ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Πώς «Karfitsa»και«Political» ξεσκέπασαν τη δράση της μαφίας της Χαλκιδικής

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
12/12/2024
Κοινωνία
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά
0
Πώς «Karfitsa»και«Political» ξεσκέπασαν τη δράση της μαφίας της Χαλκιδικής

Related Post

Εφιάλτης για ανήλικη στη Θεσσαλονίκη – Την είχε αρπάξει 24χρονος, της έδινε ναρκωτικά και τη βιάζε

Σέρρες: 17χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τον καθηγητή της για παρενόχληση – Συνελήφθη ο 62χρονος

Στην περιδίνηση της ενδοοικογενειακής βίας η Θεσσαλονίκη

Ευθ. Λέκκας για σεισμό στη Σκύρο: Παρακολουθούμε το φαινόμενο – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Το χρονικό των αποκαλύψεων.

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πολυγύρου στους 21 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι με το αζημίωτο ενέκριναν παράνομες ενέργειες και κατασκευές. Συγκεκριμένα, οι 21 κατηγορούμενοι διώκονται -κατά περίπτωση- για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων και για συμμορία. Σχετικά με τα υπόλοιπα 86 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αναμένεται να ασκηθούν διαφορετικές διώξεις.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο, όταν οι Αδιάφθοροι της
ΕΛΑΣ προχώρησαν στις συλλήψεις.

Κατασχέθηκε 1 εκατ. ευρώ

Στο επίκεντρο της επιχείρησης βρέθηκαν οι πολεοδομίες των Δήμων Σιθωνίας και Νέας
Προποντίδας Χαλκιδικής, ενώ κατά πληροφορίες κατασχέθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Εξ αυτού, πάνω από 600.000 ευρώ βρέθηκαν στους κατηγορούμενους υπαλλήλους.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην δήμαρχος, δύο ανώτερα στελέχη
των διευθύνσεων πολεοδομίας των Δήμων

Προποντίδας και Σιθωνίας, δύο μέλη του τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μηχανικοί και ιδιώτες. Συνολικά, από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη
του κυκλώματος που δρούσε επί χρόνια με τα ίδια άτομα αποτελούνταν ουσιαστικά από τρεις
εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά οφέλη, αποκομίζοντας περισσότερο από 1 εκατ.
ευρώ με τους πολεοδόμους να κρύβουν τα χρήματα σε φακέλους.

Η ταρίφα των μελών ήταν από 250 έως 1.000 ευρώ για το λεγόμενο γρηγορόσημο, ενώ τα ποσά που απαιτούσαν για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κ.λπ.) ξεκινούσαν από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

Τα «αυγά», οι «χήνες» και τα «στρέμματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος είχαν και ειδικό λεξιλόγιο καθώς χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα» για τα χρηματικάποσά που λάμβαναν και τη λέξη «δάχτυλα» για να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε υπάλληλος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η πρώτη εγκληματική οργάνωση ήταν επιχειρησιακά δομημένη με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως διευθύνοντες κατηγορούνται δύο υπάλληλοι Υπηρεσίας Δόμησης των εμπλεκόμενων Πολεοδομιών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους συντόνιζαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Ειδικότερα, ζητούσαν και λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από τα υπόλοιπα μέλη
της προκειμένου να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες ή παραλείψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω των μελών αυτών, εξανάγκαζαν ενδιαφερόμενους πολίτες να τους καταβάλλουν ποσά υπό την απειλή της μη διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ή την επίκληση διαφόρων άλλων προφάσεων (ελλιπή δικαιολογητικά, μεγάλο φόρτο εργασίας κ.λπ.). Μάλιστα, τα εν λόγω διευθύνοντα μέλη είχαν καταρτίσει και «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν, ανάλογα με το είδος της διοικητικής πράξης που αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν. Ενδεικτικά, τα αθέμιτα ωφελήματα
κυμαίνονταν, στην κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων, από 150 έως
1.000 ευρώ και στην έκδοση διοικητικών πράξεων με παράκαμψη ή κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο άτομα και συγκεκριμένα από υπάλληλο Διεύθυνσης Δόμησης (Δήμος Σιθωνίας) και ιδιώτη μηχανικό (πρώην δήμαρχος Σιθωνίας). Ο πρώτος φαίνεται να παρείχε τα απαραίτητα εχέγγυα ασφαλείας ώστε ο μηχανικόςιδιώτης να αναλαμβάνει περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι προέβαιναν είτε σε αυθαίρετη δόμηση είτε σε τακτοποίηση-υπαγωγή μιας αυθαίρετης κατασκευής κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Πλαστά πρακτικά για έκδοση οικοδομικών αδειών

Η τρίτη οργάνωση αποτελούνταν από δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας, από τα οποία το ένα ήταν και υπάλληλος του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς και από ιδιώτη μηχανικό. Οι υπάλληλοι-μέλη, μεταξύ άλλων, εξασφάλιζαν την έγκριση του αρμόδιου συμβουλίου για αρχιτεκτονικές μελέτες, ενώ κατήρτιζαν και πλαστά πρακτικά του συμβουλίου και τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Παράλληλα, με τη συμμετοχή του τρίτου μέλους της οργάνωσης αναλάμβαναν να συντάξουν οι ίδιοι τις αρχιτεκτονικές μελέτες που θα
υποβάλλονταν προς εξέταση στο Συμβούλιο ή υποδείκνυαν τον τρόπο σύνταξης-έκδοσης αυτών ώστε να επιτύχουν με βεβαιότητα την έγκρισή τους.

Στη φερόμενη δράση της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν κατά περίπτωση τόσο
ένα από τα ηγετικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης όσο και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης, της δεύτερης οργάνωσης, καταδεικνύοντας έτσι το κοινό πεδίο δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων. Συνολικά, κατασχέθηκαν μετρητά ύψους 1.062.240 ευρώ και 7.100 δολάρια ΗΠΑ, ένα αυτοκίνητο, κινητά τηλέφωνα, δύο ρολόγια χειρός, ένα χρυσό γυναικείο κολιέ, 38 χρυσές λίρες,
σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επαγγελματικές σφραγίδες ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και τοπογράφων, 59 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, χειρόγραφες
σημειώσεις και ατζέντες.

Οι εκτεταμένες έρευνες για τις παρανομίες σε Σιθωνία και άλλους δήμους

Τα τελευταία χρόνια τόσο η free press «Karfitsa», που κυκλοφορεί και διανέμεται στην έντυπη μορφή της σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και μέσω διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα, όσο και η καθημερινή διαδικτυακή εφημερίδα «Political», αμφότερες του Ομίλου NKMedia, αποκάλυψαν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τη δράση ορισμένων εκ των συλληφθέντων, κυρίως στον Δήμο Σιθωνίας και δευτερευόντως στους υπόλοιπους δήμους της Χαλκιδικής. Πέραν από τις πολεοδομικές παραβάσεις, οι αποκαλύψεις αφορούσαν τις διοικήσεις του δήμου κυρίως την περίοδο 2011-2019 και σχετίζονταν με σωρεία παραβάσεων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 η εφημερίδα ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα έπειτα από καταγγελίες κατοίκων και δημοτών σε όλους τους δήμους της Χαλκιδικής σχετικά με παρατυπίες και κακοδιαχείριση σε δημόσια έργα, πολλά από τα οποία παραμένουν ημιτελή.

Τα έργα αφορούν υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, δασικές
εκτάσεις, παράνομες χωματερές και άλλες παρεμβάσεις, με σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια
υγεία και το περιβάλλον.

Η έρευνα αποκάλυψε εκτεταμένες παρατυπίες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συνεργασίες της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής με τουλάχιστον τέσσερις δήμους: Σιθωνίας, Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι παρατυπίες ξεκινούν από τον σχεδιασμό των έργων, περνούν από τη διαδικασία ανάθεσης και ολοκληρώνονται με την εκτέλεσή τους. Οι ενδεικτικότερες από αυτές είναι οι εξής.

Υποθέσεις που εκκρεμούν για εκδίκαση

Κατηγορούμενοι: ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας που συνελήφθη και σε αυτή την υπόθεση, η πρώην διευθύντρια τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ο πρώην διευθυντής πολεοδομίας που συνελήφθη και στην τρέχουσα υπόθεση, εκπρόσωποι εταιρειών-αναδόχων υπάλληλοι και αντιδήμαρχοι της τότε διοίκησης.

Υπόθεση «Παραλίας Συκιάς»: Εκκρεμεί για εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις 8 Ιουνίου 2025. Κατηγορούμενοι: Ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας (ο συλληφθείς), ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Σιθωνίας.

Υποθέσεις που διερευνώνται από εισαγγελίες

Η Α19/363 υπόθεση που βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης στην Εισαγγελία Πολυγύρου και αφορά το έργο «Βελτίωση Κυκλοφοριακών Συνθηκών του Δήμου Σιθωνίας». Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχει διαταχθεί έλεγχος από τη Δημοτική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου στην ΠΚΜ.

Η υπηρεσία αυτή ζήτησε από τον Δήμο Σιθωνίας τον Μάρτιο του 2024 να συντάξει πραγματογνωμοσύνη και έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ποσότητες του ελεγχόμενου έργου ανταποκρίνονται στις πληρωμές που έγιναν.

Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε και διαπίστωσε ότι οι ποσότητες του έργου που υλοποιήθηκε προσεγγίζει τις πληρωμές που έγιναν, πλην όμως επισημαίνει ότι ενώ το έργο υλοποιήθηκε από συγκεκριμένη κοινοπραξία, τις εργασίες ασφαλτικών τις υλοποίησε υπεργολαβικά άλλη εταιρεία, η οποία κατά το τότε διάστημα απαίτησε από τον δήμο οφειλή περί των 2.000.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μέσω διαταγής πληρωμής εισέπραξε από τον δήμο τα οφειλόμενα. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου τον Αύγουστο του 2024 επισήμανε την πιθανότητα να υπήρξε διπλοπληρωμή στο συγκεκριμένο έργο με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πολυγύρου και τη Δημοτική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου στην ΠΚΜ. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας (συλληφθείς), στην πρώην διευθύντρια τεχνικής υπηρεσίας και σε εκπρόσωπους των εταιρειών.

Υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπόθεση ΕΔ2019/111 της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης

Επίσης βρίσκεται σε έρευνα και από την Εισαγγελία Πολύγυρου. Επίσης έχει ερευνηθεί η υπόθεση από τη Δημοτική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου στην ΠΚΜ και έχει παραδοθεί πόρισμα στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης (αντεισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Ζαφειρίδου). Έχουν παραγγελθεί
πραγματογνωμοσύνες από την Εισαγγελία Χαλκιδικής, όμως αφενός τα έργα που ελέγχονται είναι πολύ παλιά, αφετέρου δεν μπορεί να βγει άκρη με τα υπάρχοντα στοιχεία διότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου ΔΕΝ τηρούσε αρχείο έργων. Επίσης, και σημαντικότερο, υπάρχει η πιθανότητα, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, να έχουν εκτελεστεί πράγματι εργασίες, όμως να έχουν διπλοπληρωθεί και με άλλους τρόπους ή με άλλες διαταγές πληρωμής. Και εδώ ύποπτοι είναι οι πρώην δήμαρχος Σιθωνίας, πρώην διευθύντρια τεχνικής υπηρεσίας και εκπρόσωποι εταιρειών. Οι υποθέσεις αυτές των ληξιπροθέσμων στο σύνολό τους αφορούν πολύ μεγάλα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και είναι πολύ αμφίβολο αν ήταν πραγματικές εργασίες και πραγματικές οφειλές.

Για την ποινική διάσταση των παραπάνω υποθέσεων διενεργούνται έρευνες από τις αρμόδιες εισαγγελίες, με τους ρυθμούς που ανταποκρίνονται ανά περίπτωση. Στην τοπική κοινωνία είναι πασίγνωστο ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι που εμπλέκονται στις παραπάνω υποθέσεις βρέθηκαν ξαφνικά μέσα σε πέντε χρόνια με τεράστιες περιουσίες, χωρίς η οικονομική δραστηριότητά τους να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: Political.gr

Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Άμφισσα: Κάθειρξη 10 ετών σε 75χρονο για ασέλγεια σε ανήλικη
Θεσσαλονίκη

Εφιάλτης για ανήλικη στη Θεσσαλονίκη – Την είχε αρπάξει 24χρονος, της έδινε ναρκωτικά και τη βιάζε

Η 13χρονη εντοπίστηκε στο πλαίσιο αναζήτησης της έπειτα από δήλωση εξαφάνισης κι ενώ συγκροτήθηκε από την αστυνομία ειδική ομάδα για...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
10/01/2026
Φρίκη στην Αθήνα: Συνελήφθη 44χρονος που βίαζε τη 16χρονη φίλη του γιου του
Ελλάδα

Σέρρες: 17χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τον καθηγητή της για παρενόχληση – Συνελήφθη ο 62χρονος

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία των Σερρών η σύλληψη ενός 62χρονου καθηγητή λυκείου, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση ανηλίκου, ύστερα...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
19/12/2025
Next Post
Δανάη Μπάρκα: «Πάμε σε break, μην καπλαντίσετε πουθενά αλλού και μας χάσετε» (Video)

Δανάη Μπάρκα: «Μάλλον γι’ αυτό δεν μας παίζει ο Νίκος Μουτσινάς στην εκπομπή του» (Video)

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα ζώδια για αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
11/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa