Σε αναστολή περισσότεροι από 800 υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη
Σε μάχη για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών και της κυβέρνησης. Οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί δοκιμάζουν από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου την αναστολή χωρίς αποδοχές. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους εξακολουθούν να παραμένουν αμετακίνητοι παρά την αναστολή καθώς χαρακτηρίζουν εκβιαστικό το δίλλημα εμβόλιο ή ανεργία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά γιατροί και νοσηλευτές.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού
Στη Θεσσαλονίκη μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης τα φύλλα αναστολής καθηκόντων είχαν επιδοθεί σε περίπου 800 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.
¨Ήδη τέθηκαν σε αναστολή περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου, περίπου 80 από το ΑΧΕΠΑ, 156 από το Παπανικολάου και 61 από τους συνολικά 650 εργαζόμενους στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κοσμήτορας Ιατρικής ΑΠΘ: «Προέχει το δημόσιο συμφέρον»
Μιλώντας στην K για την υποχρεωτικότητα ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης υπογράμμισε με σαφήνεια ότι προέχει το δημόσιο συμφέρον από το ατομικό. «Δεχτήκαμε τα lockdown και την καραντίνα διότι θέλαμε να προστατευτούμε. Τώρα τι συνέβη; Πρέπει να αποφασίσουμε αν προέχει το ατομικό ή το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δαρδαβέσης μάλιστα απέστειλε προσωπική επιστολή στον καθηγητή Φαρμακολογίας και διευθυντή του εργαστηρίου κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ζητώντας του να αναφέρεται τεκμηριωμένα σε όλα λέει για τον εμβολιασμό. Την επιστολή κοινοποίησε στον Πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου και στον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Κ. Αναστασιάδη.
«Οι πανεπιστημιακοί μεταξύ άλλων είμαστε ταγοί της Κοινωνίας μας και πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε διότι επηρεάζουμε την κοινή γνώμη» αναφέρει ο κ Δαρδαβέσης και τονίζει ότι «έχουμε 1000 γιατρούς που έχουν απόψεις τεκμηριωμένες και τις μοιράζονται με τον κόσμο προκειμένου να τους εξηγήσουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η αγωνία μας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και είναι θαύμα που μετά από τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν στον τομέα των ερευνών επιτεύχθηκε να υπάρχει άμεσα εμβόλιο για μια πανδημία» Μάλιστα ο Κοσμήτορας της Ιατρικής του ΑΠΘ, αναφέρει ότι στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο όσοι νοσούν είναι ανεμβολίαστοι.
Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης: Αγωνίζονται για την υποχρεοτικότητα και ξεχνάνε τα θετικά του εμβολιασμού
Στο νοσοκομείο του Κιλκίς σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων που τέθηκε σε αναστολή αγγίζει περίπου το 12% του προσωπικού στο σύνολο των 569 εργαζομένων. Το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά χωρίς προβλήματα όπως διαβεβαίωσε στην Κ ο διοικητής του Ιδρύματος Γιάννης Ανδρίτσος. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης υπογραμμίζει ότι στους ιδιώτες ιατρούς το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ μικρό κάτω από το 6%. Ο ίδιος επισημαίνει βέβαια το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνάδερφοι του στο δημόσιο δεν έχουν εκφραστεί κατά του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας που τη θεωρούν πράξη μη δημοκρατική.
«Έχει ξεχαστεί ότι οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών είναι στην πλειοψηφία τους για την υποχρεωτικότητα και όχι για το εμβόλιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει γίνει μια μείξη των επιχειρημάτων» αναφέρει ο κ. Παναγιωτίδης.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Οι κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών υγειονομικών που περιλαμβάνει γνωστά μέλη της ιατρικής κοινότητας, έχουν πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα ενώ τα κενά που δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής δεν έχουν καλυφθεί με νέες προσθήκες.
Οι κινητοποιήσεις όπως λένε οι συνδικαλιστές υγειονομικοί θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα καθώς δεν συμφωνούν με την υποχρεωτικότητα ωστόσο οι διαμαρτυρίες θα γίνουν με τη συμπαράσταση και άλλων κοινωνικών ομάδων που όμως είναι σαφώς κατά του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο οι πράξεις αναστολής εργασίας υπολογίζονται σε περίπου 10.000 αν συμπεριλάβει κανείς πρωτοβάθμιες δομές υγείας και ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο ίδιος χαρακτηρίζει άδικο τον νόμο και στο σκέλος του μισθού ενώ προτείνει νέα παράταση στην εφαρμογή του μέτρου. «Οδηγούνται συνάδελφοι στην ανεργία χωρίς ούτε 1 ευρώ μισθό μετά από 19 μήνες στην πρώτη γραμμή» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Σχέδιο για κάλυψη κενών θέσεων
Τα κενά από τις αναστολές των υγειονομικών άρχισαν ήδη να φαίνονται στα νοσοκομεία και για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετακινήσεων προσωπικού, ώστε να προλάβουν τις ελλείψεις σε κρίσιμες κλινικές, χειρουργεία και σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το βάρος πέφτει στην πρόσληψη επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών γιαυτό το λόγο εχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8-9-2021 στις 15.00 μ.μ. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα, στο οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα.
Στο μεταξύ με τροπολογία που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας παρατείνονται οι μετακινήσεις του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού) έως 31 Δεκεμβρίου 2021, για την κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας της covid-19, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού από τις δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ σε αναστολή
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ Μπάμπης Κοροξενός είναι ανάμεσα στους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που επι 19 μήνες μαζί με τους συναδέρφους του στο ΑΧΕΠΑ έδωσε αγώνα για να κρατήσει στη ζωή συνανθρώπους μας. Ο κ Κοροξενός τονίζει ότι η κυβέρνηση έδειξε ό,τι σκληρότερο πρόσωπο μπορούσε να δείξει σε έναν εργαζόμενο, ειδικά της υγείας που πριν από ένα χρόνο ήταν ήρωας και τον χειροκροτούσαν και σήμερα τον πληρώνουν με αυτό το νόμισμα. «Προτιμούμε να χάσουμε τη δουλειά μας πάρα να είμαστε βιασμένοι για μια ζωή».
Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι αιτήσεις για κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών, για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.
Πριν από λίγες ημέρες το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που ζητούσαν το προσωρινό «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Πρόκειται για τέσσερις αιτήσεις που αφορούσαν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες.
Θεσσαλονίκη: Προσφυγές υγειονομικών στη δικαιοσύνη
Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν 60 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, που αντιτίθεται στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής εργασίας. Κατέθεσαν μήνυση κατά του διοικητή του νοσοκομείου, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι κατά του εμβολίου ενώ επικαλέστηκαν παράνομη βία, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και έκθεση σε κίνδυνο, όπως σημειώνουν στην αναφορά τους.
Όπως είπαν εδώ και καιρό, όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, με επιστολή τους στη διοίκηση ζήτησαν να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για τη σύσταση των εμβολίων, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης του κάθε λήπτη για τις ουσίες του εμβολίου. Όμως η διοίκηση απάντησε ότι… είναι αναρμόδια να απαντήσει.
Θάνος Πλεύρης: Θα επιστρέφουν στις δουλειές τους όσοι υγειονομικοί εμβολιαστούν
Στις πρώτες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την έκδοση νέας τροπολογίας με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τιμωρητική διάθεση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ