, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σπ. Πουρνάρας: Έξαρση κρουσμάτων μόλις ανοίξουν τα σχολεία – Nα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι

EUROKINISSI

«Τα self test βοηθάνε εν μέρει αλλά πρέπει να εστιάσουμε στους εμβολιασμούς», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας, προειδοποιώντας ότι θα χάσουμε πολλούς συμπολίτες μας τον χειμώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος αρνείται να συμβιβαστεί με σαράντα νεκρούς την ημέρα.
«Είναι εφικτό να αυξηθεί ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους. Θα χαθούν πολλοί άνθρωποι» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο επιστήμονας σχολιάζοντας το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 80 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί που στην Ελλάδα φτάνει το 72% σε σχέση με το 100% σε Πορτογαλία, Ιταλία.
«Είμαστε αντιδραστικοί. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά ένα ποσοστό 30% των ηλικιωμένων να είναι ακάλυπτοι είναι πολύ άσχημο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι και θα χαθούν».
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Πουρνάρας δήλωσε ότι ο εμβολιασμός σε παιδιά από 18 είναι κάτω από 4%. Κάποια παιδιά θα μεταδώσουν τον ιό. Στην Ισπανία, Ιταλία αυτό το ποσοστό στα παιδιά έχει φτάσει το 20%. Το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει επίσημη έγκριση από τον FDA. Έχει γίνει σχολαστικός έλεγχος σε όλες τις φάσεις του εμβολίου από την παρασκευή του μέχρι και στις παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απολύτως».
Και όπως τόνισε ο ιατρός αν κάνεις το εμβόλιο, «δεν κολλάς εύκολα τον ιό και αν νοσήσεις δεν αρρωσταίνεις βαριά και δεν πεθαίνεις. Να εμβολιαστούμε. Δεν έχουμε άλλο τρόπο. Μας έχει αφήσει πίσω η μεσογειακή Ευρώπη στους εμβολιασμούς και είναι κρίμα να ακολουθούμε τις κακές παραδόσεις των Βαλκανίων».
Σχολιάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα μας ο κ. Πουρνάρας είπε ότι είναι πολλοί. «Δεν θέλω να συμβιβαστώ με 40 νεκρούς την ημέρα. Μπορεί να γίνουν και 80. Χίλιοι ασθενείς περίπου τον μήνα. Μας περισσεύουν;».
Aπαντώντας σε ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς υπαλλήλους ο καθηγητής μικροβιολογίας είπε: «Δεν πίστευα ότι χρειαζόταν πίεση, αλλά χρειάζεται. Θα έπρεπε όλοι οι υγειονομικοί να κάνουν το εμβόλιο. Πέρασαν οκτώ μήνες. Περίπου ένα 5% των υπαλλήλων αρνούνται να το κάνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να χάσουν τη δουλειά τους από το να κάνουν το εμβόλιο. Είναι πολύ δυσάρεστο».
Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.