, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής για τις μάσκες

EUROKINISSI

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου.

Αν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση της μάσκας έχει καταργηθεί εδώ και καιρό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι σε κάποιους εσωτερικούς χώρους η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική.

«Αύριο (σ.σ σήμερα) θα συζητηθεί στην Επιτροπή η χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας.  Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια αν και πρόσφατα τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) άναψαν το πράσινο φως για την άρση του μέτρου με ισχύ από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική επισημαίνοντας ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή. 

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, «η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό». 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, η Επιτροπή θα εισηγηθεί τη διατήρηση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα νοσοκομεία, που είναι πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά και στα σχολεία ενόψει και των Πανελληνίων. 

Αντίθετα, από την 1η Ιουνίου οι μάσκες δε θα είναι απαραίτητες σε κλειστούς εμπορικούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα του λιανεμπορίου, κομμωτήρια κλπ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.