, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σκύλος-οδηγός για άτομα με προβλήματα όρασης! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

sxoli tiflon (2)2Της Μαρίας Ζαφειρίου
Το ραντεβού, δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών Θεσσαλονίκης. Άνθρωποι με προβλήματα όρασης συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο και περίμεναν την Ίριδα, ένα Λαμπραντόρ, οδηγό τυφλών. Η Ίρις εκπαιδεύτηκε για περίπου 2 χρόνια και τώρα είναι έτοιμη να γίνει ο καταλληλότερος συνοδοιπόρος τυφλών ενηλίκων, που μπορούν να χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι.
Σε αυτή τη πρώτη βιωματική εμπειρία, ο Φώτης Μπίμπασης, 43 ετών, δήλωσε ενθουσιασμένος: «Άλλο να στο λένε κι άλλο να το ζεις. Ο σκύλος-οδηγός είναι ουσιαστικά ένα συνοδοιπόρος, που μας βοηθά να έχουμε ασφαλή μετακίνηση. Η Ίρις με οδήγησε στο φανάρι και με προειδοποίησε για τα εμπόδια στο δρόμο».sxoli tiflon (9)9 sxoli tiflon (16)16«Οι τυφλοί «βλέπουμε» με την αφή, με την περιγραφή, με τη φαντασία… Ο κόσμος μας μάλλον είναι διαφορετικός…», σημείωσε ο κ. Σωτήρης Κουμτζής που ήταν μαθητής στη Σχολή Τυφλών και μέχρι σήμερα, συνταξιούχος πλέον, συμμετέχει ενεργά στις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις της. Τυφλός εκ γενετής και παντρεμένος με τρία παιδιά, είχε σήμερα την ευκαιρία να κάνει βόλτα με σκύλο-οδηγό και μάλιστα για πρώτη φορά. «Στο σπίτι μπορεί να έχουμε σκύλο, μπορεί να μάθαμε με τη σύζυγό μου και τους δύο μεγαλύτερους γιούς μας να ζούμε χωρίς όραση, ωστόσο ένας εκπαιδευμένος σκύλος-οδηγός σου προσφέρει τρομερή ασφάλεια και ανεξαρτησία. Και μέσα στο σπίτι και εκτός», δήλωσε στο Karfitsa.gr.

sxoli tiflon (7)7H πρόεδρος του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», Ζωή Γερουλάνου, σημείωσε πως σκοπός του Κέντρο είναι ο σκύλος-οδηγός να γίνει θεσμός και στη χώρα μας, “με τη βοήθεια και ευαισθητοποίηση της πολιτείας, ιδιωτικών φορέων αλλά των συμπολιτών μας. Τα έξοδα της εκπαίδευσης ενός σκύλου-οδηγού καλύπτονται από το Κέντρο, το οποίο είναι και είναι ο ιδιοκτήτης του μέχρι να ολοκληρώσει την προσφορά του, διάρκειας περίπου 8 ετών. Στη συνέχεια θα το αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης του, γι’αυτό ζητούμε και ανάδοχες οικογένειες”. Όπως τόνισε η κα. Γερουλάνου  πρώτος σκύλος-οδηγός στην Ελλάδα είχε εκπαιδευτεί στη Γαλλία και ήταν συνοδοιπόρος εργαζόμενου τυφλού ενήλικα, πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε μόλις πριν από 8 χρόνια…
Για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Τ. – Σχολή Τυφλών, γίνεται μία αντίστοιχη δράση. Όπως τόνισε η πρόεδρός του κα. Παναγιώτα Λεωτσάκου: “Το ενδιαφέρον ατόμων με προβλήματα όρασης ήταν μεγάλο και η συνεργασία μας με την κα. Γερουλάνου, θα συνεχιστεί».sxoli tiflon (8)8
sxoli tiflon (20)20Το κτίριο διοίκησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) – Σχολή Τυφλών, βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 32.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.