fbpx

, Πέμπτη
23 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Πώς να διαπραγματευτείτε μέσα στη σχέση σας;»

«Συνταγές πετυχημένων σχέσεων», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

Σε κάθε συντροφική σχέση αναδεικνύονται ζητήματα, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, που απαιτούν διαπραγμάτευση προκειμένου να διασφαλιστεί το ατομικό συμφέρον, να αυξηθεί το κέρδος και να μειωθεί το κόστος. Η διαπραγμάτευση σύμφωνα με τους Asherman & Asherman είναι μία σχέση που οδηγεί στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και μία ενεργός διαδικασία που επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση των δύο πλευρών που εμπλέκονται σε αυτήν.

Σε κάθε διαπραγμάτευση διακρίνονται δύο επίπεδα αιτημάτων. Το πρωταρχικό αίτημα, δηλαδή τι ζητά κανείς και το δεύτερο και βαθύτερο επίπεδο στο οποίο υπάρχει αυτό που κρύβεται πίσω από το πρωταρχικό αίτημα. Για παράδειγμα ο Α ζητά από τη Β κάτι προκειμένου να της επιβληθεί και όχι τόσο γιατί χρειάζεται αυτό που ζητά.

Δεν αρχίζει πάντα μια διαπραγμάτευση με φιλική διάθεση και ούτε οδηγεί κάθε φορά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Απεναντίας μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα και εν μέσω απειλών που εκτοξεύονται εκατέρωθεν και δυναμιτίζουν τόσο τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης όσο και την ίδια τη σχέση. Υπάρχουν σίγουρα κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν διαπραγματεύεστε με τον/την σύντροφό σας.

Ας δούμε λοιπόν τη σημερινή μας συνταγή που θα σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε μέσα στη σχέση.

Συστατικά συνταγής

  • Πίστη στη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης
  • Διαλλακτικότητα και ευελιξία
  • Διάθεση για συζήτηση
  • Υπομονή και χρόνος για τη διαπραγμάτευση
  • Αισιοδοξία

Οδηγίες εκτέλεσης συνταγής

* Ξεκινήστε με καλή διάθεση για διαπραγμάτευση πιστεύοντας στη φιλοσοφία αυτής της τακτικής και ελπίζοντας ότι θα αποδώσει

* Υπολογίστε εξ αρχής τι θέλετε να κερδίσετε αλλά και τι προτίθεστε να δώσετε στην άλλη πλευρά

* Διασφαλίστε ότι θα υπάρχει ένα αμοιβαίο πάρε-δώσε έτσι ώστε να μη νιώσει κανείς από τους δυο σας ότι αδικήθηκε

* Χρησιμοποιείστε το χρόνο με τέτοιον τρόπο που να αποφεύγετε εσπευσμένες και επιπόλαιες κινήσεις ή λανθασμένες και βιαστικές εκτιμήσεις

* Φροντίστε να μην ενδίδετε πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις του άλλου

* Προσέξτε να μην δίνετε πολλά από την αρχή μιας διαπραγμάτευσης

* Δείξτε εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά γιατί μόνο έτσι θα υπάρξουν αποτελέσματα

Μυστικό συνταγής

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ζωή μας είναι γεμάτη από συγκρούσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ανθρώπους που είναι ανεξάρτητοι και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενοι καθώς κάθε ένας αδυνατεί να πετύχει τους στόχους του εάν δεν εξασφαλίσει τη συμφωνία με τον άλλον. Όταν διαπραγματευόμαστε υπολογίζουμε τα οφέλη αλλά και το τίμημα που συνεπάγεται αυτό που κάνουμε μια που το να δώσουμε κάτι θα μας επηρεάσει σε κάποιο επίπεδο (π.χ. οικονομικό, προσωπικό, συναισθηματικό).

Όσο πιο σημαντικός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο διαπραγματευόμαστε τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε γιατί εμπλέκονται συναισθηματικοί παράγοντες. Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με τον Τζων Κέννεντυ δεν θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο αλλά καλό είναι να μη φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εφαρμογή της συνταγής που σας προτείνω!!!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.