21:49, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Ρεπορτάζ της KARFITSA στη Βουλή για "σπίτια που είναι στον… αέρα"

Περαία
“Η άμεση χρηματοδότηση είναι απαραίτητη άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφάλιση της περιοχής, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει και… νέα επιδείνωση του καιρού…”
Με αφορμή τα όσα αποκάλυψε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Μαυρομάτης στις 08.10.2016 για την κατάσταση στην περιοχή, ένα μήνα μετά την θεομηνία με θύμα μια γυναίκα και τεράστιες καταστροφές σε κτήρια και δρόμους, η βουλευτής του «Ποταμιού» στη Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η κα Μάρκου μεταξύ άλλων αναφέρει: «σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Karfitsa, αναμένεται… ακόμα η καταβολή των σχετικών πιστώσεων για άμεσες αποκαταστάσεις σε οδοποιία και ύδρευση από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και η εξειδίκευση μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ποσό των 15 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε από την Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Η χρηματοδότηση αυτή είναι απαραίτητη άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφάλιση της περιοχής, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει και… νέα επιδείνωση του καιρού λόγω χειμώνα! Σημειώνεται ότι υπήρξαν κατολισθήσεις στο Αγγελοχώρι, τη Μηχανιώνα και την Αγία Τριάδα, η Επανομή έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ τεράστιες ζημιές στην αγροτική οδοποιία έχουν καταγραφεί στους Νέους Επιβάτες, την Κερασιά και το Μεσημέρι».
Η βουλευτής ρωτά πότε θα προχωρήσει η καταβολή της αναγκαίας χρηματοδότησης και η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και ζητά να μάθει τον γενικότερο προγραμματισμό για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Γ. Μαυρομάτης είχε πει μεταξύ άλλων ότι “πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Ακόμα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για να αγοράσουμε αδρανή υλικά. Θα αρχίσουν οι βροχές και πολύ φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί ό,τι συνέβη πριν έναν ακριβώς μήνα. Εμείς στρώσαμε τους δρόμους και μαζέψαμε τις λάσπες αλλά άμα βρέξει πάλι θα πλημμυρίσουμε…”
(Το θέμα δημοσιεύεται στην εφημερίδα KARFITSA που κυκλοφορεί)