, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ρεύμα: Η πρώτη προσωρινή διαταγή επανασύνδεσης

Στο Δικαστήριο προσέφυγε αγρότισσα στη Δυτική Μακεδονία που δεν πλήρωσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς του ρεύματος. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Η γυναίκα διεκδικούσε το να επανασυνδεθεί η ηλεκτροδότηση γεννήτριας που εξυπηρετούσε την υδροδότηση των καλλιεργειών της, και να εμποδιστεί η εκ νέου διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο αγροτικό ακίνητό της.

Όπως ανέφερε η ίδια, είχε κάνει σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 για αγροτική χρήση και ειδικότερα για την ηλεκτροδότηση γεώτρησης. Στη σύμβαση δεν περιλαμβανόταν όρος που να προβλέπει ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε όρος που έδινε τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης.

Ωστόσο, στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδόθηκε την 29-12-2021 η γυναίκα χρεώθηκε χρηματικό ποσό ύψους 7.118,73€ με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής», ενώ ο συνολικός λογαριασμός ανερχόταν σε 13.955€.

Στη συνέχεια, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης επιδότησης των αγροτικών τιμολογίων, το χρηματικό ποσό των 13.955€ απομειώθηκε σε 10.026€.

Η γυναίκα κατέβαλε 6.836,27€, αποπληρώνοντας τις χρεώσεις του λογαριασμού, εκτός του ποσού που αφορούσε στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ωστόσο, και στον λογαριασμό που ακολούθησε, κλήθηκε να πληρώσει εκ νέου ρήτρα αναπροσαρμογής, με καταληκτική προθεσμία εξόφλησης στις 24 Μαΐου.

Στις 12 Μαΐου ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας διέκοψε το ρεύμα της γεώτρησης, και η αγρότισσα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε αφενός ο πάροχος να επανασυνδέσει το ρεύμα στη γεώτρηση και αφετέρου να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια διακοπής ρεύματος στο μέλλον με την αποπληρωμή όλων των χρεώσεων εκτός της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με προσωρινή διαταγή η Ειρηνοδίκης Αθηνών διέταξε τον πάροχο:
α. να προβεί σε κάθε ενέργεια για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης της γεώτρησης

β. να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και εντολή για απενεργοποίηση της παροχής ηλεκτροδότησης της γεώτρησης, υπό τον όρο της εμπρόθεσμης καταβολής όλων των χρεώσεων εκάστου μελλοντικού λογαριασμού κατανάλωσης, πλην των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Έγινε διακοπή ρεύματος στις 12/05. Πρόκειται για μια γεώτρηση σε ένα αγροτικό ακίνητο. Ξαφνικά κόπηκε το ρεύμα, δεν είχε πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά είχε πληρώσει τη χρέωση. Πήγαμε αστραπιαία στο δικαστήριο, και την Τρίτη εκδόθηκε η σχετική απόφαση. Διατάχθηκε η άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, και αποφασίστηκε ότι δε θα διακοπεί το ρεύμα στο μέλλον αν καταβάλει τις χρεώσεις, αλλά όχι τη ρήτρα», εξήγησε η κ. Νούκα.

Για κατανάλωση 600 ευρώ, ήρθε ρήτρα αναπροσαρμογής 7.000

«Η δεύτερη περίπτωση που μου έτυχε, είναι ακραία. Ο λογαριασμός ήταν 664 ευρώ και 6.908 η ρήτρα αναπροσαρμογής, για ένα μήνα. Οι άνθρωποι έπαθαν σοκ. Ήταν ένα μαγαζί εστίασης. Τελικά κάναμε αντιρρήσεις, και αυτή τη στιγμή με κατανάλωση 510 ευρώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι στα 2,71 ευρώ. Πρέπει να μας εξηγήσουν πώς σε μια κατανάλωση 660 ευρώ, ήρθε ρήτρα αναπροσαρμογής 7.000. Ο άνθρωπος θα κινηθεί δικαστικά, Ό,τι θέλει ο καθένας χρεώνει», συνέχισε η κ. Νούκα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.