Σε πληρότητα τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδος (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)
Της Έλενας Καραβασίλη
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σάββας Αυγητίδης
Στα λευκά ντύθηκαν τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδος με τους λάτρεις των χειμερινών σπορ να έχουν ήδη σπεύσει να εκμεταλλευτούν το χιόνι με αποτέλεσμα τα χιονοδρομικά κέντρα να παρουσιάζουν πληρότητα που αγγίζει ακόμα και το 100% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Οι δεινοί σκιέρ αλλά και οι λάτρεις των σαλέ γεμίζουν με κάθε ευκαιρία τις χιονισμένες πλαγιές των βουνών αρπάζοντας κάθε ευκαιρία για να χαρούν το χειμωνιάτικο τοπίο.
Μπορεί η περσινή σεζόν να ήταν δύσκολη για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, αφού η έλλειψη χιονιού κατέστησε αδύνατη την πλήρη λειτουργία τους, όμως όπως φαίνεται η εικόνα για φέτος είναι πιο ευνοϊκή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές, έδωσαν το πράσινο φως για τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων και την αισιοδοξία πως φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά. «Πέρυσι δεν ήταν καλός ο χειμώνας. Φέτος όπως φαίνεται είναι μία καλύτερη χρονιά», λέει στην Karfitsa ο ιδιοκτήτης του χιονοδρομικού στη Βίγλα Φλώρινας, Τάσος Τόττης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν προορισμούς που βρίσκονται εντός συνόρων, οδηγώντας έτσι σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης τον κλάδο των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας. Για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, η πληρότητα «αγγίζει» το 100% στα χιονοδρομικά κέντρα: 3-5 Πηγάδια Νάουσας, Βόρας – Καϊμάκτσαλάν Έδεσσας και Βασιλίτσα Γρεβενών. Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» των επισκεπτών, οι περισσότεροι είναι Έλληνες, υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι αλλά και λίγοι από αραβικές χώρες.
Προτιμούν τα ελληνικά βουνά
Η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20% τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον τα «snow buses» έχουν ενισχύσει τα δρομολόγιά τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ «ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας», σύμφωνα με την Ένωση Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας.
Με τα πρώτα χιόνια που έπεσαν, τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βασιλίτσα και στη Βίγλα έθεσαν σε λειτουργία τους εναέριους αναβατήρες τους και άνοιξαν τα σαλέ για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να απολαύσουν το χιόνι. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Φλώρινας – Καστοριάς, σε απόσταση 170 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. «Διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εναέριους αναβατήρες που υπάρχουν σε χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας σε υψόμετρο 2.000 μ. που φτάνει από την κορυφή μέχρι το χωριό». Όπως διευκρινίζει ο κ. Τόττης, υπάρχει και φωτιζόμενη νυχτερινή πίστα 1.400 μέτρων που λειτουργεί τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις αργίες από τις 21:00 έως τις 24:30. «Είναι πολύ κοντά η Φλώρινα, η Καστοριά, η Πρέσπα όπου υπάρχουν στο σύνολο περίπου 4.800 κλίνες για όσους επισκέπτες επιθυμούν να διανυκτερεύσουν», λέει ο κ. Τόττης.
Ο μεγαλύτερος εναέριος αναβατήρας
Η… Αράχοβα της Β. Ελλάδος, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί το Καϊμάκτσαλάν, κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου – Μαΐου). Το κέντρο, αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού. Όπως αναφέρει στην Karfitsa ο ιδιοκτήτης Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, «ο υψηλότερος εναέριος αναβατήρας φτάνει τα 2.480μ. και ο μικρότερος τα 2.050 μ., διαθέτουμε το πιο ψηλό σημείο για σκι στην Ελλάδα». Όπως λέει ο ίδιος, το χιονοδρομικό επισκέπτεται κάθε χρόνο κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με τους περισσότερους επισκέπτες να είναι μόνιμοι κάτοικοι νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών. «Είναι πάρα πολύ κοντά ο Άγιος Αθανάσιος, η Έδεσσα και τα Λουτρά Πόζαρ που προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία σε όποιον τα επισκέπτεται. Πέρυσι είχαμε πολλούς επισκέπτες από τη Σερβία και τα Σκόπια», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στις… πίστες 20.000 άτομα
Με ιστορία από το 1980 και πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό που φαίνεται να έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό. «Για φέτος λειτουργούν τρεις συρόμενοι αναβατήρες, τρία baby και ένας τετραθέσιος εναέριος. Υπάρχουν 21 πίστες με τον υψηλότερο αναβατήρα να έχει πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ.Πέρυσι επισκέφτηκαν το Φαλακρό περίπου 20.000 άτομα», εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίστηκε πέρυσι το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό, Περικλής Προσότσαμλης.
Για… ριψοκίνδυνους ορειβάτες
Σε απόσταση 24χλμ από την πόλη των Σερρών βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς. «Είναι ένα μικρό και οικογενειακό χιονοδρομικό κέντρο. Υπάρχει μία πίστα 1.200 μ. με δύο λιφτ. Το ορειβατικό καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 άτομα», λέει ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου, Μιχάλης Βαβαλέκας. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, παρότι η πίστα είναι μικρή, διαθέτει μία από τις καλύτερα φωτιζόμενες πίστες για νυχτερινό σκι. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέρος είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες τη συναρπαστική εμπειρία της παγοαναρρίχησης. «Έχουμε μία μοναδική πίστα παγοαναρρίχησης. Έρχονται ορειβάτες από όλη την Ελλάδα και κάνουν αναρρίχηση σε έναν βράχο 80 μ. στον οποίο παγώνει το νερό. Πρόκειται για μία εγκατάσταση νερού κατά μήκος της κορυφής του βράχου η οποία παγώνει, με πλάτος 30μ. και βάθος 70μ.», περιγράφει ο κ. Βαβαλέκας.
Να σημειώσουμε ότι το χιόνι έχει φτάσει στα 30 εκ. στο Σέλι, στα 40 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊκακτσαλάν, στα 50 εκ. στο Πισοδέρι της Φλώρινας, αλλά και στα 80 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.