, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Ραγδαία αύξηση της εισροής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα

590_2f59e46db09ed503bdbca722467c496eΕκτίναξη του αριθμού μεταναστών που εισρέουν στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή, παρά τα εντεινόμενα μέτρα φρούρησης θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

Το ενδεχόμενο η χώρα να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές κύμα εισροής από χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ορατό.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συλλήψεις (και μόνον) παρανόμως εισελθόντων από τα θαλάσσια σύνορα, μέσω της γείτονος, εκτινάχθηκαν κατά 138,82% το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 η αύξηση ξεπέρασε το 170%.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, το κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας για περαιτέρω αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτυπώνεται έντονα, λόγω των σύνθετων και απρόβλεπτων εξελίξεων σε μια ευρύτατη γεωγραφική περιοχή, ενδυναμώνοντας τις πιέσεις προς την Ε.Ε. για πιο ενεργή στήριξή της σε οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.», διαμηνύεται όσο ποτέ εμφατικά, επιχείρημα που πριμοδοτεί το ενδεχόμενο η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ε.Ε. περί το μεταναστευτικό να ανατεθεί στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

enikos.gr