, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μαύρες σημαίες, απλήρωτοι και μια… "παραίτηση" στο ΚΘΒΕ

ΚΘΒΕ / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Φωτο Σάββας Αυγητίδης
Στάσεις εργασίας ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ενώ προχωρούν και σε συμβολική κατάληψη του Θεάτρου, με απόφαση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, και την οριστική λύση των χρόνιων προβλημάτων του ΚΘΒΕ. Στάσεις εργασίας επίσης θα πραγματοποιήσει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΘΒΕ Πάσης Φύσεως Προσωπικού, σήμερα και αύριο.
«Οι διαβεβαιώσεις της πολιτείας για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, για άλλη μια φορά έμειναν στα λόγια», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του θεάτρου.
«Το ΚΘΒΕ εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς έχει αφεθεί στην τύχη του από το ΥΠΠΟ. Αν και στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο αν. υπουργός Πολιτισμού είπε ότι έχει υπογράψει να λάβει το ΚΘΒΕ πάνω από το 50% του προϋπολογισμού, το Θέατρο έχει λάβει μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ, από τα οποία 560.000 έχουν πάει στα ασφαλιστικά ταμεία, σε άλλα χρέη υπέρ τρίτων, και τα υπόλοιπα για κάποιους από τους πολλούς οφειλόμενους μισθούς των εργαζομένων. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι, όπως φαίνεται, και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με στάσεις εργασίας και συμβολική κατάληψη του Θεάτρου.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ν. 2273/1994, «οι πόροι των (Κρατικών) Θεάτρων είναι η ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού, με σχετική πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα εξασφαλίζεται διαρκώς ο ανά τριετία (3ετία) τουλάχιστον προγραμματισμός των δραστηριοτήτων των Θεάτρων».
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι εξηγούν: «Η σημαντική ιστορία και η καθοριστική συνεισφορά του ΚΘΒΕ στον Πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία ολόκληρης της Β. Ελλάδας, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Υπό αμφισβήτηση τίθεται καθημερινά η επιβίωσή του. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δοκιμάσαμε επανειλημμένα τα όρια της αντοχής μας, μένοντας απλήρωτοι και δουλεύοντας με ταπεινωτικές συνθήκες. Η επιβάρυνση του Οργανισμού με χρέη που δεν του αναλογούν, επιστροφές χρημάτων που δεν πραγματοποιούνται, και την κρατική επιχορήγηση να έχει περικοπεί κατά 40%, διαμορφώνει μια πραγματικότητα απαξίωσης και ανασφάλειας για το αύριο του Οργανισμού. Οι διαβεβαιώσεις της Πολιτείας για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, για άλλη μια φορά έμειναν στα λόγια»
Στο μεταξύ, με γραπτή ανακοίνωση του, ο Γιάννης Βούρος διέψευσε ότι παραιτείται από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.