, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Είδος προς εξαφάνιση οι… εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα!

Anergia
του Βαγγέλη Στολάκη
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ανεργία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σε συγκεκριμένες πόλεις τα ποσοστά εκείνων που δεν έχουν δουλειά αγγίζουν μέχρι και το 78% στους νέους, με τους μισθούς για τους… «τυχερούς» που εργάζονται να κυμαίνονται από 180 έως και 200 ευρώ. Αυτά ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη ανοικτή (στους δημοσιογράφους) σύσκεψη των προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Εργατικών Κέντρων σε Μακεδονία και Θράκη που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας τόνισαν μεταξύ άλλων πως: «η στάση της κυβέρνησης είναι πρωτόγνωρη και αδιάλλακτη. Επί 19 μήνες αρνείται κάθε μορφή διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, επιλέγοντας προκλητικά να μη συναντηθεί με την Ανώτατη Συνδικαλιστική Οργάνωση της χώρας, τη ΓΣΕΕ. Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός που ως αντιπολίτευση συμμετείχε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και υιοθέτησε τις προτάσεις των εργαζομένων τις οποίες και συμπεριέλαβε στο περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο βρίσκεται πια μακριά από τις πολιτικές της Κυβέρνησης, στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας ενόψει της 81ης ΔΕΘ, δεν προσκάλεσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας σκοπίμως μόνο τους προνομιακούς ομιλητές».
Τα Capital controls και οι… συνέπειές τους! 
Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη στη Θεσσαλονίκη η πραγματική ανεργία αγγίζει το 31%, την ώρα που οι επίσημες μετρήσεις κάνουν λόγο για 27%. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ εκτίμησε πως η ανεργία το προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθεί καθώς στους ανέργους θα προστεθούν επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια.
Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Τσαραμπουλίδης υποστηρίζει ότι η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 δείχνει τις επιπτώσεις της φέτος. «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μετρά απώλειες. Οι θέσεις εργασίας μειώνονται» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσαραμπουλίδη τα στοιχεία της ανεργίας που ανακοινώνονται κατά καιρούς δεν είναι τα επίσημα. «Η πραγματική ανεργία στη χώρα είναι μεγαλύτερη. Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας των ώρα που από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ φαίνεται ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 25.000» συμπλήρωσε ο κ. Τσαραμπουλίδης. Για τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η… «αιμορραγία» νέων επιστημόνων της χώρας. «Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι την περίοδο της κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα 350.000 επιστήμονες. Αυτοί που έφυγαν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο, δύσκολα θα επιστρέψουν πίσω» σημειώνει ο κ. Τσαραμπουλίδης.
Οι άνεργοι σε αριθμούς
Στη Δράμα η ανεργία ξεπερνά το 40% σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ της περιοχής, Γιώργος Σαβρίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έβαλαν λουκέτο 118 επιχειρήσεις. Τέτοια εποχή πέρσι ο κ. Σαβρίδης είχε δηλώσει από το βήμα του ΕΚΘ πως η ανεπίσημη ανεργία στο νομό που εκπροσωπεί ξεπερνά το 50%.
Στη Φλώρινα, σύμφωνα με τον Κώστα Σιάκο οι δείκτες λένε πως η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 39%. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανεργία που ξεπερνά το 40%, ενώ στους νέους τα ποσοστά αγγίζουν το… 70%. Το Σεπτέμβρη του 2015 ο κ. Σιάκος δήλωνε ότι η ανεργία βρισκόταν στο 35%.
Αποκαρδιωτικά είναι τα νούμερα και για την Ημαθία, με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αλεξάνδρειας να κάνει λόγο για ανεργία που ξεπερνά το 50%. Πέρσι, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών μιλούσαν για ανεργία που βρίσκεται στο 35%.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Μαλέα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς η ανεργία στο νομό έχει ξεπεράσει το 70%. Οι άνεργοι στην περιοχή είναι περισσότεροι από 7.000, ενώ το άθροισμα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δεν ξεπερνούν τον παραπάνω αριθμό. Σημειώνεται πως πέρσι ο κ. Μαλέας έκανε λόγο για ανεργία που ξεπερνούσε το 50%.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου τα επίσημα ποσοστά κάνουν λόγο για ανεργία που αγγίζει το 30%, ωστόσο όπως υποστήριξε η ίδια η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το Σεπτέμβριο του 2015 η κ. Κωνσταντίνου έλεγε ότι «ο μισός πληθυσμός της Πιερίας είναι άνεργος».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας είπε ότι η ανεργία ξεπέρασε το 40% και στους νέους κάτω των 25 χρόνων είναι πάνω από 60%. Ο κ. Κουρκουτάς στην περσινή αντίστοιχη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο ΕΚΘ οι πρόεδροι έλεγε ότι η ανεργία της περιοχής βρισκόταν στο 35%.
Ανεργία στο 35% και ειδικότερα για τους νέους είναι μεγαλύτερη από 60%. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας, Νίκος Γκοτζαμάνης. Ο κ. Γκοτζαμάνης έκανε λόγο για πόλη… συνταξιούχων. Πέρσι, τέτοια εποχή τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας ανέφεραν ότι η ανεπίσημη ανεργία κυμαίνονταν στο 40%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ενώ τα επίσημα στοιχεία στην περιοχή κάνουν λόγο για ανεργία που αγγίζει το 37,5%, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Η ανεργία πλησιάζει το 42%» δήλωσε ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκις Αλπιδόπουλος μίλησε για τις 7.500 επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» τα τελευταία χρόνια και την ανεργία που «σκαρφάλωσε» στο 36%. Πέρσι, ο κ. Αλπιδόπουλος είχε σχολιάσει πως η ανεργία στην περιοχή του αγγίζει το 45%.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Θόδωρος Αδαλής επισήμανε ότι το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 20%, όσο και πέρυσι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο είναι η ανασφάλιστη εργασία που επικρατεί στο νομό, κυρίως μαθητών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Σε ό,τι αφορά το Κιλκίς, ο πρόεδρος του εκεί  Εργατικού Κέντρου σχολίασε ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 40%, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία μιλούν για ανεργία 30%.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.