, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σπιτικές γεύσεις και φρούτα να τα πιεις στο ποτήρι

 
froyta copy
Της Έλενας Καραβασίλη
Ζωντανά χρώματα, τροπικές γεύσεις, φρούτα στοιχισμένα σε απόλυτη τάξη και αρμονία, μυρωδιές που για δευτερόλεπτα σε ταξιδεύουν σε μέρη εξωτικά, συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου καταστήματος στη Θεσσαλονίκη που ειδικεύεται στους… χυμούς. Η προσεγμένη διατροφή, οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί καθώς και οι σπιτικές συνταγές μανάδων και γιαγιάδων επανδρώνουν τα καταστήματα της πόλης, που επέλεξαν να διαφοροποιηθούν και να περάσουν μία νέα τάση πιο… σπιτική και ταυτόχρονα υγιεινή. Νέοι άνθρωποι, γεμάτοι με εφόδια και επαγγελματική πείρα, πήραν το ρίσκο και αποφάσισαν να πάνε κόντρα στην οικονομική κρίση αλλά και στα τετριμμένα της πόλης, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε κάτι δικό τους. Μπορεί η Θεσσαλονίκη να χαρακτηρίζεται ως «φραπεδούπολη», αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για ένα καφέ, που στηρίζει τη βιοποριστική του δραστηριότητα στους δροσιστικούς χυμούς και ένα μαγαζί που επέλεξε να βάλει μαμάδες και φίλους να φτιάχνουν σπιτικές λεμονάδες και γλυκά του κουταλιού.
Σαν το σπίτι σου…
Ο Θανάσης, ο Γιάννης και ο Χρήστος ήταν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο και φίλοι. Αφού πέρασαν από διάφορα μπαρ και καφέ της Θεσσαλονίκης- καθώς κανένας δε βρήκε δουλειά στο αντικείμενό του- αποφάσισαν πριν ενάμιση χρόνο να φτιάξουν το δικό τους μαγαζί. Μπαίνοντας στο μαγαζί έχεις την αίσθηση ότι μπήκες σε ένα φιλικό σπίτι. Πολύχρωμες καρέκλες, χειροποίητα κουτιά και μικρές κορνίζες κοσμούν τους τοίχους, ένας μαυροπίνακας γεμάτος με πολύχρωμες αφιερώσεις και μία… κουζίνα αντί για το συνηθισμένο μπαρ, σε κάνουν να νιώθεις οικεία. «Θέλαμε το μαγαζί να θυμίζει σπίτι. Από τα μαστορέματα μέχρι και τη διακόσμηση τα κάναμε όλα μόνοι μας. Τα περισσότερα αντικείμενα που «στολίζουν» τους τοίχους είναι χειροποίητα έργα τέχνης φίλων μας», λέει στην Karfitsa, ο Θανάσης Γουίβερτ, ένας εκ των ιδιοκτητών του καφέ.
Από τα χεράκια των μαμάδων
Η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου μαγαζιού έγκειται στα προϊόντα του και στην προέλευσή τους. «Έχουμε χειροποίητα ζαχαρωτά και cupcakes που τα φτιάχνουν φίλες μας. Σπεσιαλιτέ μας είναι η σπιτική λεμονάδα, η μηλομελοκανελάδα, η βυσσινάδα και η σπιτική σαγκριά που τα φτιάχνουν οι μητέρες μας», σημειώνει ο κ. Γουίβερτ. Όσο για τα κοκτέιλ, έχουν και αυτά τη διαφορετικότητά τους. Γλυκά του κουταλιού, lila pause και toblerone δένουν αρμονικά με τα αλκοολούχα ποτά προσφέροντας στους πελάτες μία πανδαισία γεύσεων να την πιεις στο ποτήρι. «Πειραματιστήκαμε με τις γεύσεις και τα υλικά και φτιάξαμε τα δικά μας κοκτέιλ, που το καθένα έχει και το δικό του όνομα. Από το ‘French kiss’ μέχρι το ‘cinnamon tails’», αναφέρει.
Χυμοί… «ελιξήριο»
Σε μία άλλη κεντρική «πιάτσα» της πόλης συναντάμε τον Θέμη και τους συνεταίρους του. Ταξίδεψαν, μάζεψαν εικόνες, ιδέες και ήρθαν να τα προσαρμόσουν στη νοοτροπία των Θεσσαλονικέων. Μπορεί αρχικά σαν εγχείρημα να είχε μεγάλο ρίσκο λόγω της καινοτομίας που είχε το συγκεκριμένο πλάνο, όμως εκείνοι το δοκίμασαν και φαίνεται πως βγήκαν νικητές. «Όλοι έλεγαν πως είμαστε τρελοί που πάμε να ανοίξουμε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που θα πουλάει φρέσκους χυμούς και καφέδες χωρίς να υπάρχει ίχνος αλκοολούχου ποτού», εξηγεί ο Θέμης Τσούφης. Τζίντζερ, σέλερι, σπανάκι, αβοκάντο, φράουλα, μήλο, πορτοκάλι, μπερδεύονται ιδανικά δημιουργώντας μία δροσιστική απόλαυση για τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού πελάτη. «Οι συνταγές των χυμών προήλθαν μετά από οκτώ μήνες δοκιμών. Με τη βοήθεια διατροφολόγων καταλήξαμε στις σωστές αναλογίες αλλά και στον πιο γευστικό συνδυασμό των υλικών. Όλα τα φρούτα τα παίρνουμε από παραγωγούς για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων μας», σημειώνει ο κ. Τσούφης. Όπως λέει ο ίδιος, ο κόσμος αγκάλιασε τη διαφορετικότητα του μαγαζιού δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αυτόν και τους συνεταίρους του να κάνουν σκέψεις για να επεκτείνουν την επιχείρηση τους ανοίγοντας καταστήματα και σε άλλες πόλεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.