Την πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI Belharra «επιθεώρησε» ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος επισκέφτηκε τα ναυπηγεία της Group Naval στη γαλλική πόλη Λοριάν. Ο αρχηγός πάτησε «κατάστρωμα», αφού ορισμένα από τα μεγάλα μπλοκ του πλοίου έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται στην κεντρική δεξαμενή, όπου μέσα στους επόμενους μήνες η πρώτη από τις τρεις ελληνικές Belharra θα συναρμολογηθεί παίρνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα με την ανάστροφη πλώρη.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Το πρόγραμμα τρέχει με εντυπωσιακό ρυθμό, καθώς μόλις τέσσερις μήνες από τις υπογραφές που μπήκαν στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ» ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική πλευρά το πλοίο έχει προχωρήσει σε βαθμό που ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Εκτός από την πρόοδο στη στεγνή δεξαμενή, ο αρχηγός ΓΕΝ επιθεώρησε και το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire 500, τα «μάτια» των FDI Belharra που «βλέπουν» ό,τι πετάει σε ακτίνα που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, εγκλωβίζοντας και εξουδετερώνοντας τις πιο επικίνδυνες απειλές. Ο κ. Πετράκης ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας για τις εντυπωσιακές ικανότητες των αισθητήρων που θα διαθέτουν οι νέες ελληνικές φρεγάτες αλλά και για τη συνολική διαμόρφωση του πλοίου, που θα είναι εξοπλισμένο σαν αστακός.

Οι Γάλλοι, έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία και παρά τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι βιομηχανίες εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης πρώτων υλών που οφείλεται στην πανδημία της Covid αλλά και στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάνουν «σπριντ» προκειμένου τόσο η γαλλική όσο και η ελληνική FDI να ξεκινήσουν τις δοκιμές στη θάλασσα πολύ νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το χτίσιμο και της δεύτερης ελληνικής Belharra.
Από το Ναυτικό Επιτελείο τονίζουν ότι η διαδικασία των δοκιμών εν πλω είναι κρίσιμη και αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα επέλεξε το δεύτερο και όχι το πρώτο πλοίο που θα βγει από το ναυπηγείο της Λοριάν. Οι «παιδικές ασθένειες», αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή της πρώτης ελληνικής φρεγάτας και θα διορθωθούν με ευθύνη της γαλλικής πλευράς, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με τη Naval πάντως, αν δεν προκύψουν προβλήματα στις δοκιμές της γαλλικής FDI και οι εργασίες στα πλοία συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη Belharra πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2025 και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026.

Ήδη κλιμάκιο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γαλλία, συγκεκριμένα για τη Λοριάν, όπου θα παραμείνει μέχρι να παραλάβει το πρώτο πλοίο. Οι αξιωματικοί, μάχιμοι και μηχανικοί θα δουν από πρώτο χέρι και τις δοκιμές της γαλλικής φρεγάτας αλλά και όλα τα στάδια χτισίματος της ελληνικής.
Κατά την παραμονή του στις εγκαταστάσεις της Group Naval, ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ενημερώθηκε και για τις δυνατότητες των κορβετών GoWind, που αποτελούν ένα από τα φαβορί για τις νέες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, με τις εισηγήσεις των ναυάρχων προς την κυβέρνηση να αναμένονται εντός του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τις κορβέτες που προβλέπει η Δομή Δυνάμεων, το Πολεμικό Ναυτικό εισηγείται την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για την 4η Belharra αλλά και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο Στόλος να διαθέτει τουλάχιστον οκτώ μεγάλες μονάδες με τρομακτική ισχύ στον αντιαεροπορικό, τον ανθυποβρυχιακό και τον πόλεμο επιφανείας. Στους στόχους του Ναυτικού Επιτελείου πάντως βρίσκεται και η πρόσκτηση τουλάχιστον δύο ακόμη σύγχρονων υποβρυχίων για την ενίσχυση των αθόρυβων «θηρευτών» του Αιγαίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL




