, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΟΣΕ: Αθήνα- Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες!

treno-oseΣτις 3,5 ώρες θα μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με το σιδηρόδρομο, σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Tην Τρίτη υπεγράφη η σύμβαση για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός, με την οποία κλείνει η «τρύπα» στο δίκτυο του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας) και υλοποιείται στο νομό Φθιώτιδας μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Τιθορέας και Δομοκού.

Η νέα χάραξη, μήκους 120 χλμ, έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα και αντικαθιστά το ορεινό τμήμα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο πρώτο τμήμα μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου περιλαμβάνεται η δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9,036 χλμ, ενώ το δεύτερο τμήμα, μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6,38 χλμ.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας εντάσσονται οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της υποδομής, της επιδομής, της σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και των τεχνικών έργων, καθώς και η ανακαίνιση των σταθμών Τιθορέας, Λιανοκλαδίου, Μώλου και Δομοκού.

Η ολοκλήρωση των εργασιών για το πρώτο τμήμα, Τιθορέα-Λιανοκλάδι προβλέπεται να γίνει σε 24 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα είναι έτοιμο σε 32 μήνες, οπότε και η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μειωθεί στις 3,5 ώρες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.