02:57, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Σε εξέλιξη το 6ο κύμα κορονοϊού

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έδειξαν ήδη τα δόντια τους και οι ειδικοί μιλούν για ένα 6ο κύμα που είναι σε εξέλιξη. Το σίγουρο είναι πως έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε δημοφιλή νησιά, ενώ οι ειδικοί μιλούν και για αύξηση των εισαγωγών που οδηγούν και σε περισσότερες νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε στο star ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι τριπλάσιος από αυτόν που δηλώνεται και αυτό γιατί όσοι βγαίνουν τώρα θετικοί δεν κάνουν απαραίτητα και rapid test ή μοριακό ώστε να καταγραφεί. Και έτσι δυστυχώς, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, δεν μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα.

Για αυτό, όπως τόνισε, «όσοι είναι άνω των 60 ετών ή έχουν συνοδά νοσήματα θα πρέπει να κάνουν και ένα rapid στο φαρμακείο ή σε δημόσια δομή και να το δηλώνουν ώστε να μπορεί ο γιατρός τους να τους συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα, που είναι και αποτελεσματικά και αξιόπιστα». Σε αυτήν τη φάση της πανδημίας όσοι κολλάνε μια από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 ή Όμικρον 5 παραπονιούνται για υψηλό πυρετό, έντονες κομμάρες και κακουχία, ωστόσο ο κ. Τζανάκης επισημαίνει πως τα συμπτώματα αυτά είναι ενοχλητικά, αλλά δεν προκαλούν πνευμονία που οδηγεί κάποιον στη μονάδα.

Στην Αττική τα πιο πολλά

Ο καθηγητής παρατηρεί ότι στην Κρήτη σαρώνει η υποπαραλλαγή Όμικρον 5, καθώς το 80%-90% των νέων κρουσμάτων εκεί προέρχεται από αυτή την παραλλαγή, ενώ βλέπει μια σχετική πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς έχει τετραπλασιαστεί η κάλυψη των απλών κλινών. Σε αυτό το κλίμα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρει στην «Political» ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και πιο ήπια είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη αύξηση δείχνουν τα προβλεπτικά μοντέλα σε δημοφιλή νησιά μας όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Πάρος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Μια αύξηση που θα δούμε τις επόμενες μέρες έρχεται στη Λέσβο και τη Μεσσηνία.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού εκτιμά πως θα πρέπει να επανέλθει η μάσκα σε όλα τα ΜΜΜ, δηλαδή και εκεί που οι θέσεις είναι αριθμημένες, όπως αεροπλάνα και τρένα, αλλά και στις πλατφόρμες αναμονής. Επίσης, θεωρεί απαραίτητο να φοράμε μάσκα και όταν είμαστε σε ουρές, ακόμη και αν είναι εξωτερικοί χώροι. Δυστυχώς οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δείχνουν πως διαφεύγουν της ανοσίας μας και παρατηρούμε πολλές επαναμολύνσεις και σε ανθρώπους τριπλά εμβολιασμένους που είχαν κολλήσει πρόσφατα Όμικρον. Η δε συμπτωματολογία δεν είναι για όλους ήπια!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL