, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Πνίγονται" Χαλκιδική και Πιερία από τις πλημμύρες στη Σερβία

 
xalkidiki1
Τα πρώτα γκρουπ αλλοδαπών τουριστών σε Χαλκιδική και Πιερία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, αλλά ξενοδόχοι και πράκτορες ανησυχούν για τυχόν επιπτώσεις στην κίνηση από Σερβία, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.
 
«Ξεκινήσαμε καλά με τουρίστες από Βουλγαρία, ενώ τώρα έχουμε και κάποια σχολεία από Βελιγράδι», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή σεζόν θα κινηθεί καλύτερα σε σχέση με την περσινή -εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα- «η οποία ήταν μια πολύ καλή χρονιά», λέει ο κ. Χαδαλής.
Καθότι η Σερβία αποτελεί μια από τις «δυνατές» αγορές για την περιοχή της Χαλκιδικής, ρωτήσαμε τον κ. Χαδαλή εάν υπάρχει ανησυχία στους κύκλους της αγοράς σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα.
«Οι tour operators που διακινούν τα γκρουπ μας είπαν να μην ανησυχούμε», επισημαίνει στον «Α» ο κ. Χαδαλής.
Σε ό,τι αφορά άλλη μια «δυνατή» αγορά για τη Χαλκιδική, αυτήν της Ρωσίας, ήδη παρατηρείται μια μείωση στις προκρατήσεις, σύμφωνα όμως με τον κ. Χαδαλή, είναι κάτι που οφείλεται στην υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ.
«Και αυτοί που θα έρθουν θα ξοδέψουν λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαδαλής.
Τη μείωση τουριστών από της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έρχεται να καλύψει ρεύμα τουριστών από Γερμανία, Σκανδιναβία και Ολλανδία. Ηδη, η αγορά εισιτηρίων όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.
Από την άλλη, η ελληνική αγορά θα κινηθεί και πάλι σε υποτονικούς ρυθμούς, με δελτία κοινωνικού τουρισμού τον Αύγουστο, τα Σαββατοκύριακα και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.
Ανησυχία στην Πιερία
Σχετική ανησυχία που αφορά μείωση τουριστών τόσο από Ρωσία και Ουκρανία όσο και από τη Σερβία επικρατεί στην Πιερία. Οπως αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, «τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία από Σερβία που συνεργάζονται με την Πιερία αυτήν τη στιγμή ”φέρνουν” 4 από τα 10 δωμάτια».
Η κίνηση στην Πιερία έχει ξεκινήσει δειλά δειλά με γκρουπάκια από Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στις αρχές Ιουνίου.
Η αγορά της Ρωσίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Βεϊδαμενίδη, θα έχει μείωση της τάξης του 30%, ενώ «μηδέν τουρίστες θα έχουμε από Ουκρανία», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων της περιοχής. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, κίνηση θα παρατηρηθεί τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, «καιρού επιτρέποντος», λέει ο κ. Βεϊδαμενίδη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.