, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Πρέβεζα- Φούσκωσαν οι χείμαρροι(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Σοβαρές ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που ξέσπασε λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε για περίπου μια ώρα ήταν αρκετή έτσι ώστε να φουσκώσουν χείμαρροι κατεβάζοντας τόνους νερού, παρασύροντας στο πέρασμά του περιουσίες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ζήτησε να κηρυχθούν οι Δ.Ε. Ζαλόγγου και Λούρου Πλημμυροπαθείς Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ήταν στο Κανάλι, Καστροσυκιά, Λυγιά, Λούρο, Αρχάγγελο, Σαμψούντα.
Η Πυροσβεστική κλήθηκε από το πρωί σε πάνω από 16 περιπτώσεις για άντληση υδάτων ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεκάδες ήταν τα σπίτια αλλά και επιχειρήσεις που πλημμύρησαν, κυρίως στην παραλιακή αλλά και ορεινή ζώνη.Στη Λυγιά σημειώθηκαν καταστροφές από την μανία του νερού.Στο πέρασμά του σάρωσε στην κυριολεξία ότι έβρισκε μπροστά του. Οι δρόμοι γέμισαν με λάσπες και με αντικείμενα που είχε παρασύρει το νερό. Επιχειρήσεις και αυλές σπιτιών σαρώθηκαν από τόνους νερού και λάσπης με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Στην Καστροσυκιά μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκαν σε δύο ξενοδοχεία όπου το νερό πέρασε μέσα στις εγκαταστάσεις των μονάδων.Στο Κανάλι, δύο κεντρικοί χείμαρροι φούσκωσαν, οι δρόμοι πλημμύρησαν και τα νερά προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο προς την θάλασσα, παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.Το νερό στην φωτογραφία που ακολουθεί πέρασε πάνω από το τοιχίο

Σπίτια που βρίσκονταν κοντά στα ρέματα πλημμύρισαν με τους ιδιοκτήτες τους να επιδίδονται σε μια μάχη με το νερό και τις λάσπες.
Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις το νερό έφτασε και τους 40 πόντους και ο λόγος δεν γίνεται μόνο για υπόγεια αλλά και ισόγεια.
Μεγάλες ζημιές υπέστη και το δίκτυο του ΟΤΕ στο Κανάλι, αφού το νερό έκοψε στην κυριολεξία τους μεγάλους σωλήνες των καλωδίων. Συνεργείο από το πρωί κάνει αυτοψία στην περιοχή προκειμένου να αξιολογήσει το μέγεθος της ζημιάς και να προχωρήσει στην αποκατάστασή της.

Το ρέμα στο ύψος της Φραξίλα, πέρασε πάνω από το δρόμο, παρέσυρε αντικείμενα από τις αυλές των σπιτιών ενώ από την μανία του νερού δεν γλύτωσε και μια βάρκα η οποία παρασύρθηκε, πέρασε πάνω από τον δρόμο και κατέληξε δεκάδες μέτρα μακριά μέσα σε χωράφι.

Τα χωράφια είχαν γίνει ένα με τον δρόμο στο παραλιακό μέτωπο, Καστροσυκιά – Κανάλι.
Υπόγεια επιχειρήσεων αλλά και κατοικιών στην παραλιακή στο Κανάλι πλημμύρισαν, ενώ τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν στους δρόμους παρέσυραν και ένα τοιχίο που είχε κατασκευαστεί.Το νερό σε υπόγειο επιχείρησης στο Κανάλι, έφτασε το μισό μέτρο ενώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά.Στην άλλη άκρη της παραλιακής, τα νερά από το ρέμα πέρασαν στον δρόμο και σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής είχαν φτάσει σε τόσο μεγάλο ύψος που ήταν αδύνατη η διέλευση οχημάτων. Στο πέρασμά τους παρέσυραν μέρος του δρόμου σε δύο σημεία.
Συνεργείο του Δήμου προχώρησε στην προσωρινή σήμανση του σημείου μιας και αποτελεί κίνδυνο για διερχόμενους οδηγούς.Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν το άνοιγμα που προκλήθηκε στην παραλία είναι τεράστιο.
Λίγο πιο πάνω και μάλιστα σε σημείο του δρόμου όπου φαίνεται να έπεσε πρόσφατα άσφαλτος αυτή έχει φουσκώσει.

Σε άλλο σημείο στο Κανάλι, αυτή τη φορά σε δρόμο στο χωριό, τα νερά της βροχής παρέσυραν μέρος της ασφάλτου. Σύμφωνα με τους κατοίκους πρόσφατα έγιναν στο σημείο έργα, έπεσε χαλίκι και έμεινε έτσι, με αποτέλεσμα την εικόνα που ακολουθεί. Το σημείο μάλιστα φαίνεται να είναι επικίνδυνο για τους οδηγούς…

Στην Σαμψούντα οικίες πλημμύρισαν ενώ η Ε.Ο. Πρέβεζας Ιωαννίνων στο ύψος των Αγίων Αποστόλων προς Ζέφυρο έκλεισε, μιας και τα νερά πέρασαν στον δρόμο και καθιστούσαν επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων.Μετά από δύο ώρες τα νερά υποχώρησαν και ο δρόμος δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Έως τότε η κίνηση διεξάγονταν μέσω Σαμψούντας, Αρχαγγέλου, Ζέφυρος.
Στην περιοχή του Αρχαγγέλου και στον Ζέφυρο προς Λούρο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πνίγηκαν στην κυριολεξία.Το νερό έφτασε σε πολύ ψηλά επίπεδα ενώ τα χωράφια είχαν γίνει λίμνες.Σε μονάδα με λαγούς πνίγηκαν πάνω από 80 ζώα, αφού πλημμύρισε.Σύμφωνα με κατοίκους των παραπάνω περιοχών οι οποίοι μίλησαν στο Pamepreveza.gr, τόσο νερό δεν είχαν δει ποτέ. Μάλιστα όπως τόνισαν τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που έβγαιναν από παντού.Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου καθώς και συνεργία βρίσκονται από το πρωί στο πόδι, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές που έχουν προκληθεί στους δρόμους και στις επαρχιακές οδούς με εναπόθεση μεγάλων όγκων λάσπης και πετρών. Pamepreveza.gr,