Στα «μαλακά» ο ηλικιωμένος οδηγός για το δυστύχημα με δύο νεκρούς πρόσφυγες

Με φυλάκιση 21 μηνών, με τριετή αναστολή, «πλήρωσε» ένας 81χρονος οδηγός ΙΧ το τροχαίο με θύμα δύο πρόσφυγες, έξω από δομή του Ωραιοκάστρου, τον Οκτώβριο του 2016. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε σήμερα ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή για το θάνατο δύο προσφύγων και πρόκληση σωματικών βλαβών για τον τραυματισμό ενός τρίτου. 

Το δυστύχημα με θύματα μία 32χρονη και τον 9χρονο γιο της, Κούρδοι από τη Συρία, που έπεσαν νεκροί από τις ρόδες του αυτοκινήτου του ηλικιωμένου έγινε στην παλιά Συμμαχική οδό, το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2016. Τραυματισμένη διακομίστηκε στο νοσοκομείο μία 12χρονη, που παρασύρθηκε όταν κατά την κατάληξη του αυτοκινήτου. Το δυστύχημα είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα προσφύγων, που υποστήριξαν ότι ο οδηγός επιχείρησε να φύγει από το σημείο. Ομάδα περίπου είκοσι ατόμων λιντσάρισε τον ηλικιωμένο τον οποίο χτύπησε σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ στη συνέχεια πυρπόλησε το ΙΧ.

Ακόμη όταν ο οδηγός συνελήφθη από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο φυλάκιο της ΕΛ.ΑΣ. που υπάρχει στην είσοδο του κέντρου, οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, ενώ τα επεισόδια γενικεύτηκαν όταν χτύπησαν δύο τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σημείο να παραλάβουν μάνα και γιο και το τραυματισμένο κορίτσι. Ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσαν ζημιές σε ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., στο ασθενοφόρο και ένα ακόμη ΙΧ. 

Ο οδηγός δεν παρέστη στο δικαστήριο και δικάστηκε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του. Βασικός του ισχυρισμός ήταν ότι το δυστύχημα προκλήθηκε λόγω έλλειψης φωτισμού στο σημείο και ότι δεν ήταν δυνατόν να διακρίνει τους άτυχους πρόσφυγες καθώς ήταν νύχτα και φορούσαν σκούρα ρούχα.