, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σχέδιο ετοιμότητας στον Έβρο

Στο κέντρο του Γκαζιαντέπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχει στηθεί ένας μεγάλος καταυλισμός.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Μπλε σκηνές από μουσαμά και στην κορυφή τους ξύλα που θυμίζουν ινδιάνικες κατασκευές. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εδώ και καιρό βρίσκονται στην περιοχή. Μετά τον σεισμό δήλωναν αποφασισμένοι να ξανασκεφτούν την παραμονή τους στην περιοχή. Ορισμένοι ήδη ετοιμάστηκαν να ξεκινήσουν για την Κωνσταντινούπολη.  

Ο Έβρος, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτή την περίοδο, κάθε αρχή της άνοιξης, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα αυξημένα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Η φετινή περίοδος έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Το ενδεχόμενο οι καταστροφικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία να προκαλέσουν ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από τις δύο χώρες, δεν είναι απλώς ένα σενάριο επί χάρτου.  

Είναι αλήθεια πως οι συνοριακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοτουρκικά σύνορα εδώ και δύο εβδομάδας έχουν ενισχυθεί στα ποτάμια σύνορα, παρ’ ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί αύξηση στις ροές που να έχει ανησυχητικό χαρακτήρα, ούτε και οποιαδήποτε ένδειξη ότι πρόσφυγες από τις σεισμόπληκτες περιοχές κινούνται βορειοδυτικά. Εκτιμάται όμως ότι Σύροι οι οποίοι εδώ και καιρό βρίσκονται στις τουρκικές περιοχές κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν θα το σκεφτούν περισσότερο. «Ποιός νέος από τη βόρεια Συρία ή και από τη νοτιοανατολική Τουρκία θα μείνει στις περιοχές που έχουν καταστραφεί; Μέχρι το καλοκαίρι το πιθανότερο είναι πολλοί να κατευθυνθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας και αρκετοί εξ αυτών να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Επομένως θα έρθουν εδώ». Η εκτίμηση που διατυπώθηκε στην Karfitsa ανήκει σε Έλληνα παράγοντα των συνόρων στον Έβρο, ο οποίος γνωρίζει καλά για τις «προετοιμασίες» της άνοιξης στα σύνορα.  

Εκτός της αύξησης των περιπολιών ήδη στο ποτάμι έχουν αναλάβει υπηρεσία και οι 250 νέοι συνοριοφύλακες. Είναι αυτοί που ενισχύουν το έργο των ήδη υπηρετούντων στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.  

Το καλό κλίμα και ο φράχτης 

Στον Έβρο πάντως, εκτός από τη μικρή αύξηση στις ροές, το κλίμα δεν είναι αυτό που αντιμετώπιζαν οι τοπικές αρχές πριν τους σεισμούς στην Τουρκία. Η στάση των τουρκικών δυνάμεων από την απέναντι όχθη του ποταμού έχει διαφοροποιηθεί, σε επίπεδο που βρισκόταν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν την κρίση των Καστανιών. Όπως καταγράφεται από την ελληνική πλευρά οι διακινητές δεν έχουν πλέον την υποστήριξη των στρατοχωροφυλάκων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις καταδιώκονται και στη γειτονική χώρα, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν παλιότερα. Τότε που είχε αναφερθεί ότι οι ίδιες οι τουρκικές δυνάμεις υποβοηθούσαν τη διακίνηση και των προώθηση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα.  

Σε αυτό το κλίμα οι διαδικασίες για την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν στην Karfitsa την εκτίμηση ότι μέσα στον Απρίλιο ενδεχομένως να ξεκινήσει και η κατασκευή του νέου τμήματος. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα το νέο τμήμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως εκτίμησε και ο ίδιος ο υπουργός Τάκης όταν υποδέχτηκε στον Έβρο τους πρέσβεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελβετίας. 

Το νέο τμήμα του φράχτη έχει σχεδιαστεί να καλύψει τα σύνορα στον ποταμό από το ύψος των Ψαθάδων Διδυμοτείχου μέχρι την Κορνοφωλιά Σουφλίου. Σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος του ποταμού έχουν καταγραφεί στο παρελθόν αυξημένες περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων από την πλευρά των κυκλωμάτων. Στόχος του υπουργείο είναι να καλυφτεί με φράχτη όλο το τμήμα των ποτάμιων συνόρων, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από πολλές πλευρές, ακόμη και από πρώην ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.