, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πρωταθλήτρια στους ισοβίτες η Ελλάδα

fulakes1Ρεκόρ στον αριθμό ισοβιτών στην Ελλάδα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”,  στη χώρα μας μεταξύ των 12.912 κρατουμένων, υπάρχουν 1000 ισοβίτες την ώρα που η Γερμανία για παράδειγμα έχει μόλις…140.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο νέος Ποινικός Κώδικας, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα προβλέπει περιστολή στην επιβολή της ισόβιας κάθειρξης.

Το γεγονός της συσσώρευσης ισοβιτών, οφείλεται εν μέρει στο ότι η ανώτατη ποινή, προβλέπεται για σωρεία αδικημάτων (και οικονομικού χαρακτήρα, κάτι που εκτόξευσε τον αριθμό τους. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ισοβίτες είναι μερικές δεκάδες, ενώ στην Ιταλία είναι 1.600, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για χώρα με πληθυσμό πενταπλάσιο από την Ελλάδα.

Ο νέος Κώδικας που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το σύστημα ποινικής τιμωρίας, που ισχύει εδώ και 60 χρόνια, προβλέπει περιορισμό στην επιβολή ισόβιας κάθειρξης, καθώς τα ισόβια στο εξής το δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα διαζευκτικά να επιβάλει ισόβια ή ποινές από 15-20 χρόνια.

Για τα κακουργήματα -τα περισσότερα- στο εξής οι προβλεπόμενες ποινές θα είναι από 5 έως 15 χρόνια (τώρα το ανώτατο ήταν 20) και για τα πλημμελήματα από ένα μήνα έως 5 χρόνια.

Επίσης, με άλλες διατάξεις καταργείται ως παρεπόμενη (συμπληρωματική) ποινή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει σε ισχύ μόνον η αποστέρηση αξιωμάτων και η απαγόρευση στην άσκηση επαγγέλματος.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, ενώ προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες από αυτά, όπως πολεοδομικές παραβάσεις, υγειονομικές και άλλες, η επιβολή διοικητικών προστίμων και κυρώσεων.

Τέλος, καταργείται το μέτρο της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές, ενώ διευρύνεται ο κατάλογος των ελαφρυντικών και προβλέπονται ως ελαφρυντικά και άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η εξάρτηση από συγκεκριμένες ουσίες, η συνδρομή που παρέχει κάποιος στις δικαστικές αρχές για την εξιχνίαση μιας εγκληματικής δράσης.

news247.gr

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.