Στέλνουν… Διαβατά τους πρόσφυγες της Ειδομένης!

Stratopedo_Diavata (2)Στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αναμένεται να μεταφέρονται από το επόμενο 24ωρο οι πρόσφυγες, οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν μέσω λεωφορείων στην Ειδομένη από την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.
Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα έληξε η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των Αφγανών μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα.
Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα.
Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.
Το απόγευμα, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολυκάστρου όπου αποβιβάζονταν οι πρόσφυγες, δεν υπήρχε κανένα λεωφορείο ενώ γεμάτος, με περίπου 2.500 άτομα, ήταν ο καταυλισμός στην Ειδομένη.
Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ που από το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν κλείσει το σημείο διέλευσης, ξεκίνησαν εκ νέου να επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση.
Την ομαλή ροή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ζητείται πλέον από τους πρόσφυγες, από το Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να μπουν στην ΠΓΔΜ, να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές.
Εντούτοις, πολλοί απ’ αυτούς, όπως σημειώνουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους και είναι χρονοβόρα η ταυτοποίηση.