, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Περισσότεροι από 500 μετανάστες διεσώθησαν στο Αιγαίο

samos-diaswsi-metanastes
Εντείνεται το κύμα των μεταναστευτικών ροών εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο 48ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, καταβάλλει προσπάθειες για την περισυλλογή μεταναστών σε διάφορες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου.
Ανώτερα στελέχη του Λιμενικού, αναφέρουν ότι το κύμα της λαθρομετανάστευσης από τα μικρασιατικά παράλια θα εντείνεται, καθώς η κατάσταση σε Γάζα, Ιράκ, Συρία και Λιβύη παραμένει τεταμένη.
Δουλέμποροι έναντι αδράς αμοιβής, στοιβάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε σαπιοκάραβα, προκειμένου να τους περάσουν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.
Μόνο το τελευταίο 48ωρο, περισυνελέγησαν από διάφορες περιοχές στα θαλάσσια ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, τουλάχιστον 553 παράτυποι μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν 6 διακινητές.
Συγκεκριμένα στην Αγ. Ελένη Χίου, διεσώθησαν 114 παράτυποι μετανάστες, ενώ συνελήφθη και ένας διακινητής. Εβδομήντα δύο συνελήφθησαν στο Φαρμακονήσι, 62 στη Ρόδο και ένας διακινητής, 41 στο Καρλόβασι Σάμου, 27 στην περιοχή Αγκιστρος Σαμοθράκης, 5 στην Κω στις περιοχές Αμμόγλωσα και Ψαλίδι, 104 στη Σύμη και 4 διακινητές, 69 στον Αγ. Ευστράτιο και 59 στη Μυτιλήνη, στις περιοχές Μανταμάδος, Τσόνια, Ασπροπόταμος και Μυστεγνά.
Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Λάουρα Τόμσον, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το θέμα των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, συμφώνησε να ξεκινήσουν άμεσα τεχνικές συναντήσεις με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών, στη βάση των διεθνών προτύπων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη θα αρχίσουν ενημερωτικές δράσεις  από τον Οργανισμό προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούν σε Λιμενικές Αρχές όπου το φαινόμενο των μεταναστευτικών πιέσεων είναι έντονο.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.