρους σε Πολύκαστρο και Αξιούπολη, χωρίς όμως να ξέρω τι χώροι είναι αυτοί. Μάλιστα όσοι νοίκιασαν τα σπίτια τους σε μέλη ΜΚΟ –κυρίως Ισπανούς- θέλουν να τους διώξουν γιατί τους έχουν καταστρέψει τις περιουσίες τους».
Ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς σημειώνει από την πλευρά πως είναι γεγονός ότι τα μέλη των ΜΚΟ μένουν κυρίως στο Πολύκαστρο. «Το αν έχουν γίνει μισθωτήρια ή όχι και αν πρόκειται για νόμιμη διαδιακασία, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω».