, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Πάνω απο 590.000 Ελληνόπουλα ζουν στην απόλυτη φτώχεια

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από έκθεση της UNICEF, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα του 2013, 597.000 Ελληνόπουλα ζουν στην απόλυτη φτώχεια.

 Παράλληλα, 332.000 παιδιά στερούνται τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητα τους, με το 9,2% των παιδιών, να μένουν σε σπίτια που όλοι είναι άνεργοι.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την έκθεση, τα φτωχά νοικοκυριά προτιμούν να ξοδεύουν για την ένδυση και όχι για την εκπαίδευση των παιδιών, ενώ το πιο σοκαριστικό απ΄όλα είναι πως έχει «ανέβει» και η παιδική εγκληματικότητα, με τα εγκλήματα από ανηλίκους 9-13 ετών, να έχουν αυξηθεί κατά 58%!

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.

Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της UNICEF με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2013», έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών βασίζεται σε στοιχεία του 2011, και αναφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω σοκαριστικά στοιχεία:
•Το 50,8% των νοικουριών με παιδιά, δεν μπορεί να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών, το 37,2% δεν μπορεί να καλύψει τους λογαριασμούς, τις πιστωτικές και τα δάνεια, ενώ το 34,5% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις έκτακτες ανάγκες!
•Αναφορικά με την αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας, οι περισσότεροι ανήλικοι παραβάτες είναι αγόρια (87,1%) και τα 2/3 τους είναι ημεδαποί, με τις περισσότερες δράσεις τους να είναι κλοπές.

•Το 44,3% των νοικοκυριών με παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλώνει αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε 2η ημέρα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά.

Πηγή:now24.gr