Παιδιά προσφύγων παίζουν σε… εθνική οδό! (ΦΩΤΟ)

Βασιλικά, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Βασιλικά, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Βασιλικά, φωτο Σάββας Αυγητίδης


Θεατές οι οδηγοί φορτηγών – όπως και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην ανατολική Θεσσαλονίκη – παρακολουθούν 7χρονα και ίσως και… μικρότερα παιδιά να διασχίζουν, με ποδήλατα ή με τα πόδια, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, έξω από τα Βασιλικά!
Ορισμένοι εξ αυτών, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, τηλεφώνησαν στην αστυνομία και ενημέρωσαν για το καθημερινό παιχνίδι… θανάτου στο δρόμο, έξω από τις πρώην σιταποθήκες Κορδογιάννη (στη διασταύρωση Σουρωτής- Βασιλικών) όμως ο λόγος τους δεν έπιασε τόπο.
Το παιχνίδι συνεχίζεται… κανονικά (βλ σημερινές φωτο του Σάββα Αυγητίδη) και θα πρέπει όποιοι είναι υπεύθυνοι για το κέντρο (ΜΚΟ, δήμος, υπουργείο, πολιτεία κ.α.) να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα-παιδιά ύστερα από το τραγικό περιστατικό στην Πιερία όπου 7χρονη σκοτώθηκε στο δρόμο, έξω από το Κτήμα Ηρακλή, όπου λειτουργεί δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Το άτυχο κοριτσάκι από τη Συρία περπατούσε στο δρόμο μαζί με την 28χρονη μητέρα του και την 8χρονη αδελφή του. Κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, μητέρα και κόρες παρασύρθηκαν από διερχόμενο Ι.Χ. αυτοκίνητο…
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τους ενήλικες πρόσφυγες που κινούνται, μέρα-νύχτα, πάνω στο δρόμο που ενώνει τις πρωτεύουσες δύο νομών (Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής) και μάλιστα χωρίς να υπάρχει… φωτισμός! Οι περισσότεροι πηγαίνουν στα κοντινά χωριά, Βασιλικά και Ραιδεστό, προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης…
BASILIKA ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
Βασιλικά, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Βασιλικά, φωτο Σάββας Αυγητίδης
 
Στο μεταξύ, επίθεση κατά του Γιάννη Μουζάλα για τα μέτρα που έλαβε για τη διαχείριση του προφυγικού εξαπέλυσε ο πρώην γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης, καταγγέλλοντας “φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο Softex Θεσσαλονίκης”.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Βουδούρης εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του, τονίζοντας “Είχα μια δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί υπό κράτηση. Δυστυχώς και χωρίς να έχω την ευθύνη, δεν μπόρεσα να κρατήσω αυτή τη δέσμευση, πρώτον διότι δεν υπήρξε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον γενικό γραμματέα και δεύτερον διότι αφαιρέθηκε αυτή η αρμοδιότητα από τη γενική γραμματεία. Υυπάρχουν σκιές πολύ σημαντικές και δεν θέλω να παραμένω σε ένα υπουργείο, όπου υπάρχουν σκιές. Θεωρώ ότι αυτές οι σκιές θα πρέπει να φωτιστούν άμεσα προς όφελος όλων”.
Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για “φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο Softex Θεσσαλονίκης, κόστους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανατεθεί σε εμπορική εταιρεία με εργολαβικό κέρδος 1,059 εκατομμύρια ευρώ”, καθώς και για “εμμονή σε αδόκιμες επιλογές”, όπως η προμήθεια οικίσκων όχι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά με απαίτηση “από το γραφείο του υπουργού” για οικίσκους μεγαλύτερους κατά 60 εκατοστά. “Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί”, πρόσθεσε.
Επίσης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης “στην ουσία δεν λειτουργεί και το όργανο που διοικεί τις δομές είναι το γραφείο του υπουργού” κάνοντας επίσης λόγο για “ένα παράλληλο σύστημα” διοίκησης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, “υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα”, καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά από το άτυπο όργανο Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού (και κοινοποιείται στα ΜΜΕ από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης) είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που που δίνει το σχετικό όργανο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΚΕΣΟΔΠ).
Όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα καταλόγισε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα, πρακτική που ακολουθείται από άλλες χώρες. Έθεσε, εξάλλου και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία, απορρόφηση που ανέρχεται σε 28%, και απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην ανυπαρξία των κατάλληλων δομών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.
Τέλος, κάνοντας απολογισμό της πεντάμηνης θητείας του, ο κ. Βουδούρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε καταμερισμός των τομέων δράσης των ΜΚΟ ανά δομή φιλοξενίας, δημιουργήθηκε σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης των δομών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (από το οποίο προέκυψε ότι 29 δομές έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με ικανοποιητικές συνθήκες), αναπτύχθηκε πρόγραμμα σίτισης με κοινοτικές κουζίνες και διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες μέσω πιστωτικής κάρτας, ξεκίνησε η διαμόρφωση προστατευόμενων ζωνών για ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, αναπτύχθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής κάρτας για τους πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα και προετοιμάστηκε κανονισμός λειτουργίας για τα hotspots και έγγραφο για τη σύσταση οργανισμών των δομών φιλοξενίας. “Παρά το γεγονός ότι δουλέψαμε υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν είχαν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες στη γενική γραμματεία, κάναμε ένα πλούσιο έργο”, κατέληξε ο ίδιος / ΑΠΕ ΜΠΕ