09:25, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Ποινική δίωξη του Σ. Δανιηλίδη για 4 κακουργήματα! Τι απαντά ο ίδιος…

Σίμος Δανιηλίδης  / φωτο Σάββας Αυγητιδης
“Η κατασκευή του έργου θα έδινε λύση στο οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης των νηπιαγωγείων. Η αδυναμία, όμως, της εργολήπτριας εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο και η αμετακίνητη θέση της διοίκησης του δήμου να προασπίσει το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον οδήγησε στη νομιμότατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος.” φωτο αρχείου Σάββα Αυγητίδη / Συνέδριο ΚΕΔΕ Πόρτο Καρράς 2015
—–
Με αφορμή την παραγγελία ποινικής δίωξης κατά του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, αντιδημάρχου, δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών στελεχών, για… αναληθές τοπογραφικό σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ο κ. Δανιηλίδης δηλώνει:
«Ο δήμος μας, υλοποιώντας το δημοτικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, ενέταξε την κατασκευή ενός πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου στο ΕΣΠΑ. Η κατασκευή του έργου θα έδινε λύση στο οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης των νηπιαγωγείων. Η αδυναμία, όμως, της εργολήπτριας εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο και η αμετακίνητη θέση της διοίκησης του δήμου να προασπίσει το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον οδήγησε στη νομιμότατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος.
Η διοίκηση του δήμου ήρθε αντιμέτωπη με το δίλημμα: να υποκύψει στις απαιτήσεις του εργολάβου και να σταματήσει το έργο ή να τον κηρύξει έκπτωτο με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Η επιλογή ήταν μονόδρομος για μας. Αποφασίσαμε να προασπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον. Για αυτήν μας την επιλογή οδηγούμαστε στη Δικαιοσύνη. Δεν φοβόμαστε και δεν το βάζουμε κάτω. Θα αποδείξουμε πως μπροστά στο συμφέρον της κοινωνίας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο κανένα εργολαβικό συμφέρον. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι πως θα βγούμε νικητές για ακόμη μια φορά. Εξάλλου, όταν έχεις μαζί σου το δίκαιο και την αλήθεια δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα».
Η δίωξη και τα κακουργήματα
Ο δήμαρχος και οι συναρμόδιοι παράγοντες που υπέγραψαν κατηγορούνται ότι απέκρυψαν την αλήθεια. Το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το 2010…
Το έργο απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα και ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα για να αποδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στην χρηματοδότηση συμμετέχουν η ΕΕ κατά 85% και το ελληνικό δημόσιο , κατά 15%).
—–
Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την ποινική δίωξη του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη κι άλλων στελεχών και υπαλλήλων του δήμου Νέαπολης Συκεών για αναληθές τοπογραφικό σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Ζήτησε να απαγγελθούν εις βάρος τους κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα, κατά περίπτωση. Τα αδικήματα είναι τα εξής: Απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608- περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, ψευδή βεβαίωση, άμεση και απλή συνέργεια στην προηγούμενη πράξη καθώς επίσης και για απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του δημοσίου. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή για τα περαιτέρω.
Εκτός από τον δήμαρχο, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, προϊστάμενοι και υπάλληλοι Τεχνικών Υπηρεσιών κι ένας τοπογράφος- μηχανικός του δήμου. Οι παραπάνω υπέγραψαν τα απαιτούμενα έγγραφα για έργο σχολικής στέγης, εξασφαλίζοντας  χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης-ΕΣΠΑ. Ο δήμος Συκεών υπέβαλε τον φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων, σε οικόπεδο με έκταση ενός στρέμματος, στις Συκιές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο  σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα φαινόταν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν “καθαρό”, ενώ στην πραγματικότητα περιείχε αυθαίρετες κατασκευές και αγωγό φυσικού αερίου.
Ο δήμαρχος και οι συναρμόδιοι παράγοντες που υπέγραψαν κατηγορούνται ότι απέκρυψαν την αλήθεια. Το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το 2010. Ο ανάδοχος εργολάβος υπέγραψε σύμβαση με το δήμο και έλαβε προκαταβολή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όταν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών, ο δήμος ζήτηση κατάπτωση των εγγυήσεων και επιστροφή των χρημάτων, ενώ ακολούθησε σειρά καταγγελιών και διοικητικών πράξεων. Η πολεοδομία που πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε τις αυθαίρετες παρεμβάσεις, προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα και ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα για να αποδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στην χρηματοδότηση συμμετέχουν η ΕΕ κατά 85% και το ελληνικό δημόσιο , κατά 15%). Τελικά, το εν λόγω σχολικό συγκρότημα δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, σε περίπτωση που εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορουμένους, από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, εκπίπτει από το αξίωμα του ο σημερινός δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών. Ο Σίμος Δανιηλίδης εκλέγεται δήμαρχος, από το 1994 / πηγή voria.gr / φωτο Σάββας Αυγητίδης / www.e-photopress.blogspot.com