, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρόστιμο 270.000 ευρώ για θανάτωση κουταβιών

when-can-puppies-

Το πρωτοφανές πρόστιμο ύψους 270.000 ευρώ βεβαιώθηκε σε 67χρονο Λαρισαίο, από την πρώην Δημοτική Αστυνομία Λάρισας που, μετά από καταγγελία, κατηγορείται για τη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου.

Στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων, συνήθως μετά από καταγγελίες, βεβαιώνονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για παραβάσεις σύμφωνα με το ν. 4039/12 («Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»). Η περίπτωση του 67χρονου μάλλον δεν έχει προηγούμενο, αφού κατηγορείται για τη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός σκύλου. Έτσι του βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 270.000 ευρώ από την πρώην Δημοτική Αστυνομία Λάρισας.

Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, τον Αύγουστο του 2013, στην τότε Δημοτική Αστυνομία Λάρισας καταγγέλλεται ότι στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, ο 67χρονος προχώρησε στη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και στην κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου. Τα κουτάβια βρέθηκαν θανατωμένα, σε νάιλον σακούλα και κάτω από πέτρες.

Η βεβαιωθείσα παράβαση κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων και το Τμήμα Εσόδων του δήμου με τη σειρά του θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να «κοινοποιήσει» την οφειλή στην Οικονομική Εφορία (ΔΟΥ).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Με αφορμή και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας ζώων, το 2012 ψηφίσθηκε νέος νόμος (ο ν. 4039/12) που αφορά στα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αλλά και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό. Στον νόμο, μεταξύ άλλων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας, περιγράφονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες, η περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς, οι ποινικές κυρώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις, πρόστιμα κλπ.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το άρθρο 16 του ίδιου νόμου αναφέρεται στην «κακοποίηση των ζώων» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Στο άρθρο 21 αναγράφονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του ίδιου νόμου. Έτσι λοιπόν για περιπτώσεις όπως «κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ αυτού, ή πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου,καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά» σύμφωνα και με το άρθρο 16 παρ. α και παρ. β , προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό. Είναι το άρθρο που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση του 67χρονου Λαρισαίου.

ΟΦΕΙΛΗ

Σε ό,τι αφορά τέλος το σκέλος της οφειλής, στο νόμο σημειώνεται πως «τα πρόστιμα από τις διοικητικές παραβάσεις, που δεν καταβλήθηκαν εντός της προθεσμίας των δύο μηνών, βεβαιώνονται μετά την πάροδο του ανωτέρω διμήνου υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από τον οικείο ΟΤΑ στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη.

Η βεβαίωση των προστίμων αυτών γίνεται με τη σύνταξη και αποστολή χρηματικών καταλόγων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του π.δ. 16/1989, εισάγονται σε Ειδικό Κωδικό Αριθμό Εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα δε εισπραττόμενα ποσά, μετά την αφαίρεση των δαπανών είσπραξης, αποδίδονται κατά τετράμηνο στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τα διανέμει στους Ο.Τ.Α. με βάση συντελεστές κατανομής, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Τα ποσά αυτά διατίθενται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού» καταλήγει ο νόμος.

 

Πηγή: thessaliatv.gr

#Tags: Λάρισα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.