, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάνω από 300 χιλ. τουρίστες «γύρισαν πλάτη» φέτος στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού

be4f97101178bbc1d5395e862a15273c_XL
Περισσότερους από 300 χιλ. “χαμένους” τουρίστες μετρούν τη φετινή τουριστική σεζόν τα τέσσερα νησιά του Αιγαίου που πέρσι δέχθηκαν το μεγαλύτερο κύμα των μεταναστευτικών ροών και εξακολουθούν και αυτό το καλοκαίρι να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Όπως δείχνουν τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις (slots) στα περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή περίοδο του 2016, βάσει στοιχείων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, μόνο στη Κω ακυρώθηκαν περίπου 245 χιλ. θέσεις: πιο συγκεκριμένα, από τις 1,213εκατ. προγραμματισμένες θέσεις που είχαν κρατηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες τον Ιανουάριο, τελικά παρέμειναν 967 χιλ., με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 20%. Από την άλλη στη Λέσβο η απώλεια προγραμματισμένων θέσεων αγγίζει το 47% (-36 χιλ. θέσεις) και στη Χίο το 51% (7 χιλ. θέσεις). Αντίστοιχα, στη Σάμο από 164 χιλ. θέσεις που είχαν κρατηθεί στην αρχή της χρονιάς θα διατηρηθούν φέτος οι 131 χιλ. (-32 χιλ. θέσεις, πτώση 20%).
Συνολικά στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (πλην δηλαδή του αεροδρομίου της Αθήνας), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του Ιανουαρίου, παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 5%. Και μπορεί η πτώση αυτής της τάξης να θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες τείνουν να κατοχυρώνουν περισσότερες θέσεις στα αεροδρόμια στον Ιανουάριο, τις οποίες ακυρώνουν στη συνέχεια, εντούτοις τα υψηλά ποσοστά των ακυρώσεων που καταγράφονται στα τέσσερα αυτά νησιά οφείλονται όπως εξηγούν στελέχη της τουριστικής αγορά στην ζημιά που προκάλεσε στην εικόνα τους το προσφυγικό. 
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία έχουν ξεκινήσει πάλι να αυξάνονται, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που, όπως προειδοποιούν, θα δώσει τη χαριστική βολή στον τουρισμό των συγκεκριμένων προορισμών.
Ανακατατάξεις και μεταβολές παρατηρούνται όμως και στις βασικές αγορές προέλευσης τουριστών, καθώς υπήρξε μείωση σε προγραμματισμένες θέσεις από παραδοσιακές “πηγές” τουριστών όπως Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία. Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.914 χιλιάδες θέσεις και μείωση 4% στη δεύτερη η Γερμανία με 2.405 χιλιάδες θέσεις και μείωση 5% και στη τρίτη η Ιταλία μείωση 9%. Σημαντική μείωση 53% παρουσιάζει η Ρωσία που βρίσκεται στη τέταρτη θέση. Η Γαλλία κινείται στα επίπεδα του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να κερδίσει 2 θέσεις στην κατάταξη των χώρων ξεπερνώντας την έκτη Ολλανδία (-12%) και την έβδομη Πολωνία (-22%). Αύξηση καταγράφει η Σουηδία (+7%) παραμένοντας στην 8η θέση και το Ισραήλ (+10%). Η δεκάδα κλείνει με την Αυστρία που ενώ παρουσιάζει μείωση (-3%) ξεπέρασε το Βέλγιο (-17%) και την Δανία (-15%).
Ο μεγαλύτερος όγκος των αφίξεων από το εξωτερικό πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τον Αύγουστο, μήνας που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πορεία της φετινής σεζόν. Παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις όσον αφορά τις εισπράξεις ήταν αρχικά μεγαλύτερες, επικρατεί αισιοδοξία για τα τουριστικά μεγέθη της χρονιάς. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων κατά 5,9% το 2016, με αύξηση των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 1-2 %. Η συνολική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Ιούνιο ήταν 4,1% και 4,9% το πρώτο εξάμηνο. Τον ίδιο μήνα όμως οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν μείωση 9%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν μείωση κατά 7,4%.capital.gr 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.