Ψάχνουν για κρυμμένο θησαυρό στις Σέρρες – Οι περιοχή που έχουν «κυκλώσει» οι χρυσοθήρες
Άδεια ανασκαφής τεσσάρων (4) ημερών συμπεριλαμβανομένης και της αποκατάστασης του χώρου ανασκαφής για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού, χειρωνακτικά ή με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος, στην περιοχή «Δράνοβα», που βρίσκεται στο αγρόκτημα Αγίου Πνεύματος του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, χορηγεί σε ιδιώτη, με απόφασή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης.
Ορίσθηκε Επιτροπή για την παρακολούθηση και την εποπτεία εργασιών έρευνας και ανασκαφής για την ανεύρεση του θησαυρού τους, που αποτελείται από:
Α) Τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Σερρών ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον οριζόμενο αναπληρωτή του.
Β) Τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Σερρών ή τον οριζόμενο αναπληρωτή του.
Γ) Το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Εμμανουήλ Παππά ή τον οριζόμενο απ΄ αυτόν αναπληρωτή του.
Δ) Τον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με αναπληρωτή τον οριζόμενο αναπληρωτή του.
Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις:
α) Η πρόσβαση στο χώρο έρευνας να γίνει υποχρεωτικά και μόνο από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, απαγορευμένης αυστηρώς οποιασδήποτε νέας διάνοιξης δρόμου ή διόδου προσπέλασης.
β) Η επέμβαση να γίνει με παρουσία του Δασοφύλακα της περιοχής και να ληφθεί μέριμνα ώστε να θιγεί η λιγότερη δυνατή δασική βλάστηση και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η υλοτομεία δασικής βλάστησης, τα προϊόντα που θα προκύψουν θα διατεθούν για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
γ) Οι οποιεσδήποτε εργασίες να περιοριστούν μέσα στα όρια της έκτασης.
δ) Η φυτική γη θα απομακρυνθεί και θα αποθηκευτεί προσωρινά ξεχωριστά από τα άλλα γεώδη υλικά της ανασκαφής.
ε) Να μη γίνει εναπόθεση πάσης φύσεως προϊόντων κατασκευής σε δασικού χαρακτήρα έκταση.
στ) Μετά το πέρας της ανασκαφής να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος και επανατοποθέτηση της φυτικής γης.
ζ) Να διασφαλιστεί η έκταση από κάθε κίνδυνο πυρκαγιάς ως και την εξάπλωση αυτής σε παρακείμενες δασικές εκτάσεις, λαμβάνοντες όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.
Η εργασία ανασκαφής για την ανεύρεση θησαυρού θα τηρήσει ωράρια εργασιών που θα καθορίσει η Κτηματική Υπηρεσία Σερρών, το ωράριο μπορεί να παραταθεί μόνον αν βρεθεί ο θησαυρός και για τον απαιτούμενο χρόνο για συγκέντρωση και καταμέτρηση αυτού.
Κατά την εργασία για την ανεύρεση του θησαυρού απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών και δεν αποκλείεται η χρήση ερευνητικού μηχανήματος, σύμφωνα με το 1055144/3107/α0010/7.5.1993 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Καθ’ όλο το διάστημα των εργασιών, η Επιτροπή θα βρίσκεται επιτόπου και θα ασκεί εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών.
Αν τυχόν βρεθεί θησαυρός, θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την Επιτροπή και τους καταδείκτες. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο, που θα υπογραφεί επί τόπου από την Επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ευνόητο είναι ότι εφόσον βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Η Επιτροπή υποχρεούται να ενημερώσει το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, για να δεχθεί την κατάθεση σε περίπτωση ανεύρεσης θησαυρού.
Η μετάβαση των μελών της επιτροπής στον τόπο έρευνας και ανασκαφής βαρύνει τους καταδείκτες.
Οι καταδείκτες, μετά το τέλος της έρευνας οφείλουν να επαναφέρουν τα πράγματα στην πρότερη κατάστασή τους. Για την διασφάλιση της αποκατάστασης οι καταδείκτες θα προσκομίσουν στην Κτηματική Υπηρεσία Σερρών, εγγυητική επιστολή οκτακοσίων ευρώ (800,00) €, την οποία θα παραλάβουν μετά την θετική γνώμη της περί αποκατάστασης της περιοχής.
Κάθε παρέκκλιση από τους όρους της απόφασης αυτής συνεπάγεται αφαίρεση της άδειας και την τιμωρία του παραβάτη κατά το άρθρο μόνο παρ.2 του Ν.6133/1934.
Πρακτικό σχετικό με το αποτέλεσμα της ανασκαφής θα συνταχθεί έστω κι αν δεν βρεθεί θησαυρός και θα υπογραφεί από τα μέλη της Επιτροπής.