, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Ποιοι εγκαταλείπουν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου;

dimotiko symvoulio
Του Βαγγέλη Στολάκη
Την ώρα που οι περισσότερες υποψηφιότητες για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης έχουν ανακοινωθεί, με εξαίρεση τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας, οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι του μεγαλύτερου δήμου του νομού «ανοίγουν» στην «Κ» τα χαρτιά τους και αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους με φόντο τις κάλπες του Μαΐου. Ήδη από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη δυο έχουν ανακοινώσει πως δεν θα διεκδικήσουν για ακόμα μια φορά μια θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στην «Ομάδα Δημιουργίας» ο αριθμός των «αναποφάσιστων» αυξάνεται όσο η Λεωφόρος Συγγρού καθυστερεί να κάνει γνωστές τις προθέσεις της.
Η πρώτη απώλεια για την παράταξη του κυρ Γιάννη ήρθε μέσω… facebook από τον Κώστα Παπαθεοδώρου, ο οποίος ανακοίνωσε τη μη κάθοδό του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την πρώτη «κλειστή» συνεδρίαση της διοικούσας παράταξης, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά όσων διέρρευσαν στον Τύπο όλα όσα συζητήθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Δεύτερη απώλεια είναι αυτή του Στάθη Αβραμίδη, που ξεκαθαρίζει πως «δεν θα είναι υποψήφιος με τον Μπουτάρη» αλλά το όνομά του θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Οι σίγουροι του Μπουτάρη
Δεδομένες θεωρούνται οι νέες υποψηφιότητες του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος μετά τον «ανασχηματισμό» του δήμου απώλεσε ορισμένες από τις αρμοδιότητές του, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» φέρεται να μίλησε για «λάθος επιλογές τη δεδομένη χρονική στι-γμή». Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η νέα υποψηφιότητα του Χασδάι Καπόν, ειδικά μετά την επαναφορά του στην αντιδημαρχία Οικονομικών. «Ναι» σε νέες κάλπες φέρονται να λένε και οι αντιδήμαρχοι Ζέρβας, Καρούμπης, Γούλα, Παππάς, Αρβανίτης όπως και η Έλλη Χρυσίδου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζεται για τα άτομα με τα οποία θα στελεχωθεί το νέο ψηφοδέλτιο της «Πρωτοβουλίας».
Δεδομένη θεωρούν επίσης τη συμμετοχή τους στις εκλογές ο εντεταλμένος σύμβουλος σε ζητήματα Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο Λευτέρης Κιοσέογλου, ο Πέτρος Λεκάκης, ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, η Στεφανία Τανιμανίδου, η Μαίρη Ακριτίδου, ο Γιώργος Δημαρέλος, ο Ανέστης Τελίδης, η Άννα Αγγελίδου, ο Θέμης Σεβαστιάδης, η Μαρία Σταυρίδου και ο Στέλιος Κανάκης. Ο τελευταίος μάλιστα σημειώνει: «το 60% της παράταξης του Μπουτάρη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Θα είμαι υποψήφιος για να μην αφήσω το ΠΑΣΟΚ να πέσει».
Το σκέφτονται
Ναι μεν, αλλά… λέει από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Μαρία Πασχαλίδου. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Θα ήθελα να δω ποιοι άνθρωποι θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο. Θα επιθυμούσα ανθρώπους εκτός κομματικών γραμμών» υποστηρίζει στην «Κ».
«Αναποφάσιστη» δηλώνει η Δήμητρα Αγκαθίδου, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται πως η κ. Αγκαθίδου που στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος με την παράταξη της Χρύσας Αράπογλου στην πρόσφατη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας» δεν παραβρέθηκε, βρισκόταν όμως στο δημαρχείο σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις Μπουτάρη-Αγκαθίδου σήμερα είναι τυπικές έως ψυχρές. Υπό σκέψεις βρίσκεται και η Θεοδώρα Λειψιστινού η στάση της οποίας θα καθοριστεί «από πολλαπλούς παράγοντες» όπως αναφέρει.
«Το σκέφτομαι και είμαι θετική στο ενδεχόμενο να κατέβω ξανά σε εκλογές, αλλά όλα είναι θέμα δημάρχου» σημειώνει από την πλευρά της η Σοφία Ασλανίδου. «Αν ο δήμαρχος μου προτείνει να είμαι ξανά υποψήφια θα είμαι» σημειώνει η Κυβέλη Ρουμελιώτη, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια που την θέλουν να πολιτεύεται στο δήμο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηματικά υπάρχουν αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Χρήστος Ελευθεριάδης, καθώς στα «πηγαδάκια» του δημαρχείου συνάδελφοί του τον θέλουν να έχει αποφασίσει την απομάκρυνσή του από την «Πρωτοβουλία» και την «κάθοδό» του στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τις αποφάσεις μου τις έχω λάβει αλλά δεν θα τις πως σε δημοσιογράφους» δήλωσε ο ίδιος όταν η «Κ» επικοινώνησε μαζί του.
Προβληματίζει η απουσία… επικεφαλής
Στην «Ομάδα Δημιουργίας» υπάρχει έντονος προβληματισμός όσον αφορά το πρόσωπο του «εκλεκτού» της Νέας Δημοκρατίας που θα τοποθετηθεί επικεφαλής στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Όσο το κόμμα καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, τόσο και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι κρατούν «κλειστά» τα χαρτιά τους.
Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση του Κώστα Γκιουλέκα από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, μετά την απόφασή του να μην διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο. «Ναι» σε μια νέα υποψηφιότητα λέει η Άννα Ευθυμίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» «μετριέται» σε δημοσκοπήσεις από τη Λεωφόρο Συγγρού, προκειμένου να φανεί εάν θα μπορούσε να μπει η ίδια στη μάχη για την καρέκλα του επόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Ναι» υπό προϋποθέσεις λέει και ο πρώην αντιδήμαρχος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. «Θα είμαι υποψήφιος. Βέβαια η τελική μου απόφαση θα καθοριστεί από την επιλογή του επικεφαλής» σχολιάζει. Σίγουρη επίσης πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Κώστα Καζαντζίδη.
Από την πλευρά του, ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Γάκης δεν έχει αποφασίσει. Όπως λέει «πρωτεύουσα σημασία έχει το όνομα του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως και το άνοιγμα που θα κάνει αυτός σε προσωπικότητες της πόλης». Παρόμοια είναι η άποψη και του Θεόφιλου Πατέλη, που τονίζει ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον υποψήφιο δήμαρχο».
Ναι μεν αλλά… λέει από την πλευρά του και ο Νίκος Παπαδόπουλος, που και αυτός βρίσκεται σε αναμονή ανακοίνωσης του ονόματος του υποψηφίου δημάρχου. Παρόμοια αντίληψη φέρεται να εκφράζει σε συνομιλητές του και ο Γιώργος Ασπασίδης. «Αν υπάρχει μια σοβαρή υποψηφιότητα θα βοηθήσουμε για να απαλλαγούμε από την παρουσία του κ. Μπουτάρη» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, θέτοντας με τον τρόπο αυτό τους δικούς του όρους για μια νέα ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.
Την απόφασή της να αποσυρθεί από τα κοινά ανακοινώνει μέσω της «Κ» η πρώην δήμαρχος Τριανδρίας και σημερινή δημοτική σύμβουλος, Πολυξένη Δρίτσα. «Ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 22 χρόνια. Θεωρώ πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για να αποσυρθώ. Δεν μου αρέσει ούτε το κλίμα που υπάρχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ούτε οι χειρισμοί της διοίκησης, ούτε η λειτουργία του. Είναι μια κατάσταση αποτρεπτική. Δεν βρίσκω κανένα νόημα» λέει. «Όχι σε νέες εκλογές» φέρεται να λέει και η πρώην αντιδήμαρχος Λίτσα Κολοβού.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χάρης Αηδονόπουλος δηλώνει «δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης» και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να είναι υποψήφιος δήμαρχος είτε να ενταχθεί σε κάποια παράταξη, που δεν θα έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τη βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Χρυσούλα Γιαταγάνα όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει η ίδια σε συνέντευξή της στην «Κ» δέχτηκε προτάσεις προκειμένου να ηγηθεί ανεξάρτητου συνδυασμού κατέληξε ωστόσο στην απόφαση να εγκαταλείψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού έκρινε πως «ο ρόλος της στη Βουλή είναι σημαντικότερος».
Μάτης, Παπαθεμελής, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Από τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων υποψήφιος δήμαρχος της πόλης θα είναι ο δημοσιογράφος και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης, ενώ ο Μάκης Στεργίου δηλώνει πως «ακόμα δεν το γνωρίζει αλλά θα αποφασίσει σε μια εβδομάδα». Τις τελικές του αποφάσεις το προσεχές διάστημα θα λάβει και ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής. «Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου στην ώρα τους» λέει ο ίδιος στην «Κ». Οι αποφάσεις αυτές θα καθορίσουν όπως φαίνεται και την παράταξη με την οποία θα επιλέξει να «κατέβει» η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Τζιούτζια, η οποία ωστόσο δηλώνει στην «Κ» πως θα είναι ξανά υποψήφια. Από την πλευρά του, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις της παράταξης αλλά και της Κουμουνδούρου. «Θα κάνω τα πάντα ώστε ο συνδυασμός να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών» λέει στην «Κ».
Σε ό,τι αφορά τη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» άγνωστη παραμένει η εκ νέου υποψηφιότητα των σημερινών δημοτικών συμβούλων Ιωάννη Δελή και Μιχάλη Κωνσταντινίδη. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, Οδυσσέα Μάιτα «εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για τις υποψηφιότητες. Τίποτα δεν είναι γνωστό ακόμα και όσα γράφονται στον Τύπο δεν ισχύουν».