, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πώς να βάψεις τα αυγά σου δίχως να "θρηνήσεις απώλειες"

augaethima_976083685
Η βαφή των αυγών μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Η πρώτη είναι να βράσεις πρώτα τα αυγά σου και μετά να τα βυθίσεις στην μπογιά και η δεύτερη είναι να τα βάψεις μαζί με αυτήν.
 Η θερμοκρασία κάνει τη διαφορά.
Βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλεις λιγάκι νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες. Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αυγού, κάτι που θα οδηγήσει σε σπάσιμο ή ράγισμά του.
Μην τα στριμώχνεις, δώσε στα αυγά σου χώρο!
Για να αποφύγεις το στρίμωγμα μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα, τοποθέτησε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
 Κλείσε τη φωτιά αν δε θέλεις να βρεις τα αυγά σου σπασμένα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Αν δεν χαμηλώσεις τη φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες γι΄αυτό φρόντισε τουλάχιστο να μειώσεις τη θερμοκρασία. Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν’ αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά.Έτσι θα αποκτήσεις σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά και χωρίς να σου πρασινίσει ο κρόκος.
Το ξίδι και το αλάτι μπορούν να σε σώσουν.
Αν ρίξεις ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αυγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό δημιουργώντας ομελέτα.
Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα-βήμα
Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
Στόλισέ τα και καλό τσούγκρισμα!
Μόλις τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν γυάλισέ τα με ελαιόλαδο και προετοίμασε τις στάμπες σου, εκτός κι αν είχες επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν. Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ειδικό πινελάκι. Τέλος, βάλε τα αυγά μέσα σε καλαθάκι το οποίο και θα στολίσεις με κόκκινες κορδέλες και άλλα στολίδια ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό. Καλή επιτυχία στις αυγομαχίες!
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.