, Τετάρτη
26 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ενισχύεται με 600 ειδικούς φρουρούς

Σε μείζον θέμα για την ομαλή λειτουργία των μεγάλων ΑΕΙ της χώρας ανάγει η κυβέρνηση τον θεσμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, προχωρώντας, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε 600 νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών που προορίζονται για τη στελέχωση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 600 επιπλέον ειδικοί φρουροί θα προσληφθούν από τη λίστα επιλαχόντων του διαγωνισμού από την προκήρυξη της 31ης Μαΐου 2021. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι 480 νέοι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ θα προέρχονται από την κατηγορία Α’ (υποψήφιοι που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο λυκείου) και οι υπόλοιποι 120 από την κατηγορία Β’ (υποψήφιοι με απολυτήριο από ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ). Η διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ ήδη χορηγούνται στους υποψηφίους τα δελτία υγειονομικών εξετάσεων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολίαζαν ότι «οι παραπάνω προσλήψεις αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού και εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αναβάθμιση και ενίσχυση της ασφάλειας προσώπων και υποδομών των ΑΕΙ και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου».

Κάμερες ελέγχου και τουρνικέ

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μια μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιδρά με τις συγκεκριμένες προσλήψεις, κάτι που φάνηκε και από τη συγκέντρωση πριν από λίγες μέρες έξω από την Πολυτεχνειούπολη. Χρήζει επίσης αναφοράς το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θέτει και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της ελεγχόμενης εισόδου, με τα πανεπιστήμια να προμηθεύονται κάμερες ελέγχου και τουρνικέ για τις κάρτες εισόδου. «Το επόμενο διάστημα να έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα για τις ΟΠΠΙ, που είναι ένας θεσμός που αφορά συγκεκριμένα πανεπιστήμια», διαμηνύει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για την ώρα πάντως, οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί παίρνουν… γεύση από την ΕΛΑΣ απασχολούμενοι είτε σε αστυνομικά τμήματα είτε στο πλευρό πιο έμπειρων συναδέλφων τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.