, Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

Πριν ολοκληρωθεί το… “παραδίδει” στους δημότες!

nea-paralia3

Σε ποδαρικό στη… νέα παραλία της Θεσσαλονίκης καλεί η διοίκηση του δήμου τους κατοίκους την 1η Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να δοθεί προς χρήση έπειτα από δυόμιση χρόνια εργασιών το τμήμα του παραλιακού μετώπου από το Λευκό Πύργο μέχρι τους Ναυταθλητικούς Ομίλους. Την ίδια ημέρα αναμένεται να πεζοδρομηθεί εκ νέου η Λεωφόρος Νίκης για έξι ώρες με την τροχαία αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου να βρίσκονται επί ποδός!

του Βαγγέλη Στολάκη 

«Η παραλία ανοίγει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πεζοδρομηθεί πιλοτικά εκ νέου η Λεωφόρος Νίκης τις ώρες 11:00-17:00. Η παραλία παραδίδεται μέσα σε δυόμιση χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός του και η αισθητική αντίληψη έγιναν από την προηγούμενη δημτοτική αρχή. Μας αρέσει δεν μας αρέσει δεν παίζει κανέναν ρόλο» είπε μεταξύ άλλων σε σχετική συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης συμπληρώνοντας πως για την υλοποίηση του συνόλου του έργου μένει να διευθετηθούν ορισμένα προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα η αξιοποίηση των κυλικείων που βρίσκονται σε ορισμένα από τα επτά νέα θεματικά πάρκα, τα οποία ανήκουν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

«Το έργο παραδόθηκε σε 28 μήνες. Το γεγονός ότι παραδόθηκε εμπρόθεσμα αποτελεί μια είδηση αν το συγκρίνουμε με το μετρό και τα άλλα δημόσια έργα στην πόλη. Δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% το έργο Για λόγους ασφαλείας δεν το δώσαμε για χρήση πιο μπροστά. Υπολείπονται μερικές εργασίες να γίνουν» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομίας, Ανδρέας Κουράκης.

Και οι δυο από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν πάντως πως δεν πρόκειται για εγκαίνια της νέας παραλίας, καθώς ολόκληρο το έργο θα δοθεί στους Θεσσαλονικείς την Άνοιξη. Όπως είπαν, δήμαρχος και αντιδήμαρχος αυτό που προβληματίζει τη διοίκηση είναι ο τρόπος συντήρησης αλλά και φύλαξης του έργου καθώς ήδη σε ένα πάρκο, στο ύψος του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έχουν σημειωθεί οι πρώτοι βανδαλισμοί.

Μιλώντας με αριθμούς ο κ. Κουράκης δήλωσε πως «πρόκειται για παρεμβάσεις σε μια έκταση που ξεπερνά τα 150.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος της αναπλασμένης παραλίας θα ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα».

 Σε ερώτηση της «Κ» για τον αριθμό των δέντρων κόπηκαν προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα παραλία, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «κόπηκαν λεύκες, που δεν είναι δέντρα κήπου. Σίγουρα όμως η σημερινή επιφάνεια πρασίνου είναι μεγαλύτερη από το παρελθόν».

 Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος του έργου ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από κοινοτικά κονδύλια.

Πεζοδρόμηση 

Αναφορικά με την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης, την ερχόμενη Κυριακή δημοτική αρχή και διεύθυνση Τροχαίας ζήτησαν από τους πολίτες να αφήσουν τα οχήματά τους στην άκρη για τις ώρες από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση του κέντρου.

«Η πεζοδρόμηση της παραλίας μια φορά το μήνα ελπίζουμε ότι θα μας οδηγήσει στην πλήρη πεζοδρόμηση μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές κυκλοφοριακές μελέτες. Θέση του δήμου είναι ότι είμαστε εχθρικοί προς την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου. Το θέμα της κυκλοφορίας δεν λύνεται, γιατί μας κατήργησαν τη δημοτική αστυνομία. Η αστυνομία ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να έχει 150 τροχονόμους για να ελέγχει τους δρόμους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τυριακίδης επεσήμανε ότι την περασμένη φορά που υιοθετήθηκε το μέτρο «οι περισσότεροι τροχονόμοι δέχτηκαν τα επικριτικά σχόλια οδηγών».

Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ της “Κ” για τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και τη διαμάχη της διοίκησης με κατοίκους αλλά και τον εργολάβο του έργου.