Σαν τις ελλείψεις της Χαλκιδικής… δεν έχει!
ΧΩΡΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Ο ΠΙΟ …ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ
ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Με τα βαρίδια που εμποδίζουν κάθε χρόνο την ομαλή τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική καλείται να υποδεχθεί για άλλη μια χρονιά ο δημοφιλής προορισμός τους επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Το ζήτημα της υδροδότησης, που επιβαρύνεται λόγω της αθρόας προσέλευσης παραθεριστών ή ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών, τα απορρίμματα, η αποχέτευση και το οδικό δίκτυο, είναι μερικά από τα ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους τοπικούς άρχοντες. Την ίδια ώρα, τα παράπονα πολλών παραθεριστών και επισκεπτών είναι έντονα, μιας και μένουν δυσαρεστημένοι από τις παροχές των δημοτικών υπηρεσιών, σε μια περιοχή που μεταβαίνουν για ολιγοήμερες διακοπές, αφήνοντας τα χρήματα τους.
Οι δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας σφύζουν κάθε καλοκαίρι από Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με τις απαιτήσεις χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνουν. Ένα από τα πρώτα δείγματα των ελλείψεων που βλέπει ο επισκέπτης στο δρόμο για τη Χαλκιδική είναι οι ελλείψεις του οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσέλευση οχημάτων προς το νομό να δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, είτε κατά τόσο προς όσο και από Χαλκιδική.
Μόλις φέτος ξεκίνησαν οι εργασίες διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου, τόσο στο κομμάτι Μουδανιά-Ποτίδαια, όσο και στο Ποτίδαια-Κασσάνδρεια. Πρόκειται για μέρη του οδικού δικτύου στα οποία τις μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων, δημιουργώντας εκνευρισμό στους οδηγούς. Η ολοκλήρωση των έργων διαπλάτυνσης των οδικών αξόνων αναμένεται εντός του 2015, ωστόσο τα προβλήματα ταλανίζουν το έργο, καθώς στο ύψος της Ποτίδαιας υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα για το εάν το έργο θα δημιουργήσει πρόβλημα σε αρχαιολογικούς χώρους
Ψάχνοντας πόσιμο νερό…
Η μεγάλη εισροή επισκεπτών μετατρέπει τη θερινή περίοδο τους επαρχιακούς δήμους της Χαλκιδικής σε μικρογραφίες της Θεσσαλονίκης. Οι ανάγκες σε νερό γίνονται αστικού τύπου, με αποτέλεσμα ντόπιοι και επισκέπτες να λένε «το νερό, νεράκι».
Η παροχή της υδροδότησης αλλά και της αποχέτευσης που είναι μέσα στα καθήκοντα των δήμων, έχει φέρει τους δημάρχους σε δύσκολη θέση, αφού οι γεωτρήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις, διαδέχονται η μία την άλλη.
«Το νερό κοντεύει να γίνει είδος πολυτελείας στην περιοχή μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης. Όπως σημειώνει, η «μετακίνηση» των παραθεριστών στα όρια του νέου Καλλικρατικού δήμου, λόγω της οικονομικής κρίσης μιας και είναι χιλιομετρικά πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση.
«Δίνουμε καθημερινά μια μάχη για το νερό, καθώς οι εξοχικές κατοικίες δεν έχουν τις κλασσικές ανάγκες που έχουν τα σπίτια σε μια πόλη, αλλά υπάρχει και το θέμα του ποτίσματος. Είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που δεν κάνουν οικονομία στο νερό, ειδικά για το πότισμα, επιβαρύνοντας το δίκτυο μας», τονίζει ο κ. Ιορδανίδης, προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, μιας και οι παράνομες εξοχικές κατοικίες είναι περισσότερες από 15.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα νέο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στη λειψυδρία της Χαλκιδικής. Οι εταιρείες υδροδοτήσεων, που παρέχουν νερό μέσω γεωτρήσεων σε εξοχικές κατοικίες, δεν αδειοδοτήθηκαν από τη διεύθυνση υδάτων της περιοχής, με αποτέλεσμα να καλούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά δίκτυα που υδροδοτούν χιλιάδες νοικοκυριά. Η αιτία που δεν ανανεώθηκαν οι άδειες των υδροδοτών, ήταν η ακαταλληλότητα της ποιότητας του νερού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου υδροδοτών Χαλκιδική «ο Υδροχόος», Θεόδωρο Μετικιανίδη, θα ζητηθεί παρέμβαση εισαγγελέα, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και τα σπίτια που υδροδοτούνται από ιδιώτες να μη βιώσουν ένα άνυδρο καλοκαίρι
«Μάχη» για τα σκουπίδια…
Μια διένεξη μεταξύ των δήμων Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας, έφερε η διαχείριση των απορριμμάτων, που τη θερινή περίοδο επιβαρύνεται αρκετά. Ο δήμος Σιθωνίας δε διαθέτει ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να στέλνει τα απορρίμματα του στους δήμους Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας που διαθέτουν ΧΥΤΑ. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο Νέας Προποντίδας αρνήθηκε ομόφωνα τον περασμένο Μάιο να δεχθεί τα απορρίμματα της Σιθωνίας.
Το ζήτημα προς το παρόν σύμφωνα με το δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο δείχνει να έχει επιλυθεί. «Έγινε μια σύσκεψη πριν από λίγες μέρες και το ζήτημα έχει λυθεί. Δε θα ήθελα να σχολιάσω όμως την άρνηση του δήμου Νέας Προποντίδας», αναφέρει στην «Κ». Σύμφωνα με τον ίδιο, την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης στις χωματερές της Συκιάς και της Νικήτης, που είχαν επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όσο για τον πολυαναμενόμενο ΧΥΤΑ εντός των ορίων του δήμου Σιθωνίας, σύμφωνα με τον κ. Τζίτζιο βρίσκεται στη φάση εξασφάλισης των περιβαλλοντικών όρων.