, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προσέφυγε στο ΣτΕ για το "λουκέτο" σε γραφεία Τύπου του εξωτερικού

SteΑντισυνταγματική και παράνομη είναι η αναστολή λειτουργίας των 10 γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού που αποφάσισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκου Παππάς.

Αυτό υποστηρίζει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας (σύμβουλος ενημέρωσης Α΄) στην πρεσβεία μας στην Χάγη Μαρία Βαξεβανίδου και ζητάει: 1) να της δοθεί προσωρινή διαταγή που να «παγώνει» άμεσα την επίμαχη υπουργική απόφαση, 2) να εκδοθεί αναστολή της υπουργικής απόφασης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας προσφυγής της και 3) ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση.
Να σημειωθεί, ότι από χθες, 1η Αυγούστου μπήκε λουκέτο στο γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία των γραφείων Τύπου στο Σίδνεϊ, Οτάβα, Σαγκάη, Χάγη, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη.
Σκοπός της αναστολής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Παππά, η μείωση των δαπανών του Δημοσίου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η κυρία Βαξεβανίδου επισημαίνει ότι η απόφαση του κ. Παππά -που ουσιαστικά μεταφράζεται σε κλείσιμο και όχι αναστολή των γραφείων Τύπου του εξωτερικού- προσκρούει στο άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς παρόμοιες ενέργειες οι οποίες άπτονται των διεθνών σχέσεων της χώρας μας, μπορεί να γίνονται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Ακόμη, παραβιάζονται οι Συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της κρατικής μέριμνας για τους δημοσίους υπαλλήλους, της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.
Αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές είναι και το νομικό πλαίσιο (νόμοι 3861/2010 και 3166/2003) στο οποίο στηρίχθηκε η έκδοση της απόφασης του κ. Παππά για την αναστολή λειτουργίας των γραφείων Τύπου, καθώς παρέχει στον αρμόδιο υπουργό απόλυτη διακριτική ευχέρεια, χωρίς κριτήρια και όρους να καταργεί υπηρεσίες (και μάλιστα στην αλλοδαπή), αλλά και χωρίς να συμπράττει (υπογράφει) σε αυτό ο υπουργός Εξωτερικών.
Αντικρούει η κυρία Βαξεβανίδου το επιχείρημα ότι τα γραφεία Τύπου κλείνουν με σκοπό τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, καθώς το γραφείο Τύπου της Χάγης έχει σχεδόν μηδενικά έξοδα.
Και αυτό γιατί στεγάζεται στο κτίριο της Πρεσβείας μας και δεν καταβάλει ενοίκιο, θέρμανση, τηλεκριτικό ρεύμα, κ.λπ.
Η αιφνιδιαστική απόφαση αναστολής λειτουργίας των γραφείων Τύπου έχει επιπτώσεις και στα μέλη της οικογένειας της, αφού τα δύο παιδιά της που φοιτούν στο Λύκειο αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.
Και η ίδια όμως θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και οικονομική ζημία, καθώς αναγκάζεται να πληρώσει ρήτρα λόγω «σπασίματος» του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου που διαμένει και απώλειας των διδάκτρων που έχει καταβάλει για τις σπουδές των παιδιών της.

protothema.gr

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.