, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Πόσο θα κοστίσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

thema

Ρεπορτάζ Έλενα Καραβασίλη – Φωτορεπορτάζ: Σάββας Αυγητίδης

«Ασήκωτη» μοιάζει να είναι η γαλοπούλα- που είθισται να κοσμεί το εορταστικό τραπέζι- για την τσέπη των Θεσσαλονικέων, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν χοιρινό κρέας, που είναι πιο οικονομικό. Μπορεί οι τιμές να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σε αρκετά αγαθά να υπάρχουν προσφορές, όμως ο κόσμος δε φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς «Μοδιάνο» που αποτελεί την κεντρική της πόλης, ο κόσμος άρχισε να κάνει έρευνα αγοράς πριν από δέκα ημέρες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή. «Η γαλοπούλα είναι πιο φτηνή από πέρυσι όμως ο περισσότερος κόσμος αγοράζει χοιρινό. Έχει δέκα ημέρες που ξεκίνησε η δουλειά, όμως αρκετοί περιμένουν να ψωνίσουν την τελευταία στιγμή, οπότε θα περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η κίνηση», λέει ο κρεοπώλης Γιάννης Μπούρας.

kreopwlhs

Αγορές μετά από έρευνα

Για όλα τα βαλάντια είναι η μπριζόλα που κοστίζει 3,70 ευρώ, ενώ η γαλοπούλα (5,99 ευρώ) και το αρνί (7,30), φαίνεται να είναι για λίγους. «Οι τιμές είναι καλές, ότι πληρώνεις παίρνεις. Τα προϊόντα δεν είναι ακριβά, όμως ο κόσμος δεν έχει χρήματα, πως θα γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του», λέει στην «Κ» ο συνταξιούχος Δημήτρης Γ.

kreas

Η Ασπασία Κ. ανήκει στους καταναλωτές που κάνουν έρευνα αγοράς και θα περιμένει να ψωνίσει… την τελευταία στιγμή. «Από πέρυσι είναι πιο ακριβά. Ακόμα δεν έχω αγοράσει κρέας, λίγα φρούτα και λαχανικά πήρα, όμως οι τιμές είναι τσιμπημένες», λέει η ίδια.

kreas2

Μετρημένες είναι οι αγορές των περισσότερων καταναλωτών, που θα περιοριστούν σε ένα κοτόπουλο για το γιορτινό τραπέζι. «Δεν έχω ψωνίσει ακόμη. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όμως οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες. Θα αγοράσω μετρημένα πράγματα. Σαλάτα, πατάτες και ένα κοτόπουλο», λέει η Δέσποινα Τσαμασλίδου.

kreas3

Από την  τράπεζα στην… τράπεζα

«Όπως πήραμε τη σύνταξη έτσι τη δώσαμε πίσω στις τράπεζες για να πληρώσουμε τις δόσεις. Οι τιμές στην αγορά είναι καλές όμως δεν υπάρχουν λεφτά. Χοιρινό και κοτόπουλο θα γεμίσουν το γιορτινό τραπέζι, για γαλοπούλα ούτε λόγος», αναφέρει η Μαρία Σιάμη.

kapani

«Αν έχεις χρήματα οι τιμές είναι πολύ καλές. Δεν έχω κάνει ακόμη τις αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όμως θα πάρω μπριζόλες, τηγανιά, φρούτα και λαχανικά. Πρώτα βέβαια κάνω την έρευνά μου γιατί οι τιμές αλλάζουν από πάγκο σε πάγκο», λέει η Σοφία Τ.

«Για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλήρωσα περίπου 70 ευρώ, οι τιμές είναι καλές και απ’ ότι βλέπω ο κόσμος κουβαλάει σακούλες άρα ψωνίζει», τονίζει η Αργυρώ Κ.

frouta2

«Ψώνισα ότι μπόρεσα. Πήρα χοιρινό και τηγανιά με 20 ευρώ, γαλοπούλα δε θα αγοράσω γιατί είναι ακριβή. Οι τιμές όμως γενικά είναι καλές. Φρούτα και λαχανικά θα αγοράσω από τη λαϊκή που είναι πιο φτηνά», λέει η Ελένη Σ.

Κάστανα… ακριβότερα από κρέας

Τσουχτερή είναι η τιμή που αγγίζει το κάστανο, με τους περισσότερους καταναλωτές να δηλώνουν, πως είναι ένα είδος που θα… εκλείψει από τη φετινή γέμιση.

kastana

«Γαλοπούλα δε θα αγοράσουμε φέτος γιατί είναι ακριβή. Μπριζόλες και χοιρινό κρέας αγοράσαμε και μας κόστισε 32 ευρώ για το τραπέζι της πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Για κάστανα ούτε λόγος. Είναι πάρα πολύ ακριβά και έτσι… η γέμιση φέτος δε θα έχει κάστανα! Πιο πολύ χορταίνει το μάτι παρά το στομάχι», εξηγεί ο Χαράλαμπος Σαμαρίδης.

foto3

Την ίδια άποψη έχει και ο Διαμαντής Ιωαννίδης που έκανε την έρευνα αγοράς του πριν κάνει τα ψώνια του. «Έχει καλές τιμές. Μπορείς να βρεις χοιρινό με 3 ευρώ. Όσο για τα κάστανα… καλύτερα να αγοράσεις κρέας, είναι πανάκριβα».

foto2

Μικρότερες ποσότητες

kreoplis

«Η κίνηση ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες, όμως ο κόσμος ψωνίζει πολύ λιγότερες ποσότητες συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ο καταναλωτής κάνει μετρημένα τις αγορές του προτιμώντας τις προσφορές. Πολλοί είναι και αυτοί που κάνουν έρευνα αγοράς και περιμένουν να ψωνίσουν την τελευταία στιγμή. Εμείς έχουμε χοιρινό με 3,40 ευρώ, αρνί και κατσίκι ντόπιο στα 7 ευρώ. Κιμά με 3,70 ευρώ και γαλοπούλα άσπρη Ελλάδας στα 6 ευρώ και κόκορα στα 3 ευρώ. Συγκριτικά με πέρυσι, οι τιμές έχουν πέσει περίπου στο 20%. Οι καταναλωτές προτιμούν τις σίγουρες αγορές για την ώρα, όπως είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο και αφήνει το κατσίκι και το αρνί για την τελευταία στιγμή, περιμένοντας να πέσει η τιμή του. Με 15 ευρώ μπορεί να έχει μία οικογένεια ένα γεμάτο, πλούσιο γιορτινό τραπέζι», λέει ο κρεοπώλης Δημήτρης Στεφανουδάκης.

Κρασί με 2,50 ευρώ

krasia

Η τιμή του κρασιού που θα «πλαισιώσει» το γιορτινό τραπέζι, κυμαίνεται από 1,60 ευρώ μέχρι 2,5 ευρώ το λίτρο. Το τσίπουρο για τους… πιο μερακλήδες ανέρχεται στα 7 ευρώ και το ούζο στα 7,5 ευρώ τα 700 ml. «Ο κόσμος ξεκίνησε να ψωνίζει το Σάββατο. Όμως η κίνηση είναι μειωμένη κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ κάνουν προσφορές και έτσι ο κόσμος δεν αγοράζει μεγάλες ποσότητες», εξηγεί η Αθηνά Μυστακίδου που έχει κατάστημα στην αγορά «Βλάλη».

foto1

Ακριβότερο το φετινό τραπέζι

Σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στις 16-17 Δεκεμβρίου 2014, σε διάφορα καταστήματα τροφίμων και σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, το συνολικό κόστος ξεκινάει από 65 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 134 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η έρευνα έγινε για τραπέζι οκτώ έως δέκα ατόμων, περιλαμβάνει δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων.

laxanika

Το 2013, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 60,28 ευρώ έως 127,54 ευρώ. Το φετινό γιορτινό τραπέζι θα κοστίσει, από 5,21% έως 8,06% ακριβότερα από πέρσι.

Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 105,99% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές.

TRAPEZI1

Στην αγορά, για τα γλυκά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 15,95 ευρώ το κιλό και κουραμπιέδες 17,95 ευρώ το κιλό). Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο) το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε το 2013 από 48,32 ευρώ έως 112,74 ευρώ, ενώ φέτος, θα στοιχίσει, από 47,06 ευρώ έως 114,59 ευρώ.

frouta

Σε κάθε περίπτωση αν επιλέξουμε κόκορα αντί για γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 38,42% φθηνότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ.