ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Ο… χάρτης της φετινής 81ης ΔΕΘ!

Κεντρική2
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Ακόμα είναι η αρχή και η 81η ΔΕΘ-HELEXPO έχει βγει… sold out! Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν δεξιά κι αριστερά τόσο ο Τάσος Τζήκας όσο και ο Κυριάκος Ποζρικίδης που βρίσκονται στο «τιμόνι» του διεθνούς εκθεσιακού φορέα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής οι εκθέτες ξεπερνούν τους χίλιους, οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι εκατοντάδες και οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους περσινούς. Έρευνα, καινοτομία, νέες τεχνολογίες, περιβάλλον, λαμπερά ονόματα της πίστας, αερόστατα, παιχνίδι MONOPOLY, θεματικά περίπτερα και άλλα πολλά μπορεί να θαυμάσει κανείς εάν… περάσει το κατώφλι της ΔΕΘ που θα είναι η «καλύτερη της τελευταίας πενταετίας» όπως υπόσχονται οι επιτελείς της!
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε., Τάσος Τζήκας εξήγησε στην σχετική συνέντευξη τύπου πως η φετινή 81η διοργάνωση είναι η πιο «σημαντική» των τελευταίων πέντε χρόνων. Σύμφωνα με τον ίδιο η φετινή έκθεση είναι… sold out, καθώς οι εκθέτες ξεπερνούν τους χίλιους ενώ έχουν μισθωθεί όλα τα περίπτερα. «Οι διεθνείς συμμετοχές, η επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας, η δυναμική παρουσία του επιχειρείν, η δυναμική παρουσία του επιχειρείν, η ευρεία εκπροσώπηση του επιμελητηριακού κόσμου συνδυάζονται αρμονικά με την τεχνολογία, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την αναψυχή» είπε ο κ. Τζήκας. Ο πρόεδρος της εταιρίας μίλησε για ένα «πολυγεγονός» της πόλης.
«Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο μέσα από την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας μας, με την μεταποίηση και  την ουσιαστική επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής. Αισθάνομαι υπερήφανη που συνέβαλα κι εγώ στην επίλυση των όποιων προβλημάτων της ΔΕΘ» σημείωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία συνεχάρη το προεδρείο και τους εργαζόμενους της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. για την πολιτική τους και την εργασία τους.
Είναι… μόδα!
Μιλώντας με αριθμούς ο CEO της εταιρίας, Κυριάκος Ποζρικίδης είπε πως οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1015. «Έχουν καλυφθεί επίσης όλοι οι χώροι» σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ξένες συμμετοχές αυξήθηκαν κατά τέσσερις αγγίζοντας συνολικά της 18. «Η ΔΕΘ είναι ένα ορόσημο για τη χώρα μας και βέβαια για τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη μας έχει συνδέσει την ιστορία της με την έκθεση, κερδίζοντας εγχώρια και διεθνή αναγνωρισιμότητα στο πέρασμα των δεκαετιών» είπε ο κ. Ποζρικίδης. «Η ΔΕΘ δεν βγήκε ποτέ εκτός μόδας, γιατί δημιουργεί μόδα και διαμορφώνει τάσεις και εξελίξεις οι οποίες προδιαγράφουν κορυφαία ζητήματα της ανάπτυξης της Ελλάδας και των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε.
Φέτος, στην 81η ΔΕΘ-HELEXPO που συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας συμμετέχουν οι εξής χώρες: Κύπρος, Ιράν, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ν. Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, Ουρουγουάη, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ινδία, Ιταλία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ρωσία και Τουρκία. Στην Έκθεση συμμετέχουν επίσης 42 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα με περισσότερες από 230 επιχειρήσεις. Ξεχωριστό επετειακό περίπτερο για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του έχει το Εμπορικό- Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
«Στο περίπτερό μας θα παρουσιάζονται δεκάδες εταιρίες από τη Ρωσία (που είναι τιμώμενη χώρα), τις οποίες ο κόσμος μπορεί να μάθει. Θα καλύπτονται όλοι οι τομείς στην εκπροσώπηση. Αγροτική Οικονομία, Τουρισμός, Ενέργεια, Οικονομία και παράλληλες άλλες εκδηλώσεις προβλέπονται στο περίπτερο της Ρωσίας» ανέφερε ο Ρώσος Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ. Η Ρωσία αναμένεται να είναι η φετινή τιμώμενη χώρα, ενός θεσμού που επανέρχεται. Το περίπτερο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος θα εγκαινιάσει ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς,  που θα έρθει στην πόλη συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης.
Πάρκο παραμυθιών, περίπτερα και συναυλίες
Τη θέση του «Εργοστασίου Σοκολάτας» που αυτή τη στιγμή μετά το ταξίδι του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, «πακετάρεται» για το εξωτερικό, παίρνουν οι «Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθών. Το… περίπτερο του Τριβιζά θα κάνει ντεμπούτο στις 24 Οκτωβρίου. Ο γνωστός ποιητής παραμυθιών μάλιστα με μήνυμά του κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί το πάρκο και να ταξιδέψει με «το τρένο που πάει παντού».
Το Φεστιβάλ Τέχνης- Επιστήμης- Τεχνολογίας αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της διοργάνωσής του θα παρουσιαστούν τρία projects: το Amanda, το Enter the Game και το AURA-Advanced Urban Responsive Art. Περισσότερες από τριάντα συμμετοχές, ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες, μετρά ήδη το «αφιέρωμα» ENERGIA-NATURAL GAS όπου θα δοθεί έμφαση στα αέρια καύσιμα, στις χρήσεις τους και στα πλεονεκτήματά τους.
Από τα… must που πρέπει να δει ο επισκέπτης είναι ο «Μουντζούρης», το γνωστό τρένο που μεταφέρεται από το Πήλιο αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ και το βαγόνι του ΜΕΤΡΟ που ήρθε από την… Αθήνα για να μείνει στην πόλη μας.
Όπως είναι αναμενόμενο οι παράλληλες εκδηλώσεις θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Οι συναυλίες θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:30, ενώ μπορεί να τις παρακολουθήσει κάποιος με την επίδειξη του εισιτηρίου γενικής εισόδου της 81ης ΔΕΘ-HELEXPO. Πιο συγκεκριμένα στη σκηνή των Music Events Live θα «ανέβουν» οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη και Νίκος Πορτοκάλογλου (10.09), Δέσποινα Βανδή και «Μέλισσες» (11.09), Στέλιος Ρόκκος και Μαλού (12.09), Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης (13.09), Κώστας Μακεδόνας, Κατερίνα Κορου και Αιμιλία Κουγιουμτζή (14.09), Γιάννης Πλούταρχος και KINGS (15.09), Πέγκυ Ζήνα (16.09), Γιώργος Παπαδόπουλος, Κώστας Μαρτάκης και DEMY (17.09) και τέλος, Πάολα και REC στις 18.09.
Στο χώρο της ΔΕΘ θα υπάρχουν για το διάστημα 10-18 Σεπτεμβρίου τα αερόστατα της εταιρίας, τα οποία εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. «Έκπληξη» για τους επισκέπτες αποτελεί και η ιδέα των διοργανωτών να μας παρουσιάσουν την «Σαλονικιά» MONOPOLY η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον… χάρτη της φετινής ΔΕΘ η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, το ΕΒΕΘ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Σερρών και το Τουρκικό Επιμελητήριο θα βρίσκονται στα περίπτερα: 2,4,8,10,12 και 13. Τα περίπτερα 5 και 6 έχουν θέμα «Kosmos», τα περίπτερα 3 και 15 «e-Politia», το περίπτερο 14 είναι αφιερωμένο στην «Energia», το 17 έχει θέμα «e-Gaming», το περίπτερο 7 «Η Ελλάδα στο πιάτο μας», στο περίπτερο 13 βρίσκεται η «Γωνιά Γαστρονομίας», το περίπτερο 14 έχει θέμα «Bookmarket», το 15 «Akademia», στο περίπτερο 5 θα γίνονται λιανικές πωλήσεις ενώ τέλος, το περίπτερο 13 είναι αφιερωμένο στην ομορφιά.
Με το… ΜΕΤΡΟ
«Η Θεσσαλονίκη ενώνει δυνάμεις. Γυρνάμε την πλάτη στο παρελθόν. Μέσω του ΜΕΤΡΟ η Θεσσαλονίκη μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ανάπτυξης. Εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στην τοπική οικονομία γιατί έχει δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας» σημείωσε από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος και επανέλαβε πως η πόλη το 2020 θα έχει… ΜΕΤΡΟ. Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος το 2020 στην χώρα θα πνέει νέος… αέρας για την οικονομία, τον πολιτισμό, την εργασία, την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. θα βρίσκεται στον χώρο της ΔΕΘ και για το λόγο αυτό έφερε μαζί της και ένα… βαγόνι του ΜΕΤΡΟ, η μεταφορά του οποίου δεν κόστισε αρκετά χρήματα. Ο κ. Μυλόπουλος μάλιστα ανακοίνωσε πως… ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ «Συντριβάνι» θα μετονομαστεί σε «Συντριβάνι- Έκθεση».
Τιμές
Η τιμή του εισιτηρίου της ΔΕΘ ανέρχεται για τις ημέρες Δευτέρα- Τρίτη και Τετάρτη στα τρία ευρώ ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο θα κοστίζει πέντε ευρώ. Θα υπάρχουν ειδικές τιμές για οικογένειες, πολύτεκνους και ΑμεΑ (Δ-Τ-Τα το οικογενειακό κοστίζει 10 ευρώ και τις υπόλοιπες ημέρες 15 ευρώ). Σημειώνεται πως οι ώρες λειτουργίας της 81ης ΔΕΘ-HELEXPO είναι οι εξής: Δευτέρα με Παρασκευή 16:00-22:00 και Σαββατοκύριακο 10:00- 22:00.
ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ
Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών
Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της 8ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Αύριο, στις 13:00, στον ίδιο χώρο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στον ίδιο χώρο ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Σεπτεμβρίου

 • Στις 12:00 συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στο Περίπτερο 8.
 • Στις 16:00 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα συναντηθούν με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.
 • Στις 20:00 οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα μιλήσουν σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

ΤΡΙΤΗ 13 Σεπτεμβρίου

 • Στις 12:30 ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Σεπτεμβρίου

 • Στις 12:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 • Στις 14:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο Περίπτερο 8.
 • Στις 17:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Περίπτερο 8.
 • Στις 18:00 ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

ΠΕΜΠΤΗ 15 Σεπτεμβρίου

 • Στις 12:00 ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.
 • Στις 13:30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, στο Περίπτερο 8.
 • Στις 16:00 ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και στελέχη της Δημοκρατικής Ευθύνης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.
 • Στις 18:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στελεχών της Χρυσής Αυγής, στο Περίπτερο 8.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Σεπτεμβρίου

 • Στις 12:00 ο γραμματέας της Εθνικής Ενότητας, Τάκης Μπαλτάκος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.