, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόσα καταστήματα λειτουργούν και πόσα έχουν κλείσει

 
DSC_0014
 
Του Ηλία Μπουρμπούλα/Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Την αγωνία τους για το ποιο θα είναι το μέλλον των επιχειρήσεων τους εκφράζουν μιλώντας στην «Κ» έμποροι και υπάλληλοι καταστημάτων, οι οποίοι μιλούν για την εικόνα που υπάρχει στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
ΛΑΔΑΔΙΚΑ
ladadika 2Η περιοχή βρίσκεται κάτω από τον εμπορικότερο και γνωστότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή. Ήταν και παραμένει στέκι για όλους όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν, καθώς έχει ένα διαχρονικό χαρακτήρα στο χώρο της διασκέδασης. 31 ταβέρνες, 19 μπαράκια και 9 καφέ συνθέτουν την εικόνα των Λαδάδικων. Στον ίδιο χώρο θα συναντήσει κανείς ένα κομμωτήριο, ένα κατάστημα παιχνιδιών καθώς και ένα ξενοδοχείο. Πέρα όμως από τις επιχειρήσεις που ακόμη δραστηριοποιούνται, σε αυτό το κομμάτι της πόλης βρίσκονται και 19 κλειστά καταστήματα.
 
20150605_115539Η ιδιοκτήτρια καταστήματος παιχνιδιών και δώρων, Ελένη Κοζανιτά δηλώνει ότι «υπάρχει έντονη κίνηση στην περιοχή των Λαδάδικων, είτε από τους τουρίστες, είτε από τους ντόπιους. Ο κόσμος μπαίνει στο κατάστημα, βλέπει αλλά ψωνίζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Τα κρουαζιερόπλοια ήταν και είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Δηλαδή μπορεί να έρχονται τουρίστες στην πόλη αλλά τα χρήματα τους δε τα αφήνουν εδώ». Σύμφωνα με την ίδια, σημαντικός παράγοντας στην τουριστική κίνηση της πόλης είναι οι απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. «Οι ξένοι τώρα γνωρίζουν την πόλη. Μέχρι πρότινος ήξεραν μόνο τη Χαλκιδική. Εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ με τους Τούρκους όπου τελευταία έρχονται συνέχεια στην πόλη μας. Επίσης έρχονται πάρα πολλοί Κύπριοι και Ιταλοί», συμπληρώνει.
Ο υπάλληλος ταβέρνας Δ.Π. αναφέρει ότι ο κόσμος έρχεται στα Λαδάδικα. «Πέρα από τους Θεσσαλονικείς έρχονται και πάρα πολλοί τουρίστες όπως Τούρκοι, Ρώσοι και Βούλγαροι. Σπάνια οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια θα έρθουν για να φάνε κάτι. Συνήθως αυτοί κάνουν τη βόλτα τους, θα πιουν τον καφέ τους και ίσως αγοράσουν κάτι από τα μαγαζιά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή είναι οι πλανόδιοι μικροπωλητές και οι επαίτες», τονίζει.
20150605_120941Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης καφέ, Νίκος Σιμόπουλος δηλώνει ότι η κινητικότητα του κόσμου στα Λαδάδικα είναι έντονη κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά ο περισσότερος κόσμος έρχεται τα βράδια. «Εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ με τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας. Ενώ, σημαντικός παράγοντας για την τόνωση της οικονομίας είναι τα κρουαζιερόπλοια. Τις ημέρες που δένουν τα πλοία στο λιμάνι γεμίζουν όλα τα τραπεζάκια του μαγαζιού», λέει. Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρει επίσης ότι «τα σημαντικότερα προβλήματα στην περιοχή είναι η ελλιπής καθαριότητα και το γεγονός ότι ο καθένας παρκάρει όπου βρει». «Από τότε που σταμάτησε η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας  το φαινόμενο αυτό έχει γίνει πιο έντονο», τονίζει.
 
20150605_122203«Τα Λαδάδικα είναι η μοναδική περιοχή η οποία δουλεύει στην πόλη. Η περιοχή αυτή είναι ο κατεξοχήν προορισμός της Θεσσαλονίκης για το φαγητό, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούνται  στο χώρο της εστίασης», τονίζει ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, Βασίλης Τερζόπουλος. «Στο κατάστημα έρχονται Θεσσαλονικείς αλλά και τουρίστες, καθώς τα Λαδάδικα είναι η πρώτη περιοχή που συναντούν μπροστά τους. Το άσχημο όμως είναι ότι δεν δένει κάθε μέρα πλοίο στο λιμάνι… Κατά τη γνώμη μου ένα σφάλμα του δήμου είναι που δεν έχει κάνει κάτι για να προωθήσει και να κάνει πιο γνωστή την περιοχή των Λαδάδικων, διότι νομίζω ότι στο θέμα της προβολής υστερούμε πολύ ως περιοχή». «Ο κόσμος έρχεται στην περιοχή και όλοι εδώ οι καταστηματάρχες λίγο πολύ δουλεύουμε. Συχνά πυκνά δίνουν δυναμικά το παρών και οι τουρίστες. Το μόνο μειονέκτημα το οποίο υπάρχει είναι ότι δεν πραγματοποιείται  κάποια οργανωμένη προβολή από τους δημόσιους φορείς», συμπληρώνει η ιδιοκτήτρια ταβέρνας Μ.Ν..
 
venizelouΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ένας δρόμος όπου ήταν και είναι η «καρδιά» του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη και πλέον βιώνει έντονα την οικονομική κρίση. Στην οδό Ελ. Βενιζέλου θα βρει κανείς 21 καταστήματα ρούχων και 13 επιχειρήσεις που πωλούν υποδήματα. Επίσης μεγάλο κομμάτι της αγοράς καταλαμβάνουν τα καταστήματα τα οποία εμπορεύονται  κοσμήματα καθώς φτάνουν τα 16. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων καθώς φτάνουν τα 13. Ακόμη αισθητή κάνουν την παρουσία τους, τα επτά ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία είναι μαζεμένα στην αρχή της Βενιζέλου, στο ύψος της παραλίας. Ακόμη από το ύψος της Εγνατίας και κάτω θα βρει κανείς έξι επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης αλλά και τέσσερα καφέ. Υπάρχουν επίσης τέσσερα φαρμακεία, δύο με οπτικά είδη, τρία καταστήματα ξηρών καρπών, ένα κομμωτήριο και ένα κατάστημα με καλλυντικά. Το παρών δίνουν σε αυτό το δρόμο και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με τρία καταστήματα σε μήκος 500 μέτρων αλλά και πέντε περίπτερα εκ των οποίων το ένα πουλά φο μπιζού και ένα είναι κλειστό.
 
papadopoulos«Ο κόσμος όχι μόνο δεν αγοράζει αλλά δεν κινείται κιόλας στην αγορά. Ακόμη και αυτοί που κάνουν βόλτες όλοι τους είναι με σκυμμένα τα κεφάλια. Ο κόσμος είναι στεναχωρημένος και  πληγωμένος. Αυτό το γεγονός έχει φυσικά αντίκρισμα και στα μαγαζιά μας», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων, Θεόδωρος Παπαδόπουλος εκφράζοντας κραυγή αγωνίας για την πορεία της αγοράς. «Εδώ και πέντε χρόνια αντικρίζουμε καθημερινά αυτή τη θλιβερή εικόνα. Σε αυτή την κατάσταση μας έχουν φέρει οι πολιτικοί της χώρας και πρέπει να τιμωρηθούν οι αίτιοι. Οι πολιτικοί έκλεψαν το κράτος και έμαθαν και εμάς να κλέβουμε. Απορώ, δεν έβλεπαν οι πολιτικοί, οι ευρωπαίοι εταίροι και οι οικονομολόγοι την πορεία την οποία είχε πάρει η Ελλάδα; Φτάσαμε στο σημείο να μην παράγουμε τίποτα. Παλιά στην Βενιζέλου υπήρχε ζωή, τώρα έχουν νεκρώσει τα πάντα», λέει και συμπληρώνει: «Εγώ έχω αυτό το κατάστημα εδώ και 40 χρόνια. Η αγορά πλέον δεν επιβιώνει γιατί δεν υπάρχει αύριο. Όλα είναι στον αέρα, δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε. Θέλω κάποιος από τους κυβερνώντες να μας ενημερώσει για την αυριανή κατάσταση της χώρας. Να ξέρουμε μέχρι πότε να κάνουμε υπομονή. Σε αυτό το κατάστημα είχα πέντε υπαλλήλους και τώρα έχω μία και μου περισσεύει κιόλας».
 
stergidisΜαζί του συμφωνεί και ο ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου, Χαράλαμπος Στεργίδης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κόσμος ούτε βλέπει, ούτε αγοράζει. «Αν η πολιτεία δε φροντίσει να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση, στην αγορά δεν θα αλλάξει κάτι. Η αγορά από τον Ιανουάριο και μετά έχει σβήσει. Κατά τη χειμερινή περίοδο είχε υπάρξει μια σταθεροποίηση στην αγοραστική δύναμη του κόσμου, όχι κάποια ραγδαία αύξηση αλλά είχε σταματήσει η συνεχόμενη πτώση των τελευταίων ετών. Το κατάστημα αυτό λειτουργεί από το 1945. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που πλέον επιβιώνει με τη βοήθεια των γονέων μου καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί», λέει υποστηρίζοντας ότι η ιδιοκτήτρια του οικήματος έχει κάνει μια μείωση της τάξης του 50% στο ενοίκιο τα τελευταία πέντε χρόνια, διότι αν δεν είχε συμβεί αυτή η μείωση, η επιχείρηση σήμερα δεν θα επιβίωνε.
«Ζούμε έναν καθημερινό εφιάλτη. Σήμερα από το πρωί δεν έχει μπει ούτε ένας πελάτης. Πραγματικά δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα αντέξει η επιχείρηση μου. Την περίοδο του Νοεμβρίου είχε κάπως σταθεροποιηθεί η κατάσταση αλλά από τον Ιανουάριο και μετά μας πήρε πάλι την κάτω βόλτα» τονίζει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων Κ.Α..
 
ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
20150603_125644Ο δρόμος αυτός στο παρελθόν ήταν ο «ναός του εμπορίου»! Στην Ι. Δραγούμη θα βρείτε τα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών -που θα μπορούσαν να είναι σε ένα δρόμο μήκους 500 μέτρων – καθώς αριθμούν… εννέα στο σύνολο. Η οδός διατηρεί ακόμη τη φήμη της, για τα μαγαζιά όπου πωλούν υφάσματα και κλωστές, που φτάνουν τα 17. Επιπλέον σημαντικό κομμάτι της αγοράς κρατούν και τα καταστήματα όπου πωλούν έτοιμα ενδύματα τα οποία είναι 13. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπορεύονται καφέ, είδη σφολιάτας και γλυκά οι οποίες είναι εννέα. Ακόμη στον ίδιο δρόμο θα βρει κανείς τρία καταστήματα με οικιακά σκεύη, δύο μαγαζιά τα οποία ασχολούνται με το κόσμημα καθώς και δύο εταιρίες ταχυμεταφορών. Από το ύψος της Εγνατίας μέχρι και το ύψος της παραλίας στην οδό Δραγούμη συναντά κανείς δύο περίπτερα από τα οποία το ένα είναι κλειστό, φαρμακεία, δύο καταστήματα οπτικών και δύο καταστήματα με είδη κομμωτικής και ομορφιάς. Απέναντι από την παραλία υπάρχει το μεγάλο ανοιχτό πάρκινγκ ενώ τα κλειστά καταστήματα φτάνουν τα δέκα.
20150603_124122Ο ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων, Κώστας Παπαδόπουλος τονίζει ότι ο κόσμος κινείται στα μαγαζιά αλλά δεν αγοράζει. «Βλέπει και δεν αγγίζει», λέει. «Δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν προϊόντα τα οποία δεν συγκαταλέγονται στα είδη πρώτη ανάγκης. Από τον Ιανουάριο και μετά έχει παγώσει η αγορά. Ο κόσμος είναι πολύ σφιχτός στο να αγοράσει είδη πολυτελείας», συμπληρώνει. «Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης παίζουν και οι τηλεοράσεις διότι τρομοκρατούν τον κόσμο, ο οποίος πέρυσι είχε προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα και στην αγορά υπήρχε μια κινητικότητα. Ενώ τώρα έχουν «παγώσει» τα πάντα», αναφέρει.
 
Η υπάλληλος καταστήματος υφασμάτων, Α.Π. αναφέρει πως η αγορά βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. «Πλέον το εμπόριο βιώνει τη χειρότερη του φάση. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε χειρότερα. Το μαγαζί αυτό κατάντησε ψιλικατζίδικο διότι πλέον δουλεύουμε μια φορά την εβδομάδα. Ο κόσμος μπαίνει στο μαγαζί και ζητάει κομματάκια ύφασμα και δεν αγοράζει όπως στο παρελθόν», λέει. Σύμφωνα με την ίδια, η εικόνα αυτή υπάρχει από την αρχή του 2015.
20150603_125301 Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Βασίλειος Σέρμπος δηλώνει ότι «υπάρχει μια πολύ συγκρατημένη κίνηση με την κατάσταση αυτή που βιώνει ο κόσμος καθημερινά». «Η αγορά πέρυσι το χειμώνα είχε μπει σε μία ρέγουλα και είχε αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει. Πλέον κρατιόμαστε με το ζόρι ενώ στην περίοδο προ της κρίσης δεν προλαβαίναμε να κόψουμε υφάσματα», συμπληρώνει. «Η αγορά είναι πεθαμένη. Κυρίως εδώ στο δικό μας το δρόμο δε κινείται τίποτα πλέον» αναφέρει ο ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών, Ανδρέας Αραμπατζής.
 
 
1
ΦΡΑΓΚΩΝ
Σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους του κέντρου της πόλης μας μιλούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων όπου δήλωσαν ότι: «Η εμπορική κίνηση είναι πάρα πολύ πεσμένη»… «Μακάρι να είχε ο κόσμος δουλειά για να έχει και λεφτά»… «Πλέον έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας». Στο ρεπορτάζ της «Κ»  καταγράφηκαν: 13 κλειστά καταστήματα, 10 καταστήματα όπου πωλούν φυτά και σπόρους, τέσσερα με χρώματα και σιδηρικά, τέσσερα αρωματοπωλεία, έξι καφέ, τέσσερις φούρνοι, τέσσερα μαγαζιά με πόμολα, τρία με πλαστικά είδη. Στην οδό Φράγκων ακόμη θα βρει κανείς τα Διοικητικά Δικαστήρια, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τρεις βιβλιοπωλεία, δύο φαρμακεία, ένα με οπτικά είδη, ένα κοσμηματοπωλείο, ένα με φαγητό και ένα ψιλικατζίδικο. Επίσης δραστηριοποιούνται δύο κλειστά πάρκινγκ, ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και τρία καταστήματα με φωτοτυπίες.
 
arwmataΗ ιδιοκτήτρια αρωματοπωλείου Καραβασίλη Μαρία  δηλώνει ότι: «Η εμπορική κίνηση στη Φράγκων είναι πάρα πολύ πεσμένη. Βιώνει την χειρότερη της φάση από το 1986 που εργάζομαι σε αυτό το δρόμο. Η αγοραστική δύναμη του κόσμου από το 2010 έχει παρουσιάσει μια σημαντική και σταδιακή μείωση.  Μάλιστα σημαντική είναι η πτώση η οποία έχει παρουσιαστεί από τον Ιανουάριο του 2015. Στο παρελθόν στην οδό Φράγκων δε μπορούσες να περάσεις, ο ένας έσπρωχνε τον άλλο για να περάσει. Μακάρι να είχε ο κόσμος δουλειά για να έχει και λεφτά. Πλέον έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας».
 
alouminiaΟ ιδιοκτήτης επιχείρησης αλουμινίων Νικόλαος Σύκος τονίζει πώς: «Υπάρχει μια σχετική κίνηση και προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Το κατάστημα αυτό είναι οικογενειακή μια επιχείρηση και λειτουργεί από το 1945. Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει με συγκεκριμένη πελατεία. Η αγοραστική δύναμη του κόσμου συγκριτικά με το 2014 δείχνει ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αύξηση της κίνησης αλλά όχι κάτι το σημαντικό».
 
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με σπόρους και φυτά Νικόλαος Στογιαννίδης υποστηρίζει ότι: «Ο κόσμος δεν κινείται και δεν αγοράζει τίποτα από τα  μαγαζιά. Πλέον ο κόσμος το μόνο που κάνει είναι να έχει σκυμμένο το κεφάλι και να τρέχει. Τα πράγματα δυσκόλεψαν από το 2012 και μετά, με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά. Το μέλλον της επιχείρησης είναι αβέβαιο, μας έχει πνίξει η φορολογία».
fytaΗ ιδιοκτήτρια καταστήματος φυτών και σπόρων Ευαγγελία Μηνά τονίζει ότι: «Η Φράγκων έχει μια μετριοπαθή κίνηση, συγκριτικά με τις προηγούμενες  χρονιές. Γενικότερα η αγοραστική κίνηση είναι αρκετά  πεσμένη. Επιπλέον  έχω παρατηρήσει ότι από την αρχή του έτους ο κόσμος φοβάται να κάνει ανοίγματα και αρκείται μόνο στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος  έχει φτάσει πλέον στο σημείο να σκέφτεται να βάλει και ένα φυτό στο μπαλκόνι του. Πλέον ο καταναλωτής αρκείται μόνο στο να δει και να ρωτήσει, δύσκολα θα μπει στη διαδικασία να ψωνίσει».
 
tsagkarisΟ ιδιοκτήτης καταστήματος επιδιόρθωσης παπουτσιών Δημήτρης Σαββίδης  υποστηρίζει ότι: «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Πλέον ο κόσμος δυσκολεύεται να επιδιορθώσει ακόμη και τα παπούτσια του, διότι δεν τον συμφέρει. Καθώς αν πάει στα κινέζικα θα αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια με πέντε ευρώ. Από το 2010 και μετά ξεκίνησε η πτώση στην αγοραστική δύναμη του κόσμου με αποκορύφωμα το 2012. Το χειμώνα του 2014 υπήρχαν κάποια σημάδια βελτίωσης στην αγορά αλλά στο άκουσμα των εκλογών ο κόσμος φοβήθηκε και  «πάγωσε» και πάλι η αγορά».
 
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
dwdekanhsouΟ δρόμος της Δωδεκανήσου είναι ένας από τους κεντρικότερους του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στην Εγνατία και την Πολυτεχνείου «υπάρχουν» 18 κλειστά καταστήματα και ένα κλειστό πάρκινγκ ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν ακόμα τα καταστήματα όπου πωλούν καφέ και μπουγάτσα (εννέα καταστήματα τέτοιου είδους σε ένα δρόμο μήκους 350 μέτρων). Επίσης «παλεύουν» τέσσερα καταστήματα με φωτοτυπίες, τέσσερα καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών, μία κατασκευαστική εταιρία και ένα τεχνικό γραφείο. Επίσης, τρία καταστήματα τα οποία ασχολούνται με τον εξοπλισμό καταστημάτων καθώς ένα κουρείο, ένα φαρμακείο, δύο κλειδαράδικα. Επίσης στον ίδιο δρόμο βρίσκονται δύο τράπεζες, ένα φωτογραφείο και ένα αστυνομικό τμήμα.
stoa voiouxeimwnidisΔίπλα από το νούμερο 13 η στοά Βοΐου είναι πλέον μια «νεκρή» στοά με κατεβασμένα ρολά. Στο παρελθόν ο χώρος αυτός ήταν γεμάτος από τυπογραφεία και καταστήματα τα οποία ειδικεύονταν στις χαράξεις. Σήμερα μόνο λίγοι άνθρωποι περνούν από αυτή την στοά και οι περισσότεροι τυχαία. Ο ιδιοκτήτης καταστήματος φωτοαντίγραφων, Στέλιος Χειμωνίδης διατηρεί εδώ και τέσσερα χρόνια το κατάστημά του επί της οδού Δωδεκανήσου. «Από τις αρχές του 2015 η κίνηση έχει μειωθεί πάρα πολύ καθώς πολλές δραστηριότητες του κόσμου στην εφορία και στον ΟΑΕΔ πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Το κατάστημα μου για να μπορέσει να επιβιώσει ασχολείται και με τις μεταφράσεις. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος για τα χρήματα τα οποία σκοπεύει να διαθέσει και κάνει συνεχώς «παζάρια»», λέει.
 
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος φωτοαντίγραφων, Γιώργος Γιοκαράκης αναφέρει ότι «τους τελευταίους πέντε μήνες υπάρχει σημαντική μείωση στην κίνηση των πελατών». «Η μείωση αυτή οφείλεται στην πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Ο κόσμος και η αγορά χρειάζεται μία ηρεμία ώστε να μπορέσει να κινηθεί το χρήμα. Όλα έχουν «παγώσει». Στο κατάστημά μου η πτώση φτάνει το 30% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα συμβεί και θα επανέλθουμε στα επίπεδα που ήμασταν το Νοέμβριο του 2014. Το τελευταίο πεντάμηνο ζούμε στιγμές Αυγούστου όπου επικρατεί μια χαλαρότητα στην αγορά  καθώς ο κόσμος είναι στην πόλη αλλά είναι λες και λείπει από την πόλη», συμπληρώνει.
 
dhmhtriou«Αν δε ταράξω εγώ τα νερά δεν γίνεται τίποτα. Στις μέρες μας για να μπορέσει κάνεις να επιβιώσει πρέπει να δουλεύει παρά πάνω από τις ώρες τις οποίες εργαζόταν στο παρελθόν», λέει ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, Αλέξανδρος Δημητρίου και συμπληρώνει: «Συνεχώς πρέπει να δίνουμε μάχη για να καταφέρουμε να λύσουμε τα αδιέξοδα τα οποία βρίσκουμε καθημερινά. Όλοι οι επαγγελματίες είμαστε θύματα της οικονομικής κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα το άγνωστο, καθώς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει».
 
 
 
ΑΙΣΩΠΟΥ
aiswpouΣτο δρόμο όπου κινείται όλο το χονδρεμπόριο της Β. Ελλάδος. Εκεί απ’ όπου τροφοδοτούνται με εμπορεύματα τα καταστήματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης! Η οδός των… κινέζικων προϊόντων έχει τη δική της ιστορία και κυρίως τη δική της κρίση!
«Οι καταναλωτές ακόμη και των λίγων ευρώ εξαφανίστηκαν! Κατεβασμένα ρολά και άδεια μαγαζιά κυριαρχούν και στην οδό Αισώπου, πίσω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Σημαντικό πρόβλημα είναι «το «μαύρο» εμπόριο που γίνεται καθημερινά με την ανοχή όλων μας», αναφέρουν στην «Κ» Κινέζοι και Έλληνες της περιοχής που όμως δεν θέλουν… δημοσιότητα!
aiswpou 5
Στην οδό Αισώπου υπάρχουν 40 καταστήματα ρούχων, πέντε καταστήματα υποδημάτων, έξι με γυναικεία αξεσουάρ, έξι με τσάντες, δύο σούπερ μάρκετ εκ τον οποίων το ένα έχει μόνο κινέζικα προϊόντα, τρία με θήκες κινητών και δύο με χαρτικά είδη. Επίσης στο δρόμο υπάρχει ένα υποκατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ)
και ένα δημοτικό πάρκινγκ. Η κρίση έχει αναγκάσει και αρκετούς καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις (πέντε σε ένα δρόμο 400 μέτρων).
 
«Η αγοραστική κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη. Η πτώση αυτή φυσικά έχει ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά από την κήρυξη των εκλογών και μετά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα» λέει ο έμπορος λευκών ειδών, Γρηγόρης Τσαλογλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο πρόβλημα της Αισώπου είναι το «μαύρο» εμπόριο που γίνεται καθημερινά με την ανοχή όλων μας. «Οι ιδιοκτήτες κυρίως των κινέζικων καταστημάτων πωλούν τα προϊόντα τους δίχως να κόβουν τα απαραίτητα τιμολόγια και αποδείξεις. Αυτοί που αγοράζουν δίχως τα απαραίτητα παραστατικά είναι μετανάστες και πού πιθανόν να είναι παράτυποι μετανάστες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας», συμπληρώνει.  «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και έτσι δεν αγοράζει. Φέτος είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα από πέρυσι. Αυτό το κατάστημα έχει 2.000 ευρώ ενοίκιο, είναι ακριβότερο και από τα μαγαζιά στην οδό  Εγνατία. Δυσκολευόμαστε πια πολύ να τα βγάλουμε πέρα. Ίσως πρέπει να φύγουμε», λέει ο Δημήτρης, που αν και Κινέζος επέλεξε να συστηθεί με ελληνικό όνομα.
aiswpou 4
«Στο κατάστημα μου θα βρει κανείς ρούχα κυρίως ελληνικής παραγωγής αλλά και εισαγωγής. Οι έμποροι αγοράζουν τα δικά μας τα ρούχα γιατί έχουν πολύ χαμηλές τιμές και έχουν διαφορετική φόρμα από τα κινέζικα. Η εμπορική κίνηση δεν είναι καθόλου σταθερή υπάρχουν μέρες που έχουμε δουλειά και μέρες που δεν έχουμε καθόλου», συμπληρώνει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης καταστήματος που εμπορεύεται ρούχα Β.Τ.. Μαζί του συμφωνεί και ο έμπορος ελληνικών ρούχων, Μηνάς Κερασιώτης. «Για να μπορέσει κάποιος επαγγελματίας να επιβιώσει θα πρέπει να είναι δίπλα στους Κινέζους στις μέρες μας. Οι Κινέζοι έφεραν και πάλι στο εμπόριο την πληρωμή με μετρητά, και εννοώ ότι σε αυτό το δρόμο δεν δουλεύει κανείς με πλαστικό χρήμα και επιταγές», λέει. «Από την οδό Αισώπου αγοράζουν τα προϊόντα τους όλοι οι έμποροι της Βορείου Ελλάδος, είναι η καρδιά του χονδρικού εμπορίου της πόλης. Το κατάστημα αυτό το διατηρώ από το 2011 και προσπαθώ να επιβιώσω», συμπληρώνει. «Στο δρόμο αυτό στο παρελθόν είχαν τα καταστήματα τους μόνο Έλληνες. Μετά εμφανίστηκαν οι Κινέζοι. Πλέον δύσκολα επιβιώνει ένα κατάστημα καθώς η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά. Στις μέρες μας ο κόσμος δεν κάνει ούτε τη βόλτα του στην Αισώπου, ενώ μέχρι και πέρυσι υπήρχε μια σχετική κίνηση», καταλήγει η υπάλληλος καταστήματος ελληνικών ρούχων Σ.Θ..

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.