fbpx

, Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Θα βάλουμε πλάτη για να δοθεί λύση στο προσφυγικό»

 
DHMARXOI K. MAKEDONIASτου Σταμάτη Βαλασιάδη
Την πρόθεσή τους να «βάλουν πλάτη» για να δοθεί μια λύση για το προσφυγικό εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι όμως τόνισαν ότι «δε θα δεχθούν την επιβολή δια των ΜΑΤ» και καταδίκασαν την αστυνομική επιχείρηση στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου, παρά τη διαβεβαίωση που –όπως λεν– είχαν λάβει νωρίτερα εκείνη την ημέρα από το γενικό γραμματέα Μετανάστευσης. Απέκρουσαν, μάλιστα, τη ρητορεία περί «ακροδεξιών δημάρχων» και δήλωσαν πως επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και απέναντι στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
Τη συνέντευξη τύπου για τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων έδωσαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων‐Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης‐Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.
Ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε πως οι δήμαρχοι είναι ανθρωπιστικά και κοινωνικά ευαίσθητοι, και θα βάλουν πλάτη για να δοθεί λύση στο θέμα των πρσφύγων, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να ζουν στην εμπόλεμη Χομς και το βομβαρδιζόμενο Χαλέπι· τόνισε, ωστόσο, ότι κάνουν διάκριση μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. «Είμαστε, όμως, εξίσου ευαίσθητοι και προς τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών και […] δε θα δεχθούμε την επιβολή διά των ΜΑΤ! Τα περί ακροδεξιών δημάρχων μάς αφήνουν παγερά αδιάφορους! Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος και να εξηγήσουμε στις τοπικές μας κοινωνίες» την ανάγκη δημιουργίας αυτών των χώρων, αρκεί η κατασκευή τους να μη δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των κοινωνιών αυτών.
Η ΠΕΔΚΜ θεωρεί πως ισχύει η δέσμευση που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής Βασίλης Παπαδόπουλος στη συνεδρίασή της της Παρασκευής ότι θα δώσει έγγραφη απάντηση στις έξι εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι δήμαρχοι για την κατασκευή του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων αντί του στρατοπέδου Αναγνωστόπουλου. Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο βράδυ ακολούθησε η επέμβαση των ΜΑΤ στο στρατόπεδο.
Ο κ. Δανιηλίδης αναγνώρισε πως υπάρχει πνεύμα διαλόγου με τον κ. Μουζάλα, καθώς «δεν έχουμε τα ευτράπελα που ζήσαμε στις συναντήσεις με την προηγούμενη υπουργό», την Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Ακόμα και σε αστικές περιοχές υπέδειξαν χώρους συνάδελφοι δήμαρχοι, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Άρα να ανακαλέσουν τα περί ακροδεξιών και ρατσιστών. Αυτοί, με τις βεβιασμένες τους ενέργειες, δημιουργούν το υπόβαθρο, ώστε ακροδεξιοί και ρατσιστικοί κύκλοι» να εκμεταλλεύονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Στις τρεις τα ξημερώματα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας κατέλαβαν το χώρο (σ.σ. το στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου), χωρίς καμία συνεννόηση και συνεργασία. Ο κύριος Μουζάλας τη Δευτέρα μιλούσε για την ανάγκη φιλοξενίας άνω των 50 χιλιάδων προσφύγων, και μέχρι την Πέμπτη ο ίδιος είχε ανεβάσει το νούμερο σε πάνω από 80 χιλιάδες. Άρα, ένας χώρος για δέκα χιλιάδες άτομα στην Αττική και άλλες δυο‐τρεις χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η δική μας πρόταση για περισσότερους χώρους, με δίκαιη και αναλογική διασπορά και στους εφτά νομούς της Κ. Μακεδονίας» είναι πιο κοντά στη νέα πραγματικότητα, μετά την έναρξη κατασκευής και «δεύτερης περίφραξης με ηλεκτροφόρα καλώδια» από την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Γαβότσης δήλωσε πως υποστηρίζει τις ειρηνικές κινητοποιήσεις και ότι δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε την ακροδεξιά να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, και αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ από Ρομά. Υπενθυμίζουμε πως πλησίον του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστόπουλου βρίσκεται ο οικισμός Αγ. Σοφία, όπου κατοικούν πάνω από δύο χιλιάδες Ρομά. Ο δήμαρχος Δέλτα, στα όρια του οποίου ανήκει ο χώρος, δεν παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, καθώς βρίσκεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Η ΠΕΔΚΜ καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον αιρετών, και συγκεκριμένα τις σωματικές επιθέσεις εναντίον του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ), ο οποίος –σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου– βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων.
Ο Σάββας Παρίκογλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων των Διαβατών, υποστήριξε πως το 95% των εργασιών για την κατασκευή του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου έχει ήδη ολοκληρωθεί, και αργά σήμερα το απόγευμα ή αύριο αναμένεται να συνδεθεί και το ρεύμα. Ρώτησε, μάλιστα, τους δημάρχους αν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα για να σταματήσουν οι εργασίες.
Στην απάντησή του ο κ. Κυρίζογλου έκανε λόγο για «συνειδητή ανήθικη επιλογή» κατασκευής του Κέντρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και υποστήριξε την ανάγκη «ισόρροπης ανάπτυξης» του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επισήμανε, τέλος, ότι η Κυβέρνηση «δεν έχει δώσει δεκάρα στο δήμο Παιονίας» (όπου βρίσκεται η Ειδομένη), ενώ έχουν δοθεί εκατομμύρια στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
Η ΠΕΔΚΜ απέστειλε τρεις φορές επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς, μετά από ισάριθμες συνεδριάσεις της τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Δεκέμβριο του 2015, μία εκ των οποίων έλαβε χώρα στο Πολύκαστρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επί τόπου επισκέψεις στην Ειδομένη. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου δεν υπήρχε καμία γραπτή ή προφορική ενημέρωση από την Κυβέρνηση ούτε για το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, ούτε για τις δομές που θα κατασκευαστούν, ούτε και για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των δομών.
Οι δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας πρότειναν ομόφωνα έξι εναλλακτικούς χώρους και προειδοποιούν την Κυβέρνηση πως, αν δε συμφωνεί, δε θα μπουν στη διαδικασία να ξαναπροτείνουν άλλους χώρους. «Να μας πει η Κυβέρνηση, που έχει και την ιδιοκτησία» και γνωρίζει τους χώρους του υπουργείου Γεωργίας, της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα στρατόπεδα που ενδείκνυνται και βρίσκονται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. «Δεν έχουμε και δε μας ζήτησαν άλλους χώρους εντός των ορίων των δήμων μας». Το μόνο που έχει ζητήσει η Κυβέρνηση είναι να βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, για να υποστηρίζονται καλύτερα οι δομές.

Το στρατόπεδο Μακρή στη Θέρμη

Σε ερώτηση του Karfitsa.gr για τις εργασίες επιχωμάτωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο στρατόπεδο Μακρή στη Θέρμη, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος απάντησε πως δεν έχουν σχέση με την κατασκευή κέντρου φιλοξενίας.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Κορδελιού‐Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης και –εκ μέρους του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη– ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Μετά το τέλος της δημοσιογραφικής ενημέρωσης ακολούθησε κλειστή σύσκεψη των παρευρισκόμενων αυτοδιοικητικών.
Αβραμόπουλος Σούλας Καραγιάννης Προσφυγικό ΠΕΔΚΜ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.