, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Παρά τα προβλήματα είμαστε… "κολλημένοι" με τη Θεσσαλονίκη! (Δημοσκόπηση interview)

ouranos
Οκτώ στους δέκα είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον των οικονομικών τους, ένας στους δύο δεν βγαίνει ποτέ και διασκεδάζει στο σπίτι με οικογένεια και φίλους, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 50%, διαβάζουμε πέντε βιβλία το χρόνο ενώ αυξήθηκε κατά 2.5 ώρες η μέση ημερήσια παρακολούθηση τηλεόρασης. Αυτό είναι το προφίλ του Θεσσαλονικιού μετά την κρίση
Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά μας, η ζωή των Θεσσαλονικέων εξαιτίας της κρίσης; Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, δίνει έρευνα της εταιρείας “Interview” που δημοσιεύεται στο “Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης”. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της φετινής έρευνας με αυτά αντίστοιχης που είχε πραγματοποιηθεί το 2006, δηλαδή πριν η κρίση δείξει τα πρώτα της δείγματα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Μόλις δύο στους δέκα Θεσσαλονικείς δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικονομική τους κατάσταση, με το 80% να απαντά πως δεν είναι καθόλου ή είναι λίγο ικανοποιημένο.
Οι αντίστοιχες απαντήσεις προ οκταετίας ήταν μοιρασμένες καθώς το 50% δήλωνε ικανοποιημένοι από την οικονομική του κατάσταση. Ανάλογα, μόλις το 18% εκτιμά πως η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί το 2015 έναντι 29% που εμφανίζονταν αισιόδοξο για την… τσέπη του το 2006. Στην φετινή έρευνα το 33% πιστεύει πως η οικονομική του κατάσταση θα παραμείνει η ίδια το 2015 ενώ το 39% πιστεύει πως θα χειροτερέψει. Δυσοίωνη εκτίμηση για την πορεία των οικονομικών του έκανε το 2006 μόνο ένας στους τέσσερις ενώ φέτος κάνουν τέσσερις στους δέκα.
Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται και σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας. Στην ερώτηση “πως διασκεδάζετε” ένας στους δύο απαντά “στο σπίτι με την οικογένεια” όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2006 ήταν 34%. Το ποσοστό που απαντάει σε “μπαρ και μπουζούκια” έχει μειωθεί από το 15% στο μόλις 3%. Επίσης όσοι απαντούν “ποτέ” στην ερώτηση “πόσο συχνά βγαίνετε για διασκέδαση” αυξήθηκαν από 28% στο 45%.
Οι Θεσσαλονικείς κάθονται σπίτι και αυτό αποτυπώνεται και από το ότι από το 2006 ως το 2014 αυξήθηκε ο μέρος όρος ημερήσιας τηλεθέασης από 3 ώρες και 5 λεπτά στις 5 ώρες και 30 λεπτά. Σε ότι αφορά την ανάγνωση, στα βιβλία ο μέρος όρος ανά κάτοικο το χρόνο παρέμεινε στα 4.9 αλλά μειώθηκε δραματικά στις εφημερίδες καθώς το 46%, από 22% προ οκταετίας, δηλώνει πως δεν αγοράζει “ποτέ”.
Παρά ταύτα οι Θεσσαλονικείς παραμένουν “κολλημένοι” με την πόλη τους. Το 63% (από 66%) εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη και το 90% (από 93%) δηλώνει πως δεν θα την άλλαζε για να ζήσει στην Αθήνα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2014. Είναι τηλεφωνική και έγινε σε δείγμα 703 ατόμων, ηλικίας άνω των 18.