, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα… δικαστήρια για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

SXOLEIA
Της Έλενας Καραβασίλη
Να τηρήσει ο πρωθυπουργός τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να καταργήσει την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζητούν γονείς και πρόεδροι ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα άδικο και «τιμωρητικό» μέτρο, παρόλο που όπως επισημαίνουν μέσω της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων γονέων ιδιωτικών σχολείων Ελλάδας, «οι γονείς καταβάλλουμε μέσω της ετήσιας φορολόγησής μας στο κράτος, το μερίδιο που μας αναλογεί για τη δημόσια εκπαίδευση των παιδιών μας, χωρίς όμως να κάνουμε χρήση της αντίστοιχης παροχής».
«Το οξύμωρο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ενώ θα περιμέναμε το κράτος να προέκρινε κάποιου είδους φοροαπαλλαγή ως αντιστάθμισμα, έρχεται αντιθέτως να μας «τιμωρήσει» διπλά, αρχικά με την επιβολή του τεκμηρίου διαβίωσης επί τη βάσει των καταβαλλόμενων διδάκτρων και στη συνέχεια με την επιβολή του ΦΠΑ 23%», εξηγούν από την πλευρά τους οι γονείς που μπορεί για την ώρα να τηρούν στάση αναμονής, όμως όπως φαίνεται δε σκοπεύουν να… κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.
Οι γονείς συσπειρώνονται με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και προειδοποιούν, πως αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αναστολή του μέτρου θα προσφύγουν στα δικαστήρια. «Μαζί με τους συλλόγους γονέων του σχολείου κάνουμε μία συντονισμένη κινητοποίηση, όπου παρουσιάζουμε για ποιους λόγους είναι παράλογη αυτή η αύξηση του 23%. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε εναντίον αυτού του νόμου δικαστικά», σημειώνει στην «Karfitsa» o πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, δρ. Πάνος Βλάχος.
Μέτρο… «τιμωρία»
«Οι γονείς αυτοί έχουν ήδη φορολογηθεί για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δε χρησιμοποιούν. Το υπουργείο έχει προβεί αρκετές φορές σε δηλώσεις, ότι κάθε μαθητής στοιχίζει περίπου 6.000 ευρώ στο κράτος, εμείς έχουμε περίπου 2.500 μαθητές άρα ετησίως προσφέρουμε στο κράτος 15.000.000. Συνεπώς και εμείς ως ίδρυμα αλλά και οι γονείς έχουν συνεισφέρει στον προϋπολογισμό για τη δημόσια εκπαίδευση. Άρα αυτή τη στιγμή πρόκειται για διπλή φορολόγηση αυτών των ανθρώπων σε καθαρό εισόδημα, κάτι που είναι απαράδεκτο. Επίσης στο 25% των μαθητών μας, δίνουμε είτε ολική, είτε μερική υποτροφία, άρα πρέπει κάθε χρόνο να βρούμε περίπου 3.000.000 δολάρια για να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι ένα τελείως παράλογο μέτρο», υπογραμμίζει ο δρ. Βλάχος. Και συνεχίζει, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δημόσια τοποθέτησή του, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο ως άδικο και ακατάλληλο τονίζοντας ότι πρέπει να το αρνηθεί. Περιμένουμε λοιπόν, να πρυτανεύσει η λογική και να τηρήσει ο κ. Τσίπρας τη δέσμευση του».
«Καμία εξαίρεση…»
«Το τοπίο είναι πάρα πολύ θολό αυτή τη στιγμή και βάση της εγκυκλίου, μοιάζει να μη μπορεί να εξαιρεθεί κανένα ιδιωτικό σχολείο», εξηγεί ο διευθυντής γυμνασίου στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νευροκοπλής. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «τα κριτήρια είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, που το τέταρτο περί αθέμιτου ανταγωνισμού, αναιρεί τα τρία προηγούμενα». «Το γεγονός ότι τα ιδιωτικά «επέστρεψαν» από το υπουργείο εμπορίας στο υπουργείο παιδείας, είναι κάτι που πιστεύω πως θα παίξει το δικό του ρόλο. Όλοι παρακολουθούμε αμήχανοι τις εξελίξεις για να δούμε τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει τεθεί κανένας προβληματισμός από την πλευρά των γονέων, όμως εάν δε ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι αδύνατον να εκφραστεί κάποια σκέψη», σημειώνει.
Ανησυχία και προβληματισμός
«Αν τελικά επιβληθεί ο φόρος του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι δεδομένο πως κάποιοι γονείς θα αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μία τόσο μεγάλη αύξηση από μία οικογένεια και πρέπει να το δούμε αθροιστικά. Μη ξεχνάτε πως αυτή η αύξηση δεν είναι μόνο για στο σχολείο, το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια», σημειώνει η διευθύντρια λυκείου στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», Νεφέλη Χουρμούζη.
Σε αναμονή βρίσκεται όμως και η διοίκηση του σχολείου που περιμένει τη διευκρίνιση από την εφορία, που περιμένει με τη σειρά της την… κυβέρνηση. «Το δικό μας σχολείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- ανήκει στο σύλλογο «Ο Απόστολος Παύλος»- τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν έννομο συμφέρον και δεν είναι αμειβόμενα, οπότε εμείς σα σχολείο περιμένουμε την έγκριση της εφορίας και ενδεχομένως να απαλλαγούμε. Υπάρχει το καταστατικό, έχουμε καταθέσει τα χαρτιά μας και περιμένουμε τη σχετική έγκριση», καταλήγει η κ. Χουρμούζη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.