, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Στα κάγκελα οι ταξιτζήδες

Μέτρα προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των συλλήψεων οδηγών και ιδιοκτητών ταξί, ακόμη και όταν στα οχήματά τους επιβιβάζονται μετανάστες που μετακινούνται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος, ζητούν οι ταξιτζήδες. Τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι και αποκάλυψε η Karfitsa για το μπαράζ συλλήψεων, οδήγησε σε σύσκεψη που έγινε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την περασμένη Τρίτη.

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Θέλουμε να μας δώσουν μία οδηγία. Να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Ας μας πουν ότι δεν θα βάζουμε στα αυτοκίνητα καθόλου μετανάστες. Αλλά αυτό δεν είναι ανθρώπινο». Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί «Ο Ερμής» Κλήμης Λεοντιάδης είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του. Βγαίνοντας από τογ γραφείο του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ζήτησε να ληφθεί μία απόφαση για να μην βρίσκονται οι συνάδελφοί του κρατούμενοι χωρίς λόγο, ούτε να κατάσχονται τα οχήματά τους.  

Το πρόβλημα κορυφώθηκε μέσα στον Ιούλιο, όταν καταγράφηκαν δέκα συλλήψεις ταξιτζήδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα δρομολόγια ήταν εντός της πόλης. «Συνάδελφος συνελήφθη επειδή παρέλαβε μετανάστες από επίσημο καμπ για να μετακινηθούν μέσα στην πόλη. Τον κάλεσαν, έβαλε το ταξίμετρο και τους παρέλαβε. Του είχαν τηλεφωνήσει από το καμπ. Μπορούσε να αρνηθεί» διερωτήθηκε οδηγός ταξί που βλέπει συναδέλφους του να οδηγούνται στα κρατητήρια.  

Στη σύσκεψη της Τρίτης την οποία κάλεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ύστερα από εκκλήσεις των ταξιτζήδων, εκτός από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του «Ερμή», που συνοδεύονταν από τον νομικό τους εκπρόσωπο Σωτήρη Καπετανόπουλο, παρέστησαν ο επικεφαλής της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Απόστολος Χαβδούλας και δύο αξιωματικοί της υπηρεσίας. Εκεί οι εκπρόσωποι των ταξιτζήδων ζήτησαν τουλάχιστον να είναι επιεικείς οι αρχές στην αντιμετώπιση των συναδέλφων τους, εφόσον αυτοί μεταφέρουν μετανάστες που κινούνται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος.  

«Δεν συζητούμε για το ενδεχόμενο των δρομολογίων προς και από τα σύνορα. Εκεί δεν υπάρχει δικαιολογία. Όμως όταν μας καλούν για δρομολόγια οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ για μετακινήσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, πώς θα αρνηθούμε; Πρέπει να βρεθεί μία λύση», σημείωσε ο κ. Λεοντιάδης.  

Βραχνάς οι κατασχέσεις 

Το μεγάλο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των ταξί στο οποίο βρίσκονται μετανάστες και λόγω αυτού συλλαμβάνονται οι οδηγοί τους, είναι οι κατασχέσεις των αυτοκινήτων. Παρ’ ότι, όπως επισήμανε στην Karfitsa ο συνήγορος αρκετών ταξιτζήδων που αντιμετώπισαν τέτοιες καταστάσεις Σωτήρης Καπετανόπουλος οι διαδικασίες απόδοσης των αυτοκινήτων έχουν επιταχυνθεί, το πρόβλημα παραμένει. «Σκεφτείτε ότι μπορεί ένα ταξί να μένει έξω από το αστυνομικό τμήμα μέχρι και 15 μέρες, μπορεί και περισσότερο. Αυτό είναι οικονομική καταστροφή για τους συναδέλφους», σημείωσε ο κ. Λεοντιάδης.  

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Τρίτης είναι και η αντιμετώπισης αυτού του γεγονότος. Οι ταξιτζήδες ζήτησαν την ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης, ακόμη και μη κατάσχεσης ειδικά στις περιπτώσεις στις οποίες οι οδηγοί δεν είναι ιδιοκτήτες του οχήματος, αλλά απλοί υπάλληλοι. Όπως μετέφεραν σε εισαγγελέα και αστυνομικούς η κατάσχεση ενός οχήματος ακινητοποιεί και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του, ανεξάρτητα αν έχει εμπλακεί με την πράξη που διερευνάται ή όχι από την αστυνομία.  

Αναφορικά με τη στάση των διωκτικών αρχών πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη μεταφέρθηκε πως ορισμένες περιπτώσεις ήταν κραυγαλέες και οι οδηγοί των ταξί έγιναν διακινητές λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για να μεταφέρουν μετανάστες κυρίως προς τα σύνορα. Και το γνώριζαν. «Σε τέτοιες περιπτώσεις να είστε αμείλικτοι», μεταφέρθηκε από τους ταξιτζήδες. Σημείωσαν πάντως πως οδηγοί και ιδιοκτήτες δεν μπορούν να γίνουν αστυνομικοί, ούτε έχουν τη γνώση να αναγνωρίζουν τη γνησιότητα εγγράφων που ενδεχομένως να τους δείξουν οι μετακινούμενοι με τα οχήματά τους.  

Είναι αλήθεια πάντως ότι μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες το φαινόμενο των συλλήψεων ταξιτζήδων στη Θεσσαλονίκη έχει περιοριστεί. Φαίνεται πως τα μέτρα θα στοχοποιηθούν σε περιπτώσεις που διακρίνεται ότι σχετίζονται με παράνομη διακίνηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA