, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρωτοβουλία Τζιτζικώστα για να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη!

epeisodia-eidomeni
Πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες, προκειμένου να σταματήσει το… χάος που επικρατεί στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη προανήγγειλε σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας κατήγγειλε ότι τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις στην Ειδομένη, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής και υπογράμμισε πως έπρεπε ήδη ο αρμόδιος Υπουργός να έχει δώσει εντολή επέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, ο Περιφερειάρχης ζήτησε άμεση εκκένωση της Ειδομένης προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία της ΠΚΜ τις επόμενες μέρες για να δοθεί μια λύση, καθώς η τοπική κοινωνία εξάντλησε τα όριά της.
«Στην Ειδομένη τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις. Θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να συνεχίζει να κωφεύει και να μη δίνει εντολή στην ΕΛΑΣ να επέμβει προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή, που επί δυο μήνες είναι κλειστή, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ελληνικές επιχειρήσεις, να αυξάνεται δραματικά το κόστος για τις εξαγωγικές εταιρίες και ταυτόχρονα να χάνονται σημαντικά ποσά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Έχω την ευθύνη να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα το κάνω τις επόμενες μέρες. Ως ΠΚΜ δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή στην τύχη της. Οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρούνται, έχουν δημιουργηθεί σημεία στην περιοχή όπου τελούνται παράνομες δραστηριότητες κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους την ανάγκη εκκένωσης της περιοχής. Περιμένουμε τόσο καιρό να δούμε να αναλαμβάνει η Πολιτεία δράση. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν το κάνουν. Έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και δεν μπορώ να καταλάβω τι σχεδιασμό έχει αυτή η Κυβέρνηση. Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, να δώσει εντολή επέμβασης της Αστυνομίας άμεσα… χτες και να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε επίσης ότι παρά τις πιέσεις της ΠΚΜ και τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, δεν γίνεται καμιά ουσιαστική ενέργεια αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων να έχουν εγκλωβιστεί στην Κεντρική Μακεδονία.
«Δεν μπορεί να συνεχίζει να σηκώνει μόνη της η Κεντρική Μακεδονία όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος. Δεν είναι δυνατό να φιλοξενείται σε μια Περιφέρεια της χώρας το 70% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας. Δεν θα λύσει μόνη της η Κεντρική Μακεδονία ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει ολόκληρη η Ευρώπη. Τα όρια των ανοχών της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Περιμένω αποφάσεις αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που λαμβάνουμε τόσο καιρό είναι διαβεβαιώσεις και πηγαίνουμε από τη μια εβδομάδα στην άλλη, από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα κι από το Πάσχα στο καλοκαίρι… Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ειδικά στην Ειδομένη, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να αφήσω την τέλεση αξιόποινων πράξεων στην περιοχή και ειδικά αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Να δώσει άμεσα λύση η κυβέρνηση, αλλιώς καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Για τις συνεχείς αναβολές στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «με όποιο κόστος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης. Η αναστάτωση και η ταλαιπωρία των πολιτών δημιουργήθηκε λόγω της αλλαγής του νόμου. Όμως με απόφασή μας, από Δευτέρα ξεκινούν οι εξετάσεις εντός του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών».
Για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε χτες, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο, ύψους 80 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και θα συμβάλει στη βελτίωση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές οχτώ Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η ΠΚΜ έκλεισε την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο ως πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά σε απορρόφηση και σε ταχύτητα και με ανάλογους ρυθμούς υλοποιούμε και το νέο ΕΣΠΑ. Ήδη εντάξαμε δυο έργα σχολικής στέγης στους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς και τα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, που αφορούν σε παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, κοινωνικής ενσωμάτωσης, αντιμετώπισης της φτώχειας, τόνωσης της επιχειρηματικότητας και αντιμετώπισης της ανεργίας. Πρέπει να απορροφηθούν γρήγορα τα κονδύλια και για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχουν διαγκωνισμοί και διαφωνίες μεταξύ υπηρεσιών ή των φορέων. Να αντιληφθούμε όλοι ότι παλεύουμε για έναν κοινό σκοπό, την επίλυση των προβλημάτων, και δεν έχει καμιά σημασία ποιος τα λύνει. Όλοι μαζί είμαστε στο ίδιο καράβι. Αν πάει καλά θα πάμε κι εμείς, αν όχι η χώρα μας και η κοινωνία μας θα δεχτεί το πλήγμα. Γι’ αυτό ζήτησα να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω από τις όποιες αξιώσεις έχουμε. Οι προτεραιότητες των έργων θα σχηματοποιηθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες και μόνο».
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό έργο για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας» τον αγωγό ΤΑΡ, επειδή όπως είπε «η Ελλάδα μπαίνει επιτέλους στον ενεργειακό χάρτη, αναβαθμίζεται η Κεντρική Μακεδονία διότι από αυτή περνά το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού σε ελληνικό έδαφος και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι πολλαπλάσια με τη δημιουργία 2.000 άμεσων και 8.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, από ένα έργο που θα ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια. Σημαντικά οφέλη θα έχουν και οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός, μέσω του προγράμματος κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, αφού θα μπορέσουν να υλοποιήσουν σε συνεργασία με την ΠΚΜ σημαντικά έργα».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις προσπάθειές του να αλλάξει την παράταξη το ταχύτερο και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που να απαντάει με συγκεκριμένες προτάσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Περιμένω σήμερα να δω προτάσεις από τη ΝΔ, διότι θεωρώ ότι είναι ένα κόμμα το οποίο πρέπει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τη θετική ψήφο των πολιτών κι όχι απλώς επενδύοντας στην αποτυχία της σημερινής Κυβέρνησης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.