«Έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας και την ίδια ώρα μας πνίγουν οι φόροι»
Του Ηλία Μπουρμπούλα/ Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης πήγε σήμερα το Karfitsa.gr και μίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων όπου δήλωσαν ότι «Η εμπορική κίνηση είναι πάρα πολύ πεσμένη»… «Μακάρι να είχε ο κόσμος δουλειά για να έχει και λεφτά»… «Πλέον έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας». Στο ρεπορτάζ του Karfitsa.gr καταγράφηκαν: 13 κλειστά καταστήματα, 10 καταστήματα όπου πωλούν φυτά και σπόρους, τέσσερα με χρώματα και σιδηρικά, τέσσερα αρωματοπωλεία, έξι καφέ, τέσσερις φούρνοι, τέσσερα μαγαζιά με πόμολα, τρία με πλαστικά είδη. Στην οδό Φράγκων ακόμη θα βρει κανείς τα Διοικητικά Δικαστήρια, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τρεις επιχειρήσεις έκδοσης βιβλίων, δύο φαρμακεία, ένα με οπτικά είδη, ένα με κοσμήματα, ένα με φαγητό και ένα με ψιλικά. Επίσης δραστηριοποιούνται δύο κλειστά πάρκινγκ, ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και τρία καταστήματα με φωτοτυπίες.
Η ιδιοκτήτρια αρωματοπωλείου Καραβασίλη Μαρία δηλώνει ότι: «Η εμπορική κίνηση στη Φράγκων είναι πάρα πολύ πεσμένη. Βιώνει την χειρότερη της φάση από το 1986 που εργάζομαι σε αυτό το δρόμο. Η αγοραστική δύναμη του κόσμου από το 2010 έχει παρουσιάσει μια σημαντική και σταδιακή μείωση. Μάλιστα σημαντική είναι η πτώση η οποία έχει παρουσιαστεί από τον Ιανουάριο του 2015. Στο παρελθόν στην οδό Φράγκων δε μπορούσε να περάσει, ο ένας έσπρωχνε τον άλλο για να περάσει. Μακάρι να είχε ο κόσμος δουλειά για να έχει και λεφτά. Πλέον έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας».
Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης αλουμινίων Νικόλαος Σύκος τονίζει πώς: «Υπάρχει μια σχετική κίνηση και προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Το κατάστημα αυτό είναι οικογενειακή μια επιχείρηση και λειτουργεί από το 1945. Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει με συγκεκριμένη πελατεία. Η αγοραστική δύναμη του κόσμου συγκριτικά με το 2014 δείχνει ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αύξηση της κίνησης αλλά όχι κάτι το σημαντικό».
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με σπόρους και φυτά Νικόλαος Στογιαννίδης υποστηρίζει ότι: «Ο κόσμος δεν κινείται και δεν αγοράζει τίποτα από τα μαγαζιά, πλέον το μόνο που κάνει είναι να έχει σκυμμένο το κεφάλι και να τρέχει. Τα πράγματα δυσκόλεψαν από το 2012 και μετά με αποκορύφωμα φέτος όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά. Το μέλλον της επιχείρησης είναι αβέβαιο, μας έχει πνίξει η φορολογία».
Η ιδιοκτήτρια καταστήματος φυτών και σπόρων Ευαγγελία Μηνά τονίζει ότι: «Η Φράγκων έχει μια μετριοπαθή κίνηση, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Γενικότερα η αγοραστική κίνηση είναι αρκετά πεσμένη. Επιπλέον έχω παρατηρήσει ότι από την αρχή του έτους ο κόσμος φοβάται να κάνει ανοίγματα και αρκείται μόνο στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος έχει φτάσει πλέον στο σημείο να σκέφτεται να βάλει και ένα φυτό στο μπαλκόνι του. Πλέον ο καταναλωτής αρκείται μόνο στο να δει και να ρωτήσει, δύσκολα θα μπει στη διαδικασία να ψωνίσει».
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος επιδιόρθωσης παπουτσιών Δημήτρης Σαββίδης υποστηρίζει ότι: «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Πλέον ο κόσμος δυσκολεύεται να επιδιορθώσει ακόμη και τα παπούτσια του διότι δεν τον συμφέρει. Καθώς αν πάει στα κινέζικα αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια με πέντε ευρώ. Από το 2010 και μετά ξεκίνησε η πτώση στην αγοραστική δύναμη του κόσμου με αποκορύφωμα το 2012. Το χειμώνα του 2014 υπήρχαν κάποια σημάδια βελτίωσης στην αγορά αλλά στο άκουσμα των εκλογών ο κόσμος φοβήθηκε και «πάγωσε» και πάλι η αγορά».