, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Spiegel κατά Άνθιμου


Τα φορολογικά προνόμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας σχολιάζει δημοσίευμα του περιοδικού “Spiegel”. Με τον τίτλο “ιερός δεσμός” αναφέρεται το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι “επιμμένει στα προνόμιά της οξύνοντας έτσι την κρίση στην Ελλάδα”.
Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και παρατηρεί: “ο Μητροπολίτης, ένας από τους πιο συντηρητικούς ιερωμένους της χώρας, διαβόητος για τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, αριστερών και ομοφυλοφίλων, αισθάνεται ότι απειλείται. Από δανειστές που απομυζούν τη χώρα του. Από παράνομους μετανάστες τους οποίους, όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλέον. Και από όσους τα βάζουν με την εκκλησία του. Από διανοούμενους που απαιτούν να συνεισφέρει και ο κλήρος το μερίδιό του στην κρίση”.
Όπως σημειώνει το Spiegel, “εδώ και χρόνια πολλοί Έλληνες αγανακτούν με το γεγονός ότι η ισχυρή εκκλησία δεν απέδιδε καθόλου φόρους έως το 2010, λάμβανε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλου ύψους και επιπλέον στήριξη από το κράτος. Αυτή περιλαμβάνει τη μισθοδοσία, ιερέων και επισκόπων, που κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 230 εκ. ευρώ ετησίως. Μόλις τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει αυτές τις δαπάνες” επισημαίνει το δημοσίευμα συμπληρώνοντας ότι τα φορολογικά προνόμια της ορθόδοξης εκκλησίας δεν καταργήθηκαν πλήρως.
H απάντηση της Εκκλησίας στο δημοσίευμα του Spiegel
Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής κινείται στη λογική που είχε η πολυσέλιδη επιστολή που έστειλε στις 19 Ιουλίου ο Aρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων. Συγκεκριμένα, στην επιστολή παρουσιάζονται στοιχεία για τους φόρους που καταβάλλει η Εκκλησία, τη μισθοδοσία των κληρικών, την πηγή των εσόδων, αλλά και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23/4/2010 με τον ν. 3842. Εκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας καταβάλλουν φόρο για τα ακίνητά τους (με τριπλάσιο συντελεστή απ’ ό, τι οι λοιποί δημόσιοι οργανισμοί), φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων από ακίνητα με συντελεστή 20%, φόρο 3% επί των εισοδημάτων από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών, προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%, φόρο επί κληρονομιών και δωρεών, τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών. Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων των θρησκειών και δογμάτων. Το 2011 κατεβλήθησαν φόροι 12.584.139,92 ευρώ”.