10:09, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

"Πολιτική «ομπρέλα» για το μετρό Θεσσαλονίκης"!

ergazomenoi-metroΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Την πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ξεπαγώσει το έργο κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης ζήτησαν οι εργαζόμενοι του με κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης
«Χρειάζεται η πολιτική ομπρέλα για να κατασκευαστεί το μετρό», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Αττικό Μετρό Χάρης Κυπριανίδης, στέλνοντας το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα στον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρίστο Σπίρτζη.
Παράλληλα σημείωσε ότι η πόλη βγαίνει χαμένη από την διένεξη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Αττικό Μετρό με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, τονίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται εκ του πονηρού, προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι-έχουν ήδη ξεκινήσει απολύσεις-και στη συνέχεια να επαναπροσληφθούν με χαμηλότερους μισθούς. «Ζητούμε από τον υπουργό να δοθεί μια παράταση στο ζήτημα, ώστε να μη δρομολογηθούν οι απολύσεις», κάλεσε ο κ. Κυπριανίδης.
Ακόμα, αναφερόμενος στο ζήτημα της επαναδημοπράτησης του έργου, ο κ. Κυπριανίδης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο στην ουσία σημαίνει το οριστικό σταμάτημα του έργου, αφού μόνο για να φύγει ο παλιός ανάδοχος χρειάζονται δύο με τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης διασώζεται μόνο με τη χρηματοδότηση του.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης Σταύρος Στέτσικας, αφού ζήτησε και αυτός από την πλευρά του την πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που ζητά το προσεχές τετράμηνο η Αττικό Μετρό από την ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική χρειάζεται όχι μόνο η επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν, αλλά χρειάζονται άλλοι τόσοι εργαζόμενοι να προσληφθούν. Όσον αφορά τις επιλογές που έχει η πολιτική ηγεσία πλέον, ο κ. Στέτσικας επισήμανε ότι είναι τρεις: «είτε να αποδεχθεί τις απολύσεις με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό, να τις απορρίψει και να βρεθεί λύση στη συνέχεια του έργου και τρίτον να ζητήσει διευκρινίσεις επί του ζητήματος».
Στη συνέντευξη τύπου παρενέβη ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ατέρμονη αντιπαράθεση Σιμόπουλου και Μπουτάρη για τα αρχαία της Βενιζέλου, ω ς άλλοθι των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη, που επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να μην απολυθεί κανείς.