, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

"Πλατεία Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου"!

Πρόσκληση μετονομασία Πλατείας -Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνψν του ΠόντουΙγνάτιος Καϊτεζίδης: «Αποτίουμε φόρο τιμής. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι»
Mετονομάζεται η πλατεία δημαρχείου σε “Πλατεία μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”!

Με κάθε επισημότητα και σε πνεύμα ενότητας τιμάται φέτος η επέτειος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Με το σύνθημα «δεν ξεχνώ» να κυριαρχεί στις φετινές εκδηλώσεις του δήμου, που θα κορυφωθούν με τη μετονομασία της κεντρικότερης πλατείας στο Πανόραμα, της πλατείας δημαρχείου, σε πλατεία μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν την Κυριακή, 22 Μαΐου η Ένωση Ποντίων Πανοράματος και η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ιμεραίων με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ενώ θα συμμετάσχουν οι τοπικοί σύλλογοι της περιοχής. Το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο του Ακρίτα του Πόντου. Θα επακολουθήσει η τελετή στην πλατεία του δημαρχείου, η οποία θα μετονομασθεί σε πλατεία μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων και τραγούδια από τη χορωδία της Ένωσης Ποντίων και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ιμεραίων, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με το τον πυρρίχιο χορό και άλλα ποντιακά τραγούδια που θα χορέψουν τα μέλη και οι φίλοι των τοπικών συλλόγων.  «Αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Μετονομάζοντας την πιο κεντρική πλατεία του Πανοράματος σε πλατεία μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Γιατί είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης για τις νεότερες γενιές. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι.», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.