, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έφτασε στο… 30,2%!

EKTESHHH
του Βαγγέλη Στολάκη
Με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε επίπεδο Βορείου Ελλάδας εκτιμάται ότι θα «κλείσει» το 2015, αφού σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, γνωστοί ως… capital controls αναμένεται να προσθέσουν περίπου τέσσερις μονάδες στα επίσημα ποσοστά της ανεργίας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας στην περιοχή η κατάσταση είναι δραματική. Σε πολλές πόλεις η επίσημη ανεργία που καταγράφεται ξεπερνά το 50% του ενεργού πληθυσμού, χωριά έχουν… «ξεκληριστεί» αφού οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο, περιφέρειες κατέχουν τα ηνία της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ όσοι είναι «τυχεροί» και εργάζονται έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλιστη- μαύρη εργασία, τους μισθούς «πείνας» και την… εργοδοτική τρομοκρατία. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται μέχρι στιγμής εντοπίζονται στο νομό Χαλκιδικής, ενώ εκτιμάται πως η χρονιά στη Θεσσαλονίκη θα «κλείσει» στο 38%.
 
«Η περίοδος είναι δύσκολη» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης  Τσαραμπουλίδης και εκτίμησε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τα capital controls τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν το δημοψήφισμα της κυβέρνησης, θα φανεί στο τέλος του χρόνου. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο 2015 η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,75% ή 14.100 άτομα. Ο κ. Τσαραμπουλίδης εκτίμησε μάλιστα πως στο τέλος του χρόνου η ανεργία λόγω κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν θα αυξηθεί κατά τέσσερις μονάδες. Οι τέσσερις αυτές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη επιπλέον τέσσερις μονάδες της επίσημης και καταγεγραμμένης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ανεργίας που αγγίζει το 30,2%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το 2015 η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα αγγίξει το 38%, όπως δήλωσε στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο στο συλλαλητήριο των συνδικάτων.
Ανεργία… δεκαπενταετίας
Όπως προκύπτει από έρευνα της Karfitsa και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η ανεργία στο νομό της Θεσσαλονίκης από το 2001 έως και σήμερα παρουσιάζει αύξηση που φτάνει… τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες, την ώρα που τη δεκαετία του ’80 ήταν κάτω του 10%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2001 βρισκόταν στο 10,7%, το 2002 στο 11,7, το 2003 στο 10%, το 2004 στο 11,6%, το 2005 στο 19,7, το 2006 στο 9%. Το 2008 έπεσε στο 8,6% οπότε και σημειώνονται τα χαμηλότερα ποσοστά. Και από τότε η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική, βυθίζοντας την πόλη κάθε χρόνο σε μεγαλύτερη ύφεση. Αν δει κανείς τους συγκριτικούς πίνακες δικαιολογημένα θα πει «κάθε πέρσι και καλύτερα». Το 2009 η ανεργία στο νομό βρίσκεται στο 11,5%, το 2010 στο 15,1, το 2011 σκαρφαλώνει στο 22%, το 2012 στο 28,9%, το 2013 στο 32,2% για να φτάσουμε στο σημερινό επίσης υψηλό 30,2%.
«Αυτά είναι τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ η  οποία τοποθετεί στην κατηγορία των εργαζομένων και εκείνους που δουλεύουν για μια ημέρα την εβδομάδα. Τα δικά μας στοιχεία που προκύπτουν από δικές μας έρευνες κάνουν λόγο για τέσσερις με πέντε μονάδες πάνω» σημειώνει στην «Κ» ο κ. Τσαραμπουλίδης.
Αποβιομηχάνιση
«Βραχνάς» για τη Θεσσαλονίκη όμως δεν είναι μόνο η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία αλλά και η αποβιομηχάνιση η οποία «χτύπησε την πόρτα» της πόλης πριν την έλευση της κρίσης του 2009. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αφανίστηκαν ολόκληροι κλάδοι, επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μετανάστευσαν στις γειτονικές χώρες και οδηγήθηκαν εκτός εργασίας εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι. Την ίδια τύχη, έχουν όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης και του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ενώ οι βιοτεχνίες της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου, που θυμίζει «πόλη- φάντασμα» τρέπονται σε φυγή εκτός… συνόρων, κυρίως στη Βουλγαρία και την Τουρκία.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.